Boli hepatice legate de alcool – Tratament

Tratamentul de succes pentru boala hepatică legată de alcool (ARLD) depinde adesea dacă cineva este dispus să înceteze consumul de alcool și să facă modificări în stilul său de viață.

Oprirea consumului de alcool

Tratamentul pentru ARLD presupune încetarea consumului de alcool. Aceasta este cunoscută sub numele de abstinență, care poate fi vitală, în funcție de stadiul în care starea se află.

Dacă aveți boli hepatice grase, dauna poate fi inversată dacă vă abțineți de la alcool timp de cel puțin 2 săptămâni.

După acest moment, este de obicei sigur să reîncepeți să beți dacă vă respectați liniile directoare ale privind consumul de alcool .

Dacă aveți o formă mai gravă de ARLD ( hepatită alcoolică sau ciroză ), se recomandă abstinența pe tot parcursul vieții.

Acest lucru se datorează faptului că oprirea consumului de băut este singura modalitate de a preveni agravarea afectării hepatice și, poate, să vă oprească moartea bolilor hepatice.

Oprirea băuturii nu este ușoară, mai ales că se estimează că 70% dintre persoanele cu ARLD au o problemă de dependență de alcool.

Cu toate acestea, dacă aveți ciroză sau hepatită alcoolică legată de alcool și nu încetați să mai beți, niciun tratament medical sau chirurgical nu poate preveni insuficiența hepatică.

Simptome de sevraj

Dacă vă abțineți de alcool, puteți suferi simptome de sevraj.

Acestea vor fi în cel mai rău caz pentru primele 48 de ore, dar ar trebui să înceapă să se îmbunătățească pe măsură ce corpul se adaptează la a fi fără alcool. Acest lucru durează de obicei între 3 și 7 zile de la ultima băutură.

Multe persoane au simțit inițial somnul tulburat atunci când se abțin de la alcool, dar în cele mai multe cazuri, modelul lor de somn revine la normal într-o lună.

În unele cazuri, vi se poate recomanda reducerea consumului de alcool într-un mod gradat și planificat pentru a ajuta la evitarea problemelor de retragere.

De asemenea, vi se poate oferi un medicament numit benzodiazepină și terapie psihologică, cum ar fi terapia cognitiv comportamentală (CBT) , pentru a vă ajuta în procesul de retragere.

Unele persoane trebuie să stea în spital sau într-o clinică de reabilitare de specialitate în primele faze de retragere, astfel încât progresele lor să poată fi monitorizate îndeaproape.

Dacă stai acasă, vei vedea în mod regulat o asistentă medicală sau un alt profesionist în sănătate. S-ar putea să-i vedeți acasă, chirurgia dumneavoastră de familie sau un serviciu de specialitate.

Prevenirea recidivelor

După ce ați încetat să mai beți, este posibil să aveți nevoie de un tratament suplimentar pentru a vă asigura că nu începeți să mai beți.

Primul tratament oferit de obicei este terapia psihologică. Aceasta implică să vezi un terapeut să vorbească despre gândurile și sentimentele tale și despre modul în care acestea îți afectează comportamentul și starea de bine.

Dacă terapia psihologică nu este eficientă, este posibil să aveți nevoie de medicamente care să vă ajute să vă abțineți de la alcool, cum ar fi:

  • acamprosat
  • disulfiram
  • naltrexona

Aflați mai multe despre cum este tratat abuzul de alcool

Grupuri de ajutor

Multe persoane cu dependență de alcool consideră că este util să participe la grupuri de auto-ajutor pentru a-i ajuta să înceteze consumul.

Unul dintre cele mai cunoscute este alcoolicii anonimi , dar există multe alte grupuri care vă pot ajuta.

Consultați asistența pentru alcool pentru mai multe informații despre ajutorul disponibil.

Dieta și nutriția

Malnutriția este frecventă la persoanele cu ARLD, de aceea este important să mâncați o dietă echilibrată pentru a vă asigura că veți obține toți nutrienții de care aveți nevoie.

Evitarea alimentelor sărate și a nu adăuga sare în alimentele pe care le consumi poate reduce riscul de a dezvolta umflarea picioarelor, picioarelor și a burtei cauzate de acumularea de lichid.

Obțineți sfaturi pentru o dietă mai mică cu sare .

Deteriorarea ficatului tău poate însemna, de asemenea, că nu este în stare să stocheze glicogen, un carbohidrat care oferă energie pe termen scurt.

Când se întâmplă acest lucru, organismul folosește propriul țesut muscular pentru a furniza energie între mese, ceea ce duce la pierderea și slăbiciunea musculară. Acest lucru înseamnă că este posibil să aveți nevoie de energie suplimentară și proteine în dieta dvs.

O gustare sănătoasă între mese îți poate îmbunătăți caloriile și proteinele. De asemenea, poate fi util să mănânci 3 sau 4 mese mici pe zi, mai degrabă decât 1 sau 2 mese mari.

Medicul dumneavoastră vă poate sfătui cu privire la o dietă adecvată sau, în unele cazuri, vă poate adresa unui dietetician.

În cele mai grave cazuri de malnutriție, este posibil ca nutrienții să fie furnizați printr-un tub de alimentare introdus prin nas și în stomac.

Medicamente pentru simptome

Utilizarea medicamentelor pentru a trata în mod direct ARLD este controversată. Mulți experți au susținut că există dovezi limitate pentru eficacitatea acesteia.

Pentru persoanele cu hepatită alcoolică severă, tratamentul în spital poate fi necesar.

Tratamentul specific cu corticosteroizi sau medicamente cu pentoxifilină poate fi utilizat pentru a reduce inflamația ficatului la unele persoane cu această afecțiune.

Sprijinul nutrițional este, de asemenea, o parte importantă a tratamentului în aceste cazuri.

Alte medicamente care au fost utilizate pentru tratarea leziunilor hepatice includ:

  • steroizi anabolici (un tip mai puternic de medicamente cu steroizi)
  • ropylthiouracil (un tip de medicament conceput inițial pentru tratarea glandelor tiroide hiperactive )

Dar nu există dovezi bune că acestea ajută și nu mai sunt folosite pentru hepatita alcoolică severă.

Transplanturi de ficat

În cele mai grave cazuri de ARLD, ficatul își pierde capacitatea de a funcționa, ceea ce duce la insuficiență hepatică.

Un transplant de ficat este în prezent singura cale de a vindeca insuficiența hepatică ireversibilă.

Un transplant de ficat poate fi luat în considerare dacă:

  • dezvolți insuficiență hepatică progresivă, în ciuda consumului de alcool
  • altfel ești suficient de bine pentru a supraviețui unei astfel de operații
  • te angajezi să nu bei alcool pentru tot restul vieții

Luând medicamente cu ARLD

Dacă aveți ARLD, este important să discutați cu medicul dumneavoastră de familie sau farmacistul înainte de a lua medicamente fără prescripție medicală sau cu prescripție medicală.

ARLD poate afecta modul în care organismul prelucrează unele medicamente.