Traheostomie

O traheostomie este o deschidere creată în partea din față a gâtului, astfel încât un tub poate fi introdus în trapa (traheea) pentru a vă ajuta să respirați.

Dacă este necesar, tubul poate fi conectat la o alimentare cu oxigen și la o mașină de respirație numită ventilator.

Tubul poate fi, de asemenea, utilizat pentru a îndepărta orice lichid care este acumulat în gât și trape de vânt.

Poza unei persoane cu traheostomie

Credit:

BODENHAM, LTH TRUST / SCIENCE BIBLIOTECA FOTO


De ce se utilizează o traheostomie

O traheostomie poate fi efectuată pentru:

  • livrează oxigen în plămâni dacă nu poți respira normal după o accidentare sau accident, sau pentru că mușchii sunt foarte slabi
  • vă permite să respirați dacă gâtul dvs. este blocat – de exemplu, de o umflare, o tumoare sau ceva blocat în gât
  • reduce riscul ca alimentele sau lichidul să intre în plămâni (aspirația) dacă simțiți că tusea este dificilă

În multe cazuri, o traheostomie va fi planificată în prealabil și efectuată în spital, deși uneori poate fi nevoie să se facă în situații de urgență în afara spitalului, cum ar fi la locul accidentului.

Citiți mai multe despre motivul pentru care este necesară o traheostomie .

Cum se realizează o traheostomie

O traheostomie planificată este de obicei efectuată sub anestezic general , ceea ce înseamnă că veți fi inconștienți în timpul procedurii și nu veți simți dureri.

Un medic sau un chirurg va face o gaură în gât folosind un ac sau bisturiul înainte de a introduce un tub în orificiu.

Un pansament va fi amplasat în jurul deschiderii în gât, iar bandă sau cusături vor fi folosite pentru a ține tubul în loc.

Dacă nu puteți respira neajuns, tubul de traheostomie poate fi atașat la o mașină care furnizează oxigen pentru a ajuta respirația (ventilator) pentru a crește fluxul de oxigen către plămâni.

Echipamentele de specialitate pot fi de asemenea folosite pentru încălzirea și umezirea (umidificarea) aerului respirat.

În caz de urgență, traheostomia va fi efectuată cât mai curând posibil folosind un anestezic local dacă nu există suficient timp pentru a utiliza un anestezic general.

Aceasta înseamnă că veți fi conștienți în timpul procedurii, dar nu ar trebui să simțiți dureri severe.

După ce ați făcut traheostomie, va trebui să stați la spital cel puțin câteva zile sau săptămâni. În unele cazuri, poate fi posibilă scoaterea tubului și închiderea deschiderii înainte de a ieși din spital.

Cu toate acestea, tubul poate fi necesar să rămână în permanență dacă aveți o afecțiune pe termen lung care vă afectează respirația.

Trăind cu traheostomie

Este posibil să vă bucurați de o calitate bună a vieții cu un tub de traheostomie permanentă, dar poate dura ceva timp pentru a vă adapta.

Majoritatea oamenilor vor avea dificultăți la început să vorbească, să mănânce, să facă exerciții fizice și să mențină tubul de traheostomie curat și fără blocaje.

Dacă aveți nevoie de traheostomie, un terapeut special instruit vă poate oferi sfaturi și răspunde la orice întrebare.

Se vor asigura că vă veți simți încrezători cu privire la traheostomia înainte de a ieși din spital.

Citiți mai multe despre viața cu traheostomie .

Riscuri și complicații

O traheostomie este în general o procedură sigură care funcționează bine. Dar, la fel ca în cazul tuturor procedurilor medicale, există un risc mic de complicații, inclusiv sângerare, infecție și dificultăți de respirație.

Citiți mai multe despre posibilele complicații ale unei traheostomii .