Cancer de piele (melanom) – Tratament

Chirurgia este principalul tratament pentru melanom.

Dacă aveți cancer de piele cu melanom, veți fi îngrijit de o echipă de specialiști care ar trebui să includă un dermatolog, un chirurg plastic, un oncolog (un specialist în radioterapie și chimioterapie ), un patolog și o asistentă specializată.

Când vă ajută să vă decideți cu privire la tratamentul dvs., echipa va lua în considerare:

 • tipul de cancer pe care îl ai
 • stadiul cancerului dumneavoastră (dimensiunea acestuia și cât de mult s-a răspândit)
 • starea ta de sănătate generală

Echipa dumneavoastră de tratament vă va recomanda care cred că este cea mai bună opțiune de tratament, dar decizia finală va fi a ta.

Înainte de a merge la spital pentru a discuta despre opțiunile tale de tratament, s-ar putea să fie util să scrieți o listă de întrebări pentru a adresa specialistului.

De exemplu, este posibil să doriți să aflați despre avantajele și dezavantajele tratamentelor speciale.

Citiți mai multe despre întrebările adresate medicului dumneavoastră .

Tratarea melanomului în stadiul 1 până la 2

Tratarea melanomului din stadiul 1 presupune o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta melanomul și o mică zonă de piele din jurul său. Aceasta este cunoscută sub numele de excizie chirurgicală.

Excizia chirurgicală este efectuată de obicei sub anestezic local , ceea ce înseamnă că veți fi conștienți, dar zona din jurul melanomului va fi amorțită, deci nu veți simți durere. În unele cazuri, se utilizează anestezic general , ceea ce înseamnă că veți fi inconștienți în timpul procedurii.

Dacă o excizie chirurgicală poate lăsa o cicatrice semnificativă, aceasta poate fi efectuată în combinație cu o grefă de piele . Cu toate acestea, clapele de piele sunt acum mai frecvent utilizate, deoarece cicatricile sunt de obicei mult mai bune decât cele rezultate dintr-o grefă de piele.

Citiți mai multe despre chirurgia lamboului .

În cele mai multe cazuri, odată ce melanomul a fost îndepărtat, nu prea există posibilitatea ca acesta să revină și nu trebuie să mai fie nevoie de un tratament suplimentar. Majoritatea persoanelor (80-90%) sunt monitorizate în clinică timp de 1 până la 5 ani și sunt externate fără alte probleme.

Biopsia ganglionilor Sentinel

O biopsie a ganglionilor santinelă este o procedură de testare a răspândirii cancerului.

Poate fi oferit persoanelor cu melanom de stadiu 1B până la 2C. Este efectuat în același timp cu excizia chirurgicală.

Veți decide cu medicul dumneavoastră dacă aveți o biopsie a ganglionilor santinelă.

Dacă decideți să aveți procedura și rezultatele nu prezintă o răspândire la ganglionii limfatici din apropiere, este puțin probabil să aveți probleme suplimentare cu acest melanom.

Dacă rezultatele confirmă că melanomul s-a extins la nodurile din apropiere, specialistul dvs. va discuta cu dvs. dacă este necesară o intervenție chirurgicală suplimentară.

O intervenție chirurgicală suplimentară implică îndepărtarea nodurilor rămase, care este cunoscută sub numele de disecție a ganglionilor limfatici sau limfadenectomie finalizată .

Tratarea melanomului în stadiul 3

Dacă melanomul s-a răspândit la ganglionii limfatici din apropiere (melanomul din stadiul 3), poate fi necesară o intervenție chirurgicală suplimentară pentru îndepărtarea lor.

Melanomul din stadiul 3 poate fi diagnosticat prin biopsie cu noduli santinelă, sau este posibil ca dumneavoastră sau un membru al echipei dumneavoastră de tratament să fi simțit o mulțime în ganglionii dumneavoastră.

Diagnosticul de melanom este de obicei confirmat folosind o biopsie a acului ( aspirația acului fin ).

Îndepărtarea ganglionilor limfatici afectați se face sub anestezic general.

Procedura, numită disecție a ganglionilor limfatici, poate perturba sistemul limfatic, ceea ce duce la acumularea de lichide în membrele tale. Acesta este cunoscut sub numele de limfedem .

Cancer Research Marea Britanie are mai multe informații despre intervenția chirurgicală pentru a elimina ganglionii limfatici .

Tratarea melanomului în stadiul 4

Dacă melanomul revine sau se răspândește la alte organe se numește melanomul de etapă 4.

În trecut, vindecarea melanomului din stadiul 4 a fost foarte rară, dar noi tratamente, cum ar fi imunoterapia și tratamentele țintite, arată rezultate încurajatoare.

Tratamentul pentru melanomul din stadiul 4 este administrat în speranța că poate încetini creșterea cancerului, reduce simptomele și extinde speranța de viață.

Vi se poate oferi o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta alte melanoame apărute departe de site-ul inițial. Este posibil să aveți și alte tratamente care vă pot ajuta simptomele, cum ar fi radioterapia și medicația.

