Bronșiectazie

Bronșiectazia este o afecțiune de lungă durată în care căile respiratorii ale plămânilor se lărgesc anormal, ceea ce duce la acumularea excesului de mucus care poate face plămânii mai vulnerabili la infecție.

Cele mai frecvente simptome ale bronșiectazelor includ:

  • o tuse persistentă care, de obicei, crește flegmă (spută)
  • lipsă de aer

Severitatea simptomelor poate varia foarte mult. Unele persoane au doar câteva simptome care nu apar des, în timp ce altele prezintă simptome largi zilnice.

Simptomele tind să se agraveze dacă dezvoltați o infecție în plămâni.

Citiți mai multe despre simptomele bronșiectaziei .

Când să vă vedeți medicul

Ar trebui să vă vedeți medicul de familie dacă dezvoltați o tuse persistentă. Deși acest lucru nu poate fi cauzat de bronșiectază, necesită investigații suplimentare.

Dacă medicul dumneavoastră de familie suspectează că aveți bronșiectază, vă vor consulta la un specialist în tratarea afecțiunilor pulmonare (un consultant respirator) pentru teste suplimentare.

Citiți mai multe despre diagnosticul bronșiectaziei .

Cum sunt afectați plămânii

Plămânii sunt plini de căi aeriene ramificate minuscule cunoscute sub numele de bronhi. Oxigenul călătorește prin aceste căi aeriene, sfârșește în sacuri minuscule numite alveole și de acolo este absorbit în fluxul sanguin.

Pereții interiori ai bronhiilor sunt acoperite cu mucus lipicios, care protejează împotriva deteriorării particulelor care se deplasează în plămâni.

În bronșiectază, unul sau mai multe dintre bronhiile sunt lărgite anormal. Aceasta înseamnă mai mult mucus decât se adună de obicei acolo, ceea ce face ca bronhiile să fie mai vulnerabile la infecții.

Dacă o infecție se dezvoltă, bronhiile pot fi deteriorate din nou, astfel încât se adună și mai multe mucus în ele și riscul de infecție crește în continuare.

În timp, acest ciclu poate provoca deteriorarea treptată a plămânilor.

De ce se întâmplă

Bronșiectazia se poate dezvolta dacă țesutul și mușchii care înconjoară bronhiile sunt deteriorate sau distruse.

Există multe motive pentru care acest lucru se poate întâmpla. Cele mai frecvente 3 cauze din Marea Britanie sunt:

Dar în multe cazuri, nu poate fi găsită nicio cauză evidentă pentru afecțiune. Aceasta este cunoscută sub denumirea de bronșiectază idiopatică.

Citiți mai multe despre cauzele bronșiectaziei .

Cine este afectat

Se consideră că bronșiectazia este neobișnuită. Se estimează că aproximativ 5 din 1000 de adulți din Marea Britanie au această afecțiune.

Poate afecta pe oricine la orice vârstă, dar simptomele nu se dezvoltă de obicei până la vârsta mijlocie.

Cum este tratată bronșiectazia

Deteriorarea cauzată de plămâni prin bronșiectază este permanentă, dar tratamentul vă poate ajuta să vă ameliorați simptomele și să opriți deteriorarea.

Principalele tratamente includ:

De obicei, chirurgia este luată în considerare numai pentru bronșiectazie în cazuri rare în care alte tratamente nu au fost eficiente, afectarea bronhiilor dvs. se limitează la o zonă mică și vă aflați într-o stare generală de sănătate.

Citiți mai multe despre tratamentul bronșiectaziei .

Posibile complicații

Complicațiile bronșiectazelor sunt rare, dar pot fi grave.

Una dintre cele mai grave complicații este tuse de cantități mari de sânge, cauzate de divizarea unuia dintre vasele de sânge din plămâni.

Aceasta poate pune viața în pericol și poate necesita o intervenție chirurgicală de urgență pentru a o trata.

Citiți mai multe despre complicațiile bronșiectaziei .

perspectivă

Perspectiva pentru persoanele cu bronșiectază este extrem de variabilă și depinde adesea de cauza de bază.

Trăirea cu bronșiectazie poate fi stresantă și frustrantă, dar majoritatea persoanelor cu afecțiune au o speranță de viață normală.

Cu toate acestea, pentru persoanele cu simptome foarte severe, bronșiectazia poate fi fatală dacă plămânii încetează să funcționeze corect.

În jur de 1.500 de decese raportate în Marea Britanie în fiecare an sunt considerate a fi cauzate de bronșiectază.