Agorafobia – Tratament

O abordare în trepte este de obicei recomandată pentru tratarea agorafobiei și a oricărei tulburări de panică.

Pașii sunt următorii:

 1. Aflați mai multe despre starea dvs., schimbările în stilul de viață pe care le puteți face și tehnici de auto-ajutor pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor.
 2. Înscrieți-vă într-un program ghidat de auto-ajutor .
 3. Efectuați tratamente mai intense, cum ar fi terapia cognitiv comportamentală (CBT) , sau vedeți dacă simptomele dvs. pot fi controlate folosind medicație.

Tehnici de auto-ajutor, modificări ale stilului de viață și aplicații

Aflați mai multe despre agorafobie și asocierea acesteia cu tulburările de panică și atacurile de panică vă pot ajuta să vă controlați mai bine simptomele.

De exemplu, există tehnici pe care le puteți utiliza în timpul unui atac de panică pentru a vă aduce emoțiile sub control.

Să ai mai multă încredere în controlul emoțiilor tale te poate face mai sigur să faci față situațiilor și mediilor anterior incomode.

 • Stați acolo unde vă aflați – încercați să rezistați la nevoia de a alerga într-un loc de siguranță în timpul unui atac de panică; dacă conduci, trageți și parcați unde este în siguranță să faceți acest lucru.
 • Focus – este important pentru dvs. să vă concentrați pe ceva care nu amenință și vizibil, cum ar fi timpul care trece pe ceas, sau obiecte dintr-un supermarket; reamintește-ți că gândurile și senzațiile înspăimântătoare sunt un semn de panică și vor trece în cele din urmă.
 • Respirați încet și profund – sentimentele de panică și anxietate se pot agrava dacă respirați prea repede; încercați să vă concentrați pe respirația lentă, profundă, în timp ce numărați lent până la 3 pe fiecare respirație de intrare și de ieșire.
 • Provocă-ți frica – încearcă să descoperi ceea ce este tu teama și provocă-o; puteți obține acest lucru reamintindu-vă constant că ceea ce vă temeți nu este real și va trece.
 • Vizualizare creativă – în timpul unui atac de panică, încercați să rezistați la nevoia de a gândi gânduri negative, cum ar fi „dezastru”; în schimb, gândiți-vă la un loc sau la o situație care vă face să vă simțiți pașnic, relaxat sau în largul dvs.: odată ce aveți această imagine în minte, încercați să vă concentrați atenția asupra acesteia.
 • Nu luptați împotriva unui atac – încercarea de a combate simptomele unui atac de panică poate adesea să înrăutățească lucrurile; în schimb, liniștește-te acceptând că, deși poate părea jenant și simptomele tale pot fi dificil de rezolvat, atacul nu pune viața în pericol.

Realizarea unor schimbări în stilul de viață poate fi de asemenea utilă. De exemplu, asigurați-vă că:

 • exerciții fizice regulate – exercițiile fizice pot ajuta la ameliorarea stresului și a tensiunii și la îmbunătățirea stării de spirit
 • ai o alimentație sănătoasă – o dietă săracă poate înrăutăți simptomele de panică și anxietate
 • evitați consumul de droguri și alcool – pot oferi ameliorare pe termen scurt, dar pe termen lung pot înrăutăți simptomele
 • evitați băuturile care conțin cofeină, cum ar fi ceaiul, cafeaua sau cola – cofeina are un efect stimulant și vă poate înrăutăți simptomele

De asemenea, ați putea încerca una dintre aplicațiile de sănătate mintală din Biblioteca de aplicații .

Terapii psihologice

Dacă simptomele dvs. nu răspund la tehnicile de autoajutorare și la modificările stilului de viață, medicul dumneavoastră poate sugera să încercați o terapie psihologică.

Dacă preferi, te poți referi direct la terapii psihologice, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală (CBT), fără a-ți vedea medicul.

Citiți mai multe despre terapiile psihologice pe .

Auto-ajutor ghidat

Cu auto-ajutor ghidat, lucrați printr-un manual de lucru bazat pe CBT sau un curs de calculator cu sprijinul unui terapeut.

Terapeutul lucrează cu tine pentru a-ți înțelege problemele și pentru a face schimbări pozitive în viața ta.

Terapia cognitivă comportamentală (CBT)

Terapia cognitivă comportamentală (CBT) se bazează pe ideea că o gândire inutilă și nerealistă duce la un comportament negativ.

CBT își propune să rupă acest ciclu și să găsească noi moduri de gândire care vă pot ajuta să vă comportați mai pozitiv. De exemplu, mulți oameni cu agorafobie au gândul nerealist că, dacă au un atac de panică, îi va ucide.

Terapeutul CBT va încerca să încurajeze un mod de gândire mai pozitiv – de exemplu, deși un atac de panică poate fi neplăcut, nu este fatal și va trece.

Această schimbare a gândirii poate duce la un comportament mai pozitiv în termenii în care o persoană este mai dispusă să se confrunte cu situații care anterior le-a speriat.

CBT este de obicei combinat cu terapia de expunere. Terapeutul dumneavoastră va stabili obiective relativ modeste la începutul tratamentului, cum ar fi accesul la magazinul local de colț.

Pe măsură ce devii mai încrezător, se pot stabili obiective mai dificile, cum ar fi să mergi la un supermarket mare sau să iei o masă într-un restaurant ocupat.

Un curs de CBT constă de obicei din 12 până la 15 ședințe săptămânale, fiecare sesiune durand aproximativ o oră.