Afecțiuni hepatice legate de alcool – Complicații

O serie de complicații grave se pot dezvolta dacă aveți boală hepatică legată de alcool (ARLD).

Hipertensiune portală și varice

Hipertensiunea portală este o complicație frecventă a cirozei și, mai puțin frecvent, a hepatitei alcoolice.

Apare atunci când tensiunea arterială din interiorul ficatului dvs. a crescut la un nivel potențial grav.

Când ficatul devine grav cicatrizat, este mai greu pentru sânge să treacă prin el. Aceasta duce la o creștere a presiunii sângelui în jurul intestinelor.

De asemenea, sângele trebuie să găsească o nouă modalitate de a reveni la inima ta. Face acest lucru prin utilizarea vaselor de sânge mai mici.

Dar aceste vase nu sunt concepute pentru a purta greutatea sângelui, astfel încât acestea pot deveni întinse și slăbit. Aceste vase de sânge slăbit sunt cunoscute sub numele de varice.

Dacă tensiunea arterială crește la un anumit nivel, poate deveni prea mare pentru ca varicele să facă față, determinând despicarea și sângerarea pereților varicelor.

Aceasta poate provoca sângerări pe termen lung, ceea ce poate duce la anemie .

În mod alternativ, sângerarea poate fi rapidă și masivă, ceea ce vă determină să vomitați sângele și să treceți scaunele care sunt foarte întunecate sau asemănătoare cu gudronul.

Varicele divizate pot fi tratate folosind un endoscop pentru a localiza varicele. O bandă minusculă poate fi apoi utilizată pentru a sigila baza varicelor.

ascita

O persoană cu hipertensiune portală poate dezvolta, de asemenea, o acumulare de lichid în abdomenul (burtica) și în jurul intestinelor. Acest fluid este cunoscut sub numele de ascită.

Inițial, acest lucru poate fi tratat cu tablete de apă (diuretice). Dacă problema progresează, se pot acumula mulți litri de lichid, care trebuie drenate.

Aceasta este o procedură cunoscută sub numele de paracenteză și implică un tub lung și subțire plasat în fluid prin piele sub anestezic local .

Una dintre problemele asociate cu dezvoltarea ascitei este riscul de infecție în fluid ( peritonită bacteriană spontană).

Aceasta este o complicație potențial foarte gravă și este legată de un risc crescut de insuficiență renală și deces.

Encefalopatie hepatica

Una dintre cele mai importante funcții ale ficatului este eliminarea toxinelor din sângele tău.

Dacă ficatul nu poate face acest lucru din cauza hepatitei sau cirozei, nivelurile de toxine din sânge cresc.

Un nivel ridicat de toxine din sânge din cauza afectării hepatice este cunoscut sub numele de encefalopatie hepatică.

Printre simptomele encefalopatiei hepatice se numără:

Encefalopatia hepatică poate necesita internarea în spital. În spital, funcțiile corpului sunt susținute și medicamentul este utilizat pentru a elimina toxinele din sânge.

Infecţie

Deteriorarea ficatului poate slăbi sistemul imunitar.

Acest lucru poate face corpul mai vulnerabil la infecții, în special infecțiile urinare și infecțiile respiratorii (cum ar fi pneumonia).

Cancer hepatic

Deteriorarea ficatului cauzată de consumul abundent de-a lungul mai multor ani poate crește riscul de a dezvolta cancer la ficat .

În ultimele decenii, ratele de cancer la ficat în Marea Britanie au crescut brusc din cauza nivelurilor crescute de utilizare necorespunzătoare a alcoolului .

Se estimează că 3 până la 5% dintre persoanele cu ciroză vor dezvolta cancer hepatic în fiecare an.