Vitamina B12 sau anemie cu deficit de folati – Diagnostic

Un diagnostic de vitamină B12 sau anemie cu deficiență de folat poate fi adesea făcut de un Medic de familie pe baza simptomelor dvs. și a rezultatelor analizelor de sânge .

Analize de sange

Diferite tipuri de teste de sânge pot fi efectuate pentru a ajuta la identificarea persoanelor cu o posibilă deficiență de vitamina B12 sau de folat.

Aceste teste verifică:

  • indiferent dacă aveți un nivel mai scăzut de hemoglobină (o substanță care transportă oxigen) decât normal
  • indiferent dacă globulele roșii sunt mai mari decât în mod normal
  • nivelul de vitamina B12 din sângele tău
  • nivelul de folat din sângele tău

Dar unele persoane pot avea probleme cu nivelul lor normal de vitamine sau pot avea niveluri scăzute, în ciuda faptului că nu au simptome.

Acesta este motivul pentru care este important ca simptomele dvs. să fie luate în considerare atunci când se face un diagnostic.

Un dezavantaj particular al testării nivelurilor de vitamina B12 este că testul actual de sânge utilizat pe scară largă măsoară doar cantitatea totală de vitamina B12 din sângele tău.

Aceasta înseamnă că măsoară formele de vitamina B12 care sunt „active” și pot fi folosite de corpul vostru, precum și formele „inactive”, care nu pot.

Dacă o cantitate semnificativă de vitamina B12 din sângele tău este inactivă, un test de sânge poate arăta că ai niveluri normale de B12, chiar dacă corpul tău nu poate folosi mare parte din aceasta.

Există câteva tipuri de teste de sânge care pot ajuta la determinarea dacă vitamina B12 din sângele dvs. poate fi utilizată de corp, dar acestea nu sunt încă disponibile pe scară largă.

Identificarea cauzei

Dacă simptomele și rezultatele testelor de sânge sugerează o vitamină B12 sau o deficiență de folat, medicul dumneavoastră poate aranja teste suplimentare.

Dacă se poate identifica cauza, aceasta va ajuta la determinarea celui mai adecvat tratament.

De exemplu, este posibil să aveți teste de sânge suplimentare pentru a verifica o afecțiune numită anemie pernicioasă.

Aceasta este o afecțiune autoimună, în care sistemul dumneavoastră imunitar produce anticorpi pentru a ataca celulele sănătoase, ceea ce înseamnă că nu puteți absorbi vitamina B12 din alimentele pe care le mâncați.

Testele pentru anemie pernicioasă nu sunt întotdeauna concludente, dar adesea pot oferi medicului dumneavoastră de familie o idee bună dacă aveți afecțiune.

Recomandare la un specialist

Puteți face referire la un specialist pentru teste suplimentare sau tratament.

Aceasta poate include:

  • specialist în tratarea afecțiunilor sângelui (un hematolog) – dacă aveți vitamina B12 sau anemie cu deficiență de folat și Medic de familie-ul dumneavoastră nu este sigur de cauză, sunteți gravidă sau simptomele sugerează că sistemul dvs. nervos a fost afectat
  • specialist în afecțiuni care afectează sistemul digestiv (un gastroenterolog) – dacă medicul dumneavoastră suspectează că nu aveți suficientă vitamina B12 sau folat, deoarece sistemul digestiv nu îl absoarbe corect
  • un specialist în nutriție (un dietetician) – dacă medicul dumneavoastră suspectează că aveți o deficiență de vitamina B12 sau de folat cauzată de o dietă săracă

Un dietetician poate concepe un plan de alimentație personalizat pentru a crește cantitatea de vitamina B12 sau folat în dieta ta.

Aflați mai multe despre vitaminele B și acidul folic pentru informații despre sursele bune ale acestor vitamine.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!