Vitamina B12 sau anemia cu deficit de folati – Cauze

Vitamina B12 sau anemia cu deficiență de folat apare atunci când lipsa uneia dintre aceste vitamine afectează capacitatea organismului de a produce globule roșii funcționale pe deplin.

Globulele roșii transportă oxigen în jurul corpului. Majoritatea persoanelor cu anemie cu deficit de vitamina B12 sau cu anemie cu deficiență de folat au celule roșii din sânge subdezvoltate, care sunt mai mari decât în mod normal. Termenul medical pentru aceasta este anemia megaloblastică.

O vitamina B12 sau deficiența de folat poate fi rezultatul unei varietăți de probleme.

Cauzele deficitului de vitamina B12

Anemie pernicioasă

Anemia pernicioasă este cea mai frecventă cauză a deficitului de vitamina B12 în Marea Britanie.

Anemia pernicioasă este o afecțiune autoimună care îți afectează stomacul.

O afecțiune autoimună înseamnă sistemul dumneavoastră imunitar, sistemul natural de apărare al organismului care protejează împotriva bolilor și infecțiilor, atacă celulele sănătoase ale corpului vostru.

Vitamina B12 este combinată cu o proteină numită factor intrinsec în stomac. Acest amestec de vitamina B12 și factorul intrinsec este apoi absorbit în organism în parte a intestinului numit ileon distal.

Anemia pernicioasă determină sistemul imunitar să atace celulele din stomac, care produc factorul intrinsec, ceea ce înseamnă că organismul tău nu poate absorbi vitamina B12.

Nu se cunoaște cauza exactă a anemiei pernicioase, dar este mai frecventă la femeile în jurul vârstei de 60 de ani, persoanele cu antecedente familiale ale afecțiunii și cele cu o altă afecțiune autoimună, cum ar fi boala Addison sau vitiligo .

Dietă

Unii oameni pot dezvolta o deficiență de vitamina B12, ca urmare a faptului că nu obțin suficientă vitamina B12 din dieta lor.

O dietă care include carne, pește și produse lactate oferă, de obicei, suficientă vitamina B12, dar persoanele care nu consumă în mod regulat aceste alimente, precum cele care urmează o dietă vegană sau care au o dietă în general foarte slabă, pot deveni deficiente.

Magazinele de vitamina B12 din organism pot dura în jur de 2 până la 4 ani, fără a fi reîncărcate, astfel încât poate fi nevoie de mult timp pentru ca orice probleme să se dezvolte după o modificare dietetică.

Condiții care afectează stomacul

Unele afecțiuni ale stomacului sau operațiile stomacale pot preveni absorbția suficientă vitamine B12.

De exemplu, o gastrectomie , o procedură chirurgicală în care o parte a stomacului tău este îndepărtată, îți crește riscul de a dezvolta o deficiență de vitamina B12.

Condiții care afectează intestinele

Unele afecțiuni care vă afectează intestinele vă pot împiedica să absorbiți cantitatea necesară de vitamina B12.

De exemplu, boala Crohn , o afecțiune pe termen lung care provoacă inflamația mucoasei sistemului digestiv, poate însemna uneori corpul tău nu primește suficientă vitamină B12.

medicamente

Unele tipuri de medicamente pot duce la reducerea cantității de vitamina B12 din corp.

De exemplu, inhibitorii pompei de protoni (IPP), un medicament folosit uneori pentru tratarea indigestiei , pot agrava deficitul de vitamina B12.

IPP inhibă producerea de acid stomacal, care este necesar pentru a elibera vitamina B12 din alimentele pe care le consumi.

Medicul dumneavoastră va fi conștient de medicamente care vă pot afecta nivelul de vitamina B12 și vă va monitoriza dacă este necesar.

Deficiență funcțională de vitamina B12

Unele persoane pot întâmpina probleme legate de o deficiență de vitamina B12, în ciuda faptului că se pare că au niveluri normale de vitamina B12 în sângele lor.

Acest lucru se poate întâmpla ca urmare a unei probleme cunoscute sub denumirea de deficiență funcțională de vitamina B12, unde există o problemă cu proteinele care ajută la transportul vitaminei B12 între celule.

Aceasta duce la complicații neurologice care implică măduva spinării.

