Vitamina B12 sau anemie cu deficit de folati – Tratament

Tratamentul pentru vitamina B12 sau anemia cu deficit de folat depinde de ceea ce cauzează afecțiunea. Majoritatea oamenilor pot fi ușor tratate cu injecții sau tablete pentru a înlocui vitaminele care lipsesc.

Tratarea anemiei cu deficit de vitamina B12

Anemia cu deficit de vitamina B12 este tratată de obicei cu injecții de vitamina B12.

Există 2 tipuri de injecții cu vitamina B12:

 • hidroxocobalamină
 • ciancobalamină

Hidroxocobalamina este de obicei opțiunea recomandată, deoarece rămâne în organism mai mult timp.

La început, vei face aceste injecții în fiecare două zile timp de 2 săptămâni sau până când simptomele tale au început să se îmbunătățească.

Medicul de familie sau asistenta medicală vă vor administra injecțiile.

După această perioadă inițială, tratamentul dvs. va depinde dacă cauza deficienței dvs. de vitamina B12 este legată de dieta dvs. sau dacă deficiența cauzează probleme neurologice, cum ar fi probleme cu gândirea, memoria și comportamentul.

Cea mai frecventă cauză a deficitului de vitamina B12 în Marea Britanie este anemia pernicioasă, care nu are legătură cu dieta dvs.

Dieta legate

Dacă deficiența de vitamina B12 este cauzată de lipsa vitaminei din dieta dvs., este posibil să vi se prescrie comprimate de vitamina B12 pe care să le luați în fiecare zi între mese.

Sau poate fi necesar să faceți o injecție de hidroxocobalamină de două ori pe an.

Persoanele cărora le este dificil să obțină suficientă vitamina B12 în dietele lor, precum cele care urmează o dietă vegană , ar putea avea nevoie de comprimate de vitamina B12 pentru viață.

Deși este mai puțin obișnuit, persoanele cu deficiență de vitamina B12 cauzate de o dietă săracă prelungită pot fi sfătuite să înceteze administrarea comprimatelor odată ce nivelul lor de vitamina B12 a revenit la normal și dieta lor s-a îmbunătățit.

Surse bune de vitamina B12 includ:

 • carne
 • somon și cod
 • lapte și alte produse lactate
 • ouă

Dacă sunteți vegetarieni sau vegani sau căutați alternative la carne și produse lactate, există și alte alimente care conțin vitamina B12, cum ar fi extractul de drojdie (inclusiv marmită), precum și unele cereale fortificate pentru micul dejun și produse din soia.

Verificați etichetele nutriționale în timpul cumpărăturilor alimentare pentru a vedea cât de multe vitamine B12 conțin diferite alimente.

Nu este legat de dietă

Dacă deficiența de vitamina B12 nu este cauzată de lipsa de vitamina B12 în dieta dvs., va trebui, de obicei, să faceți o injecție de hidroxocobalamină la fiecare 2 până la 3 luni pentru tot restul vieții.

Dacă ați avut simptome neurologice care vă afectează sistemul nervos, cum ar fi amorțeala sau furnicături în mâini și picioare, cauzate de o deficiență de vitamina B12, veți fi trimis la un hematolog și poate fi necesar să faceți injecții la fiecare 2 luni.

Hematologul dumneavoastră vă va sfătui cu privire la cât timp aveți nevoie pentru a continua să luați injecțiile.

Pentru injecțiile de vitamina B12 administrate în Marea Britanie, hidroxocobalamina este preferată unei alternative numite cianocobalamină. Acest lucru se datorează faptului că hidroxocobalamina rămâne în organism mai mult timp.

Dacă aveți nevoie de injecții regulate de vitamina B12, cianocobalamina ar trebui administrată o dată pe lună, în timp ce hidroxocobalamina poate fi administrată la fiecare 3 luni.

Injecțiile cu cianocobalamină nu sunt de rutină disponibile pe , deoarece tratamentul preferat este hidroxocobalamina.

Dar dacă aveți nevoie de tablete de înlocuire de vitamina B12, acestea vor fi de obicei sub formă de cianocobalamină.

Tratarea anemiei cu deficit de folati

Pentru a trata anemia cu deficiență de folat, medicul dumneavoastră de familie va prescrie de obicei comprimate zilnice cu acid folic pentru a vă crește nivelul de folat.

De asemenea, vă pot oferi sfaturi dietetice, astfel încât să vă puteți crește aportul de folat.

Surse bune de folat includ:

 • brocoli
 • varză de Bruxelles
 • sparanghel
 • mazăre
 • năut
 • orez brun

Majoritatea oamenilor trebuie să ia comprimate cu acid folic timp de aproximativ 4 luni. Dar dacă cauza de bază a anemiei cu deficiență de folat continuă, este posibil să fiți nevoia să luați comprimate cu acid folic pentru mai mult timp, eventual pe viață.

Înainte de a începe să luați acid folic, medicul dumneavoastră de familie va verifica nivelul de vitamina B12 pentru a vă asigura că acestea sunt normale.

Acest lucru se datorează faptului că tratamentul cu acid folic îți poate îmbunătăți uneori simptomele atât de mult încât maschează un deficit de vitamina B12 care stă la baza.

Dacă nu există o deficiență de vitamina B12 și nu este tratată, aceasta vă poate afecta sistemul nervos.

Monitorizarea stării tale

Pentru a vă asigura că tratamentul dvs. funcționează, este posibil să fie necesar să faceți alte analize de sânge .

Un test de sânge este adesea efectuat în jurul a 10-14 zile după începerea tratamentului pentru a evalua dacă tratamentul funcționează.

Acest lucru înseamnă să vă verificați nivelul hemoglobinei și numărul de globule roșii imature (reticulocite) din sângele dumneavoastră.

Un alt test de sânge poate fi, de asemenea, efectuat după aproximativ 8 săptămâni pentru a confirma succesul tratamentului dumneavoastră.

Dacă ați luat comprimate cu acid folic, este posibil să fie testat din nou după terminarea tratamentului (de obicei după 4 luni).

Majoritatea persoanelor care au avut o deficiență de vitamina B12 sau de folat nu vor avea nevoie de monitorizare suplimentară decât dacă simptomele lor se întorc sau tratamentul lor este ineficient.

Dacă medicul dumneavoastră de familie consideră că este necesar, poate trebuie să vă întoarceți pentru un test de sânge anual pentru a vedea dacă starea dvs. a revenit.