Atorvastatina: un medicament utilizat pentru scăderea colesterolului

1. Despre atorvastatină

Atorvastatina aparține unui grup de medicamente numite statine .

Este folosit pentru a scădea colesterolul dacă ați fost diagnosticat cu colesterol ridicat în sânge . De asemenea, este luat pentru a preveni bolile de inimă, inclusiv atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale . Medicul dumneavoastră vă poate prescrie atorvastatină dacă aveți antecedente familiale de boli de inimă sau de o stare de sănătate pe termen lung, cum ar fi diabetul de tip 1 sau de tip 2 sau artrita reumatoidă.

Acest medicament este disponibil numai pe bază de rețetă. Se livrează sub formă de tablete, inclusiv tablete masticabile pentru persoanele care au dificultăți de înghițire.

2. Fapte cheie

 • Este obișnuit să ia atorvastatină o dată pe zi.
 • Cele mai frecvente reacții adverse sunt dureri de cap, senzație de rău (greață), diaree și simptome asemănătoare frigului.
 • Nu luați atorvastatin dacă sunteți gravidă, încercând să rămâneți gravidă sau să alăptați.
 • Continuați să luați atorvastatină chiar dacă vă simțiți bine, deoarece veți primi în continuare beneficiile. Majoritatea persoanelor cu colesterol ridicat nu au simptome.
 • Atorvastatina este numită și de numele Lipitor.

3. Cine poate și nu poate lua atorvastatină

Atorvastatina poate fi luată de adulți și copii cu vârsta peste 10 ani.

Atorvastatina nu este potrivită pentru unii oameni. Spuneți medicului dumneavoastră dacă :

 • au avut o reacție alergică la atorvastatină sau la orice alte medicamente în trecut
 • au probleme cu ficatul sau rinichii
 • încercați să rămâneți gravidă, credeți că puteți fi gravidă, sunteți deja gravidă sau alăptați
 • au boli pulmonare severe
 • au avut anterior un accident vascular cerebral cauzat de sângerare în creier
 • bea cantități mari de alcool
 • au o tiroidă nederactivă
 • au avut reacții adverse musculare atunci când luați o statină în trecut
 • a avut sau are o afecțiune musculară (inclusiv fibromialgie )

Tabletele masticabile pentru lipitor conțin o substanță numită aspartam – consultați medicul dumneavoastră înainte de a lua aceste dacă aveți fenilcetonurie (o afecțiune rară moștenită a metabolismului proteinelor).

4. Cum și când să o ia

Luați atorvastatină o dată pe zi. Puteți alege să o luați în orice moment, atât timp cât rămâneți la aceeași oră în fiecare zi.

Uneori, medicii pot recomanda luarea seara. Acest lucru se datorează faptului că corpul tău produce cel mai mult colesterol noaptea. Dacă nu sunteți sigur când să luați medicamentul, adresați-vă unui farmacist sau medicului dumneavoastră.

Atorvastatina nu supără stomacul, așa că îl puteți lua cu sau fără mâncare.

Înghițiți tablete de atorvastatină întregi cu un pahar cu apă. Dacă vi s-au administrat tablete masticabile, le puteți mesteca sau le puteți înghiți întregi cu un pahar cu apă.

Cât să iei

Doza uzuală pentru adulți este cuprinsă între 10 mg și 80 mg pe zi.

La copii, doza uzuală este de 10 mg la 20 mg o dată pe zi. Medicul dumneavoastră va folosi vârsta copilului dvs. pentru a determina cantitatea de atorvastatină potrivită pentru ei.

Doza dvs. depinde de motivul pentru care o luați, de nivelul de colesterol și de ce alte medicamente luați. Cereți sfaturi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă nu sunteți sigur cât de mult trebuie să luați. Nu reduceți doza fără să discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră.

Dar dacă uit să o iau?

Dacă din când în când uitați să luați o doză, luați următoarea doză a doua zi la ora obișnuită. Nu luați niciodată 2 doze în același timp. Nu luați niciodată doze suplimentare.

Dacă uitați de multe ori dozele, vă poate ajuta să setați o alarmă care să vă reamintească. De asemenea, ați putea cere sfatul farmacistului despre alte modalități care să vă ajute să vă amintiți să luați medicamentul.

Dar dacă iau prea mult?

A lua accidental o doză suplimentară de atorvastatină este puțin probabil să vă facă rău.

Discutați cu farmacistul sau medicul dacă sunteți îngrijorat sau luați mai mult de 1 doză suplimentară.

5. Efecte secundare

Ca toate medicamentele, atorvastatina poate provoca reacții adverse la unele persoane – și diferite statine afectează oamenii în moduri diferite.

