Lovi genunchii

O persoană cu genunchii bătători (genu valgum) are un decalaj mare între picioare atunci când stă cu genunchii împreună.

Mulți copii au genunchi bătători, care tind să fie cei mai evidenti în jurul vârstei de 4 ani.

Este aproape întotdeauna doar o parte normală a dezvoltării lor, iar picioarele lor se vor îndrepta în mod normal până la vârsta de 6 sau 7 ani.

Genunchii ușor de bătut pot continua până la vârsta adultă, dar acest lucru nu este, de obicei, de ce să vă faceți griji, cu excepția cazului în care provoacă alte probleme.

Cu toate acestea, genunchii bătători pot fi ocazional un semn al unei afecțiuni care necesită tratament, mai ales dacă afecțiunea se dezvoltă la copii mai mari sau adulți sau nu se îmbunătățește odată cu vârsta.

Simptomele genunchilor

Dacă cineva cu genunchii ciocănitori stă cu genunchii împreună, picioarele inferioare vor fi întinse astfel încât picioarele și gleznele să fie mai depărtate decât este normal.

Poza genunchilor

Credit:

MIKE DEVLIN / BIBLIOTECA FOTO DE ȘTIINȚĂ


O distanță mică între glezne este normală, dar la persoanele cu genunchii ciocniți acest decalaj poate fi de până la 8 cm (puțin peste 3 inci) sau mai mult.

Genunchii bătători nu provoacă de obicei alte probleme, deși câteva cazuri severe pot provoca dureri la genunchi , un șchiopătat sau dificultăți de mers.

Genunchii care nu se îmbunătățesc singuri îți pot pune genunchii sub presiune suplimentară, ceea ce îți poate crește riscul de a dezvolta artrită .

Când să primiți sfaturi medicale

Genunchii bătători la copii nu sunt de obicei un motiv de îngrijorare și ar trebui să se îmbunătățească pe măsură ce copilul îți îmbătrânește.

Cu toate acestea, vizitați medicul dumneavoastră de familie dacă:

 • distanța dintre glezne este mai mare de 8 cm în timp ce stai cu genunchii împreună
 • există o mare diferență între unghiul picioarelor inferioare atunci când stai în comparație cu picioarele superioare
 • problema pare să se agraveze
 • un copil cu vârsta sub 2 ani sau peste 7 ani are genunchi
 • doar un picior este afectat
 • există și alte simptome, cum ar fi dureri de genunchi sau dificultăți de mers
 • aveți orice alte preocupări cu privire la modul în care copilul dvs. stă sau merge
 • dezvolți genunchii bătători la vârsta adultă

Medicul dumneavoastră va examina picioarele dumneavoastră sau ale copilului dvs., va întreba despre orice durere sau dificultăți de mers și poate lua unele măsurători.

Aceștia vă pot referi la un chirurg ortoped (specialist în probleme osoase și articulare) și pot aranja o radiografie a picioarelor și testele de sânge pentru a verifica dacă există probleme de bază.

Ce provoacă lovirea genunchilor?

Genunchii sunt destul de frecventi la copiii sănătoși cu vârsta sub 6 sau 7 ani și sunt doar o parte normală a creșterii și dezvoltării.

Picioarele se vor îndrepta treptat, odată cu creșterea copilului, deși genunchii ușor de bătut pot dura până la vârsta adultă.

Genunchii care se dezvoltă mai târziu în copilărie sau nu se îmbunătățesc odată cu vârsta pot fi uneori asociate cu o problemă de bază, cum ar fi:

 • rahitism – probleme cu dezvoltarea oaselor rezultate din lipsa de vitamina D și calciu
 • presiune excesivă pe genunchi – de exemplu, ca urmare a obezității sau a ligamentelor libere ale genunchiului (benzile de țesut din jurul articulațiilor care leagă oasele între ele)
 • o vătămare sau infecție care afectează genunchii sau oasele picioarelor
 • condiții genetice care afectează dezvoltarea oaselor sau articulațiilor

Adulții pot dezvolta uneori genunchiul. Aceste cazuri sunt adesea asociate cu probleme articulare, cum ar fi artroza sau artrita reumatoidă .

Tratamente pentru genunchi

În cele mai multe cazuri, genunchii nu trebuie tratați, deoarece problema tinde să se corecteze pe măsură ce copilul crește.

Copilul dvs. nu trebuie să evite activitatea fizică, să poarte bretele de sprijin pentru picioare sau pantofi sau să facă orice exerciții speciale.

Genunchii slabi care persistă până la vârsta adultă nu trebuie tratați decât dacă provoacă probleme, cum ar fi dureri la genunchi.

Tratarea cauzei de bază

În cazul în care genunchii bateți sunt determinați de o afecțiune de bază, un tratament poate fi necesar. De exemplu, rahitismul poate fi tratat cu suplimente de vitamina D și calciu.

Citiți mai multe despre tratarea rahitismului .

Adulții cu artrită pot beneficia de purtarea unor bretele pentru picioare sau talpi speciale pentru a reduce încordarea pe genunchi.

Citiți mai multe despre tratarea artrozei și tratarea artritei reumatoide .

Interventie chirurgicala

Rareori este necesară o intervenție chirurgicală pentru genunchii ciocniți, deși poate fi recomandată dacă starea este severă sau persistentă.

Există două tipuri principale de operații care pot fi efectuate:

 • creștere ghidată – unde plăcile metalice mici sunt așezate pe interiorul genunchilor, ceea ce ajută la corectarea creșterii lor pe o perioadă de aproximativ 12 luni; plăcile vor fi îndepărtate după terminarea tratamentului
 • o osteotomie – în cazul în care o pană subțire de os este îndepărtată din oasele picioarelor, astfel încât să fie realinizate în poziția corectă; plăcile și șuruburile sunt folosite pentru fixarea oaselor în noua lor poziție

Copiilor cu genunchi de lovire persistenți, care sunt în continuă creștere rapidă, este mai probabil să li se ofere operația de creștere ghidată. Osteotomiile sunt utilizate mai ales la adulții cu genunchi de lovire severă.

Ambele proceduri sunt efectuate sub anestezic general , ceea ce înseamnă că dumneavoastră sau copilul dvs. veți fi inconștienți în timpul operației.

De obicei, un copil poate începe să meargă din nou în câteva zile după ce are o procedură de creștere ghidată și să se întoarcă la sport în câteva săptămâni. Poate dura câteva luni pentru a reveni la toate activitățile tale normale după ce ai osteotomie.