Dacă aveți melanom avansat, puteți decide să nu aveți tratament dacă este puțin probabil să vă extindeți în mod semnificativ speranța de viață sau dacă nu aveți simptome care provoacă durere sau disconfort.

Este în totalitate decizia ta, iar echipa ta de tratament o va respecta. Dacă decideți să nu primiți tratament, ameliorarea durerii și asistența medicală vor fi disponibile atunci când aveți nevoie. Aceasta se numește îngrijire paliativă .

imunoterapia

Imunoterapia este folosită pentru a trata melanomul avansat (stadiul 4) și este uneori oferită persoanelor cu melanomul din stadiul 3 ca parte a unui studiu clinic.

Imunoterapia folosește medicamente pentru a ajuta sistemul imunitar al organismului să găsească și să omoare celulele melanomului.

O serie de medicamente diferite sunt disponibile, dintre care unele pot fi utilizate pe cont propriu (monoterapie) sau împreună (terapie combinată).

Medicamentele utilizate includ:

 • ipilimumab
 • nivolumab
 • pembrolizumab
 • talimogene laherparepvec

ipilimumab

Ipilimumab este recomandat de NICE ca tratament pentru persoanele cu melanom avansat tratat anterior sau netratat, care este răspândit sau nu poate fi îndepărtat cu ajutorul unei intervenții chirurgicale.

Se administrează prin injecție pe o perioadă de 90 de minute, la fiecare 3 săptămâni pentru un total de 4 doze.

Reacțiile adverse frecvente includ diaree , erupții cutanate, mâncărime , oboseală, greață, vărsături, scăderea poftei de mâncare și dureri abdominale.

Citiți îndrumările NICE despre:

Nivolumab

Nivolumab este recomandat de NICE pentru tratarea cazurilor avansate de melanom la adulți care s-au răspândit sau nu pot fi îndepărtați cu ajutorul unei intervenții chirurgicale.

Se administrează direct într-o venă (intravenos) pe o perioadă de 60 de minute, la fiecare 2 săptămâni. Tratamentul este continuat atât timp cât are un efect pozitiv sau până când nu mai poate fi tolerat.

Nivolumab poate fi utilizat fie singur, fie în combinație cu ipilimumab.

În studiile clinice, cele mai frecvente reacții adverse au fost oboseala, erupții cutanate, mâncărime, diaree și greață.

Citiți îndrumările NICE despre:

Pembrolizumab

Pembrolizumab este recomandat de NICE pentru a trata melanomul avansat la adulți care este răspândit sau nu poate fi tratat cu o intervenție chirurgicală. Se administrează prin injecție timp de 30 de minute, la fiecare 3 săptămâni.

În studiile clinice, cele mai frecvente reacții adverse au fost diareea, greața, mâncărimea, erupțiile, durerile articulare și oboseala.

Citiți îndrumările NICE despre:

Talimogene laherparepvec

Talimogene laherparepvec este recomandat de NICE pentru tratarea melanomului care se răspândește sau nu poate fi îndepărtat cu operație, unde tratamentul cu alte imunoterapii nu este potrivit.

Este injectat direct în piele, uneori cu ajutorul îndrumării cu ultrasunete.

În studiile clinice, cele mai frecvente reacții adverse au fost simptomele asemănătoare gripei , reacțiile la locul injecției și celulita (infecția straturilor mai profunde ale pielii și ale țesutului subiacent).

Citiți instrucțiunile NICE despre talimogene laherparepvec pentru tratarea melanomului răspândit și care nu poate fi îndepărtat chirurgical .

Tratamente vizate

Aproximativ 40 până la 50 din 100 de persoane cu melanom au modificări (mutații) în anumite gene, care determină creșterea și divizarea prea rapidă a celulelor.

Dacă au fost identificate mutații genice, medicamentele pot fi utilizate pentru a viza în mod specific aceste mutații genice pentru a încetini sau a opri creșterea celulelor canceroase.

Posibile tratamente vizate includ:

 • vemurafenib
 • dabrafenib
 • trametinib

vemurafenib

Vemurafenib este un medicament care blochează activitatea unei mutații genice canceroase cunoscută sub numele de BRAF V600.

Este recomandat de NICE ca tratament pentru persoanele care au testat pozitiv mutația și au melanom sau melanom avansat local, răspândit.

Reacțiile adverse comune includ dureri articulare, oboseală, erupții cutanate, sensibilitate la lumină, greață, căderea părului și mâncărime.

Vemurafenib poate fi utilizat de asemenea cu un alt medicament numit cobimetinib pentru tratarea persoanelor cu melanomul de mutație BRAF V600 care este răspândit sau nu poate fi îndepărtat în urma unei intervenții chirurgicale.

Citiți îndrumările NICE despre:

Dabrafenib

Dabrafenib blochează și activitatea BRAF V600.

Este recomandat de NICE pentru tratarea adulților cu mutația BRAF V600 care au melanom care este răspândit sau nu poate fi îndepărtat cu o intervenție chirurgicală.

Reacțiile adverse comune includ scăderea apetitului, cefalee, tuse, greață, vărsături, diaree, erupții cutanate și căderea părului.