Un efect secundar rar, dar grav, sunt durerile și durerile musculare inexplicabile, sensibilitatea sau slăbiciunea. Acest lucru se poate întâmpla la câteva săptămâni sau luni după ce începeți să luați acest medicament.

Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă vă deranjează efectele secundare. Ei pot recomanda să încercați o statină alternativă.

Reacții adverse frecvente

Aceste reacții adverse comune ale atorvastatinei apar la mai mult de 1 din 100 de persoane.

Unele reacții adverse se pot ameliora după primele zile, pe măsură ce corpul obișnuiește cu medicamentul.

Continuați să luați medicamentul, dar discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă aceste reacții adverse vă deranjează sau nu dispăreați:

 • senzație de rău (greață) sau indigestie
 • dureri de cap
 • dureri și dureri în spate și articulații
 • epistaxisul
 • Durere de gât
 • simptome asemănătoare frigului, cum ar fi nasul curgător, nasul blocat sau strănutul
 • constipație sau vânt
 • diaree

Raportați durerile și durerile musculare inexplicabile, sensibilitatea sau slăbiciunea la medic imediat.

Mai puțin de 1 din 100 de persoane pot avea unele pierderi de memorie. Discutați cu medicul sau farmacistul dacă acest efect secundar vă deranjează. De obicei, dispare după ce încetați să luați medicamentul.

Reacții adverse grave

Reacțiile adverse grave când se administrează atorvastatină sunt rare și se întâmplă la mai puțin de 1 din 1.000 de persoane.

Nu mai luați atorvastatin și apelați un medic dacă primiți:

 • dureri musculare, tandrețe, slăbiciune sau crampe – acestea pot fi semne de descompunere musculară și leziuni renale
 • pielea galbenă sau albii ochilor se îngălbenesc sau dacă aveți o culoare palidă și pipi întunecat – acesta poate fi un semn al problemelor hepatice
 • o erupție cutanată cu pete roz-roșii, în special pe palmele mâinilor sau tălpilor picioarelor
 • dureri severe de stomac – acesta poate fi un semn al problemelor pancreasului
 • o tuse, senzație de respirație și pierdere în greutate – acesta poate fi un semn al bolii pulmonare

Reacție alergică gravă

În cazuri rare, este posibilă o reacție alergică gravă (anafilaxie) la atorvastatină.

Acțiune imediată necesară: Sunați la 999 sau accesați A&E dacă:

 • obțineți o erupție cutanată care poate include mâncărime, roșie, umflată, blistered sau peeling
 • faci șuierături
 • ai o strângere în piept sau în gât
 • ai probleme cu respirația sau vorbirea
 • gura, fața, buzele, limba sau gâtul încep să se umfle

S-ar putea să aveți o reacție alergică gravă și puteți avea nevoie de tratament imediat în spital.

Acestea nu sunt toate efectele secundare ale atorvastatinei. Pentru o listă completă, consultați prospectul din pachetul de medicamente.

Informație:

Puteți raporta orice efect secundar suspectat sistemului de siguranță din Marea Britanie .

6. Cum să faceți față efectelor secundare

Ce să faci despre:

 • senzație de rău (greață) sau indigestie – rămâneți la mese simple și nu mâncați alimente bogate sau picante. S-ar putea să vă ajute să vă luați atorvastatin după o masă sau gustare. Dacă continuați să prezentați simptome de indigestie, cereți farmacistului să vă recomande un antiacid . Contactați medicul dacă simptomele continuă mai mult de câteva zile sau dacă se agravează.
 • dureri de cap – asigurați-vă că vă odihniți și beți multe lichide. Nu bea prea mult alcool. Cereți farmacistului să vă recomande un calmant. Durerea de cap ar trebui să dispară, de obicei, după prima săptămână de administrare a atorvastatinei. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă durează mai mult de o săptămână sau sunt severe.
 • durerile și durerile la nivelul spatelui și articulațiilor – dacă aveți dureri musculare neobișnuite, slăbiciune sau oboseală care nu rezultă din exerciții fizice sau din muncă grea, adresați-vă medicului dumneavoastră. Este posibil să aveți nevoie de un test de sânge pentru a verifica ce ar putea să îl provoace. Puteți, de asemenea, să vă solicitați farmacistului să vă recomande un calmant.
 • nasuri – încercați să aplicați un strat subțire de vaselină pe marginile interioare ale nasului.
 • durerile de gât – încercați să îmbrăcați cu apă sărată caldă (copiii nu ar trebui să încerce acest lucru) sau folosiți paracetamol sau ibuprofen pentru a ușura orice durere sau disconfort. Dacă simptomele durează mai mult de o săptămână, cereți sfatul farmacistului sau medicului dumneavoastră.
 • simptome asemănătoare frigului – încercați să luați paracetamol sau ibuprofen în mod regulat timp de câteva zile. Dacă simptomele revin la încetarea tratamentului cu calmante, cereți sfatul medicului dumneavoastră.
 • constipație sau vântmâncați mai multe alimente bogate în fibre, cum ar fi fructe proaspete, legume și cereale și beți multă apă. Încercați să exersați mai regulat, de exemplu, mergând la o plimbare zilnică sau alergat. Dacă acest lucru nu ajută, discutați cu farmacistul sau medicul dumneavoastră. Urmăriți acest scurt videoclip despre cum să tratați constipația .
 • diaree – bea multă apă pentru a evita deshidratarea . Semnele de deshidratare includ pipi mai puțin decât de obicei sau având pipi întunecat, cu miros puternic.

