Colostomie

O colostomie este o operație de a devia un capăt al colonului (o parte a intestinului) printr-o deschidere în burtă.

Deschiderea se numește stomă. O pungă poate fi plasată peste stoma pentru a vă colecta scaun (scaune).

O colostomie poate fi permanentă sau temporară.

Când este nevoie de o colostomie

Poate fi necesară o colostomie dacă, ca urmare a unei boli, vătămări sau probleme cu sistemul digestiv, nu puteți trece scaunele prin anus.

Este posibil să aveți o colostomie pentru a trata:

O colostomie este adesea folosită după ce o secțiune a colonului a fost îndepărtată și intestinul nu poate fi unit împreună.

Aceasta poate fi temporară și urmată de o altă operație pentru a inversa colostomia la o dată ulterioară sau poate fi permanentă.

Citiți mai multe despre inversarea unei colostomii .

Cum se realizează o colostomie

O colostomie se efectuează sub anestezic general , utilizând fie:

  • chirurgie deschisă (laparotomie) – în cazul în care se face o tăiere lungă (incizie) în burtă pentru a accesa colonul sau
  • laparoscopic (chirurgia gaurii cheii) – unde chirurgul face mai multe incizii mai mici și folosește o cameră minusculă și instrumente chirurgicale pentru a accesa colonul

În general, chirurgia gaurilor de cheie este opțiunea preferată, deoarece recuperarea este mai rapidă și riscul de complicații este mai mic.

Există două tipuri principale de colostomie: o colostomie de buclă și o colostomie finală. Tehnica specifică folosită va depinde de circumstanțele dvs.

O colostomie cu buclă este adesea folosită dacă colostomia este temporară, deoarece este mai ușor de inversat.

Colostomie de buclă

Într-o colostomie buclă, o buclă de colon este extrasă printr-o tăietură în burtă. Bucla este deschisă și cusută pe piele pentru a forma o deschidere numită stomă.

Stoma are două deschideri care sunt strânse între ele. Unul este conectat la partea de funcționare a intestinului, unde deșeurile îți părăsesc corpul după operație.

Cealaltă deschidere este conectată la partea „inactivă” a intestinului, care duce la rect.

În unele cazuri, un dispozitiv de susținere (o tijă sau o punte) poate fi utilizat pentru a menține bucla de colon în loc în timp ce se vindecă. De obicei este îndepărtat după câteva zile.

Încetează colostomia

Cu o colostomie finală, un capăt al colonului este extras printr-o tăietură în burtă și cusut pe piele pentru a crea un stomac.

O colostomie finală este adesea permanentă, dar colostomiile finale temporare sunt uneori utilizate în situații de urgență pentru a trata obstrucțiile intestinale, leziunile de colon sau cancerul de intestin.

Stoma

Poziția stomacului va depinde de secțiunea colonului care este deviat, dar de obicei este pe partea stângă a burtei, sub talie.

Dacă operația este planificată în avans, veți întâlni o asistentă de stomac specialist pentru a discuta despre poziționarea stomacului.

Stoma va fi roșie și umedă și poate sângera ușor, în special la început – acest lucru este normal. Nu ar trebui să fie dureros, deoarece nu are un aport de nervi.

Stomele pot varia ca formă și dimensiune – unele sunt destul de plate, în timp ce altele proeminând ușor.

Recuperarea dintr-o colostomie

După ce aveți o colostomie, va trebui să vă recuperați în spital timp de câteva zile.

Ai putea avea:

O pungă de colostomie clară va fi plasată peste stomac, astfel încât să poată fi ușor monitorizată și drenată. Prima geantă este adesea destul de mare – de obicei va fi înlocuită cu o geantă mai mică înainte de a pleca acasă.

Asistenta Stoma

În timp ce vă recuperați în spital, o asistentă cu stomac vă va arăta cum să vă îngrijiți stomacul, inclusiv cum să goliți și să schimbați punga.

Asistenta vă va învăța cum să vă păstrați stomacul și pielea din jur curată și ferită de iritații și vă va oferi sfaturi despre prevenirea infecției.

De asemenea, vor explica diferitele tipuri de echipamente disponibile și cum să obțineți consumabile noi.

Când ieșiți din spital, o asistentă locală cu stomac vă va vizita acasă sau vi se poate cere să mergeți la o clinică de îngrijire a stomacului.

Merg acasa

Majoritatea oamenilor sunt suficient de bine pentru a părăsi spitalul la 3 până la 10 zile după ce au făcut colostomie.

Odată ajuns acasă, evitați activități dificile care v-ar putea încorda abdomenul, cum ar fi ridicarea obiectelor grele.

Asistenta dvs. cu stomac vă va oferi sfaturi despre cât de curând puteți reveni la activități normale.

În primele săptămâni după operație, este posibil să aveți mai mult vânt decât de obicei (flatulență) și o descărcare din stomac .

Acest lucru ar trebui să înceapă să se îmbunătățească pe măsură ce intestinul tău se recuperează din efectele operației.

Trăind cu o colostomie

Adaptarea la viață cu o colostomie poate fi dificilă, dar majoritatea oamenilor se obișnuiesc cu ea la timp.

Este posibil să vă preocupați că activitățile dvs. de zi cu zi vor fi restricționate și alte persoane vor observa că purtați o pungă cu colostomie.

Echipamentul modern de colostomie este discret și sigur și ar trebui să poți face cele mai multe activități de care te-ai bucurat înainte, fără a experimenta simptomele care au făcut necesară colostomia în primul rând.

Asistenta specializată în stomac vă va putea oferi sprijin și sfaturi suplimentare pentru a vă ajuta să vă adaptați la viață cu o colostomie.

Citiți mai multe despre viața cu o colostomie și despre complicațiile unei colostomii .

Colostomie Marea Britanie

Colostomy Marea Britanie oferă sprijin, reasigurare și sfaturi practice oricui a avut sau este pe cale să aibă chirurgie de stomac.

Site-ul lor web conține informații despre produsele pe care le puteți găsi utile și oferă, de asemenea, detalii despre grupurile de asistență la stoma din zona dvs.