Rickets și osteomalacia

Rickets este o afecțiune care afectează dezvoltarea oaselor la copii. Provoacă dureri osoase, creștere slabă și oase moi, slabe, care pot duce la deformări osoase.

Adulții pot experimenta o afecțiune similară, care este cunoscută sub numele de osteomalacie sau oase moi.

Citiți mai multe despre semnele și simptomele rahitismului și osteomalaciei .

Ce provoacă rahitismul?

Lipsa de vitamina D sau calciu este cea mai frecventă cauză a rahitismului. Vitamina D provine în mare parte de la expunerea pielii la lumina soarelui, dar se găsește și în unele alimente, cum ar fi peștele gras și ouă. Vitamina D este esențială pentru formarea oaselor puternice și sănătoase la copii.

În cazuri rare, copiii se pot naște cu o formă genetică de rahitism. De asemenea, se poate dezvolta dacă o altă afecțiune afectează modul în care vitaminele și mineralele sunt absorbite de organism.

Citiți mai multe despre cauzele rahitismului .

Cine este afectat?

Rickets a fost comună în trecut, dar a dispărut mai ales în lumea de vest, la începutul secolului XX, după ce alimente precum margarina și cerealele au fost fortificate cu vitamina D.

Cu toate acestea, în ultimii ani, a existat o creștere a cazurilor de rahitism în Marea Britanie. Numărul cazurilor de rahitism este încă relativ mic, dar studiile au arătat că un număr semnificativ de persoane din Marea Britanie au niveluri scăzute de vitamina D în sângele lor.

Orice copil care nu obține suficientă vitamină D sau calciu, fie prin dieta lor, fie prin lumina soarelui, poate dezvolta rahitism. Dar starea este mai frecventă la copiii cu pielea întunecată, deoarece acest lucru înseamnă că au nevoie de mai multă lumină solară pentru a obține suficientă vitamină D, precum și la copiii născuți prematur sau care iau medicamente care interferează cu vitamina D.

Tratarea rahitismului

Pentru majoritatea copiilor, rahitismul poate fi tratat cu succes, asigurându-se că mănâncă alimente care conțin calciu și vitamina D sau prin administrarea de suplimente vitaminice.

Unele familii sunt eligibile pentru suplimente de vitamine gratuite din schema de sănătate Start a guvernului – aflați dacă vă calificați pentru început sănătos .

Dacă copilul dumneavoastră are probleme de absorbție de vitamine și minerale, este posibil să fie nevoie de o doză mai mare de supliment sau de o injecție anuală de vitamina D.

Citiți mai multe despre tratarea rahitismului .

Prevenirea rahitismului

Rickets poate fi prevenit cu ușurință consumând o dietă care include vitamina D și calciu, petrecând ceva timp în lumina soarelui și, dacă este necesar, luând suplimente de vitamina D.

Citiți mai multe despre:

Când să solicitați sfaturi medicale

Luați-vă copilul să vadă medicul dumneavoastră de familie dacă are oricare dintre semnele și simptomele rahitismului .

Medicul dumneavoastră va efectua o examinare fizică pentru a verifica dacă există probleme evidente. De asemenea, pot discuta despre istoricul medical al copilului dvs., dieta, istoricul familiei și orice medicament pe care îl luați.

Un test de sânge poate confirma, de obicei, un diagnostic de rahitism, deși copilul dvs. poate avea, de asemenea, unele raze X sau eventual o scanare a densității osoase (DEXA scanare) . Acesta este un tip de radiografie care măsoară conținutul de calciu din oase.

Dacă sunteți adult și vă confruntați cu dureri osoase sau slăbiciune musculară, ar trebui să vă prezentați și medicul dumneavoastră pentru a-l verifica.