7. Sarcina și alăptarea

Atorvastatina nu este recomandată în timpul sarcinii sau alăptării, deoarece nu există dovezi ferme că este sigur.

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă doriți să rămâneți gravidă. Cel mai bine este să încetați să luați atorvastatină cu cel puțin 3 luni înainte de a începe să încercați un copil.

Dacă rămâneți gravidă în timp ce luați atorvastatină, încetați să luați medicamentul și spuneți-i medicului dumneavoastră.

Atorvastatină și alăptare

Nu se știe dacă atorvastatina intră în laptele matern, dar poate cauza probleme copilului tău.

Vorbește-ți medicului despre ce este mai bine pentru tine și copilul tău în timp ce alăptezi. Poate fi posibilă întârzierea începerii sau repornirii atorvastatinei până când ai încetat complet alăptarea.

Sfaturi non-urgente: Spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți:

 • încercând să rămână însărcinată
 • gravidă
 • alăptarea

8. Precauții cu alte medicamente

Unele medicamente afectează modul în care acționează atorvastatina și pot crește riscul de reacții adverse grave.

Medicamentele care nu se pot amesteca bine cu atorvastatina includ:

 • unele antibiotice și antifungice
 • unele medicamente HIV
 • unele medicamente pentru hepatita C
 • warfarina (oprește coagularea sângelui)
 • ciclosporină (tratează psoriazisul și artrita reumatoidă )
 • colchicina (un medicament pentru guta )
 • pilule contraceptive
 • verapamil, diltiazem, amlodipină (pentru hipertensiune arterială și probleme cardiace)
 • amiodarona (îți face inima stabilă)

Dacă luați atorvastatin și trebuie să luați unul dintre aceste medicamente, medicul dumneavoastră poate:

 • prescrie o doză mai mică de atorvastatină
 • prescrie un alt medicament cu statină
 • recomandă să încetați să luați atorvastatină pentru o perioadă

Acestea nu sunt toate medicamentele care pot interfera cu atorvastatina. Pentru o listă completă, consultați prospectul din ambalajul medicamentului sau consultați farmacistul.

Amestecarea atorvastatinei cu remedii și suplimente din plante

Sunătoare, un medicament pe bază de plante luate pentru depresie , reduce cantitatea de atorvastatină din sângele tău, deci nu funcționează la fel de bine.

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă vă gândiți să începeți sunătoare, deoarece se va schimba cât de bine funcționează atorvastatina.

Important

Spuneți medicului dumneavoastră și farmacistului dacă luați orice alte medicamente, inclusiv remedii naturiste, vitamine sau suplimente.

9. Întrebări comune

Cum funcționează atorvastatina?

Atorvastatina acționează asupra ficatului pentru a opri producerea de colesterol . Aceasta scade nivelul colesterolului din sânge.

Pentru primele 12 luni pe acest medicament, vi se vor oferi câteva teste de rutină pentru a vă asigura că ficatul dvs. funcționează normal.

Cât durează statinele pentru a lucra?

Nivelurile de colesterol ar trebui să scadă vizibil în 4 săptămâni – dacă luați medicamentul în mod regulat, conform prescripțiilor.

Cât timp voi lua atorvastatin?

De obicei, tratamentul cu o statină precum atorvastatina este pe viață. Beneficiile vor continua doar atâta timp cât îl veți lua. Dacă încetați să luați atorvastatină fără a începe un alt tratament, nivelul colesterolului dvs. poate crește din nou.

Sunt statine în siguranță?

Este posibil să fi citit povești negative despre statine, dar se crede că sunt medicamente foarte sigure și eficiente.

Se consideră că statinele au foarte puține efecte secundare . Uneori, reacțiile adverse pe care oamenii le raportează nu au legătură cu medicamentul lor. Cu toate acestea, dacă vă preocupă siguranța statinelor, adresați-vă medicului dumneavoastră.