Citiți instrucțiunile NICE despre dabrafenib pentru tratarea melanomului pozitiv al mutației BRAF V600 care este răspândit sau care nu poate fi îndepărtat cu ajutorul unei intervenții chirurgicale .

Trametinib

Trametinib blochează activitatea proteinei BRAF anormale, încetinind creșterea și răspândirea cancerului.

Este recomandat de NICE fie pentru a fi utilizat singur sau cu dabrafenib pentru tratarea persoanelor cu melanom cu o mutație BRAF V600, care este răspândită sau care nu poate fi îndepărtată cu o intervenție chirurgicală.

Reacțiile adverse comune includ oboseală, greață, dureri de cap, frisoane, diaree, erupții cutanate, se alătură durerii, hipertensiunii arteriale și vărsăturilor.

Citiți instrucțiunile NICE despre trametinib în combinație cu dabrafenib pentru tratarea melanomului răspândit sau care nu poate fi îndepărtat în urma operației .

Radioterapie și chimioterapie

Este posibil să aveți radioterapie după o operație pentru a vă elimina ganglionii limfatici și poate fi, de asemenea, utilizat pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor melanomului avansat. Dozele controlate de radiații sunt folosite pentru a ucide celulele canceroase.

Dacă aveți melanom avansat, este posibil să aveți un singur tratament sau câteva tratamente. Radioterapia după operație constă, de obicei, într-un curs de 5 tratamente pe săptămână (1 pe zi, de luni până vineri), timp de câteva săptămâni. Există o perioadă de odihnă în weekend.

Reacțiile adverse comune asociate radioterapiei includ:

Multe reacții adverse pot fi prevenite sau controlate cu ajutorul medicamentelor eliberate pe bază de rețetă, deci spuneți echipei de tratament dacă aveți vreunul. Efectele secundare ale radioterapiei ar trebui să reducă treptat după terminarea tratamentului.

Chimioterapia este acum foarte rar folosită pentru a trata melanomul. Tratamentele vizate și imunoterapia (așa cum este descris mai sus) sunt opțiunile preferate de tratament.

Vaccinurile împotriva melanomului

Se desfășoară cercetări pentru a produce vaccinuri pentru melanom, fie pentru a trata melanomul avansat, fie pentru a fi utilizat după operație la persoanele cu risc ridicat de revenire a melanomului.

În prezent, acestea sunt administrate doar ca parte a unui studiu clinic .

Cancer Research Marea Britanie are mai multe informații despre vaccinurile împotriva melanomului .

Urmare

După tratament, veți avea programări regulate de urmărire pentru a verifica dacă:

 • sunt semne ale melanomului care se întoarce
 • melanomul s-a răspândit în ganglionii limfatici sau în alte zone ale corpului
 • există semne ale unor noi melanoame primare

Medicul sau asistenta dumneavoastră vă vor examina, vă vor întreba despre sănătatea dvs. generală și dacă aveți întrebări sau nelămuriri.

Vi se poate oferi tratament pentru a încerca să prevină întoarcerea melanomului. Acesta se numește tratament adjuvant.

Nu există prea multe dovezi că tratamentul adjuvant ajută la prevenirea revenirii melanomului, așa că în prezent este oferit doar ca parte a unui studiu clinic .

Există dovezi că terapiile de control, care stimulează răspunsurile imune ale organismului la cancer, pot fi utilizate în viitor dacă studiile clinice oferă dovezi că sunt eficiente.

Cancer Research Marea Britanie are mai multe informații despre programările de urmărire .

Ajutor si sustinere

Fiind diagnosticat cu melanom poate fi dificil de abordat. Vă puteți simți șocat, supărat, amorțit, înspăimântat, incert și confuz. Aceste tipuri de sentimente sunt naturale.

Puteți întreba echipa dumneavoastră de tratament despre orice nu sunteți sigur.

Familia și prietenii tăi pot fi o mare sursă de sprijin. Vorbește despre cancerul tău și despre cum te simți te poate ajuta atât tu, cât și membrii familiei tale să facă față situației.

Unii preferă să vorbească cu persoane din afara familiei lor. Există o serie de organizații de caritate din Marea Britanie, care au un personal special instruit cu care vă puteți vorbi la liniile de asistență gratuite:

Cancer Research Marea Britanie are, de asemenea, o secțiune despre trăirea cu melanom .

Găsiți mai multe servicii de asistență împotriva cancerului în apropierea dvs.

Studii clinice

Orice nou tratament pentru cancer este administrat mai întâi pacienților într-un studiu clinic .

Un studiu clinic este un mod riguros de testare a noilor tratamente pe oameni. Pacienții sunt monitorizați îndeaproape pentru orice efecte pe care le are medicamentul asupra cancerului, precum și pentru orice reacții adverse.

Multe persoane cu melanom li se oferă acces la studii clinice.

Dacă vi se cere să luați parte la un studiu clinic, vi se va oferi o fișă informativă și, dacă decideți să participați, vi se va solicita să semnați un formular de consimțământ .

Te poți retrage dintr-un studiu clinic în orice moment, fără ca acesta să-ți afecteze îngrijirile.