Cauzele deficitului de folati

Folatul se dizolvă în apă, ceea ce înseamnă că corpul tău nu este în stare să îl depoziteze pentru perioade lungi de timp.

Depozitul de folat al corpului dvs. este de obicei suficient pentru a dura 4 luni. Acest lucru înseamnă că aveți nevoie de folat în dieta dvs. zilnică pentru a vă asigura că organismul are suficiente depozite de vitamine.

Ca și anemia cu deficit de vitamina B12, anemia cu deficit de folat se poate dezvolta din mai multe motive.

Dietă

Surse bune de folat includ broccoli, varza de Bruxelles, sparanghel, mazăre, năut și orez brun.

Dacă nu mâncați în mod regulat aceste tipuri de alimente, puteți dezvolta o deficiență de folat.

Deficitul de folat cauzat de o lipsă de folat alimentar este mai frecvent la persoanele care au o dietă în general dezechilibrată și nesănătoasă, la persoanele care folosesc în mod regulat alcoolul și la persoanele care urmează o dietă moft, care nu implică consumul de surse bune de folat.

Malabsorbție

Uneori, corpul tău poate fi incapabil să absoarbă folatul la fel de eficient. Aceasta este de obicei cauzată de o afecțiune care afectează sistemul digestiv, cum ar fi boala celiacă .

Piese excesive

Puteți pierde folatul din corpul dvs. dacă faceți pipi frecvent.

Aceasta poate fi cauzată de o afecțiune care afectează unul dintre organele tale, cum ar fi:

  • insuficiență cardiacă congestivă – unde inima nu este în măsură să pompeze suficient sânge în jurul corpului
  • leziuni hepatice acute – adesea cauzate de consumul de cantități excesive de alcool
  • dializă de lungă durată – în cazul în care o mașină care reproduce funcția renală este utilizată pentru filtrarea deșeurilor din sânge

Medicament

Unele tipuri de medicamente reduc cantitatea de folat din corp sau fac ca folatul să fie mai greu de absorbit.

Acestea includ unele anticonvulsivante (medicamente utilizate pentru tratarea epilepsiei ), colestiramina, sulfasalazină și metotrexat.

Medicul dumneavoastră va fi conștient de medicamentele care vă pot afecta nivelul folatilor și vă va monitoriza dacă este necesar.

Alte cauze

Corpul tău necesită uneori mai mult folat decât în mod normal. Acest lucru poate provoca deficiență de folat dacă nu puteți satisface cerințele organismului pentru vitamină.

Este posibil ca corpul tău să aibă nevoie de mai mult folat decât de obicei dacă:

  • sunt însărcinate
  • au cancer
  • au o afecțiune a sângelui – cum ar fi anemia cu celule secera , o afecțiune a sângelui moștenită care determină dezvoltarea anormală a globulelor roșii
  • luptă împotriva unei infecții sau a stării de sănătate care provoacă inflamații (roșeață și umflare)

Bebelușii prematuri (născuți înainte de a 37-a săptămână de sarcină) au, de asemenea, mai multe șanse să dezvolte o deficiență de folat, deoarece organismele lor în curs de dezvoltare necesită cantități mai mari de folat decât în mod normal.

graviditate

Dacă sunteți însărcinată sau aveți șanse să rămâneți gravidă, este recomandat să luați un comprimat cu acid folic de 400 de micrograme în fiecare zi înainte de sarcină și până la 12 săptămâni.

Acest lucru vă va asigura că atât dvs. cât și bebelușul dvs. au suficient folat și vă vor ajuta copilul să crească și să se dezvolte.

Tabletele cu acid folic sunt disponibile cu rețetă de la un medic de familie sau le puteți cumpăra de la farmacii, supermarketuri mari și magazine alimentare de sănătate.

Dacă sunteți însărcinată și aveți o altă afecțiune care poate crește nevoia corpului de folat, medicul dumneavoastră medical vă va monitoriza îndeaproape pentru a vă împiedica să deveniți anemici.

În unele cazuri, este posibil să aveți nevoie de o doză mai mare de acid folic. De exemplu, dacă aveți diabet zaharat, ar trebui să luați un supliment de 5 miligrame (5 mg) de acid folic în loc de 400 de micrograme standard.

Medicul dumneavoastră poate prescrie o doză mai mare de acid folic.

Aflați mai multe despre vitamine și nutriție în sarcină