Este sigur să luați atorvastatină mult timp?

Atorvastatina este sigură să dureze mult timp, chiar și mulți ani. De fapt, funcționează cel mai bine atunci când îl luați mult timp.

Statinele au fost folosite de aproape 30 de ani pentru scăderea colesterolului.

Atorvastatina este dependentă?

Nu, nu există dovezi că atorvastatina este dependență. Nu veți avea niciun simptom de sevraj atunci când încetați să îl luați.

Ce se va întâmpla dacă mă declanșez?

Poate doriți să opriți atorvastatina dacă credeți că aveți reacții adverse. Vorbeste mai întâi cu medicul pentru a vedea dacă acesta este cu adevărat un efect secundar al atorvastatinei sau o problemă care nu are legătură. Este posibil ca medicul dumneavoastră să decidă scăderea dozei sau schimbarea medicamentului.

Nu veți avea niciun simptom de sevraj. Cu toate acestea, oprirea atorvastatinei poate duce la creșterea colesterolului. Acest lucru crește riscul de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale .

Dacă doriți să nu mai luați medicamentul, este important să găsiți un alt mod de a vă scădea colesterolul.

Vă ajută să luați suplimente împreună cu statine?

Există un anumit interes în a lua CoQ10 împreună cu statine. Cu toate acestea, nu există dovezi ferme că luarea CoQ10 în același timp cu atorvastatina vă va aduce sănătatea. Sunt necesare mai multe cercetări.

Dacă decideți să luați un supliment CoQ10, informați medicul sau farmacistul. Suplimentele pot interfera cu alte medicamente pe care le puteți lua.

Consumul de atorvastatină îmi va crește riscul de diabet?

Dacă aveți un risc ridicat de a dezvolta diabet de tip 2, administrarea statinelor poate crește ușor acest risc. Acest lucru se datorează faptului că statinele îți pot crește puțin glicemia.

Vorbiți cu medicul dumneavoastră, care va putea explica modul în care beneficiile administrării statinelor vor depăși acest mic risc crescut.

Dacă aveți deja diabet de tip 2, medicul vă poate sfătui să vă monitorizați mai atent nivelul glicemiei pentru primele luni. Spuneți medicului dumneavoastră sau asistentei de diabet dacă vi se pare mai greu să vă controlați glicemia.

Cum se compară cu alte medicamente pentru colesterolul ridicat?

Toate statinele funcționează în același mod, dar diferă în cât de bine scad colesterolul.

Există câteva alte medicamente cu statină pentru scăderea colesterolului, inclusiv:

Dacă aveți un efect secundar cu o statină, s-ar putea să nu se întâmple cu alta. Unele medicamente nu se amestecă bine cu o statină, dar le puteți lua cu altul.

Medicul dumneavoastră va găsi statina și doza potrivite pentru dvs., în funcție de istoricul medical, nivelul de colesterol și celelalte medicamente pe care le luați.

Pot să conduc sau să merg cu bicicleta?

Da, puteți conduce vehicule sau bicicleta în timp ce luați atorvastatină.

Îmi va reduce fertilitatea?

Nu există dovezi ferme care să sugereze că administrarea de atorvastatină va reduce fertilitatea la bărbați sau la femei.

Cu toate acestea, adresați-vă unui farmacist sau medicului dumneavoastră înainte de a-l lua dacă încercați să rămâneți gravidă.

Îmi va opri funcționarea contracepției?

Pentru femei, atorvastatina poate crește ușor hormonii eliberați în sistemul dvs. de la unele pilule contraceptive . Veți fi în continuare protejat de sarcină, dar acest lucru v-ar putea crește șansele de efecte secundare împotriva pastilelor contraceptive.

Dacă aveți reacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Pot bea alcool cu el?

Da, puteți bea alcool în timp ce luați atorvastatină.

Cu toate acestea, a bea mult alcool poate însemna că aveți mai multe șanse de a produce reacții adverse musculare și hepatice. Încercați să nu beți mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână. Un pahar de vin standard (175 ml) este de 2 unități. O cantitate de lager sau bere este de obicei de 2 până la 3 unități de alcool.

Există vreo mâncare sau băutură pe care trebuie să o evit?

Cel mai bine este să nu aveți prea mult suc de grapefruit atunci când luați atorvastatină.

Consumul de suc de grapefruit (mai mult de aproximativ un litru pe zi) poate interfera cu modul în care funcționează acest medicament. Crește concentrația de atorvastatină în sistemul dumneavoastră.

Schimbările de stil pot ajuta?

Reducerea colesterolului poate însemna că nu trebuie să vi se prescrie un medicament cu statină. Puteți face schimbări ale stilului de viață care vă vor ajuta să scădeați colesterolul: