Sindromul Sjögren – Tratament

În prezent, nu există leac pentru sindromul Sjögren, dar există tratamente care pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

Tratamente pentru ochi uscați

Lucruri pe care le poți face

Dacă aveți ochii uscați, vă poate ajuta:

Picături de ochi și unguente

Puteți încerca, de asemenea, picături de ochi și unguente care vă ajută să vă păstrați ochii umezi, uneori cunoscute sub numele de lacrimi artificiale.

Există mai multe tipuri diferite de picături care pot fi cumpărate din farmacii fără rețetă. Este posibil să fie nevoie să încercați câteva tipuri pentru a găsi unul care să funcționeze pentru dvs.

Dacă utilizați picături de ochi de mai mult de trei ori pe zi, evitați picăturile care conțin conservanți, deoarece acestea vă pot deteriora ochii dacă sunt folosiți frecvent.

Dacă suprafața ochiului dvs. este iritată (inflamată), medicul dumneavoastră vă poate prescrie picături care conțin steroizi pentru a fi utilizate pentru o perioadă scurtă de timp.

Uneori, alte picături antiinflamatorii, cum ar fi picăturile de ciclosporină, pot fi prescrise de un specialist în ochi.

Medicamente și proceduri

Dacă măsurile de auto-ajutor și picăturile de ochi nu ajută, medicul dumneavoastră vă poate recomanda:

 • un medicament numit pilocarpină – tablete care ajută organismul să producă mai multe lacrimi și salivă (citiți despre medicamentele pentru gura uscată pentru mai multe informații)
 • o procedură pentru a bloca conductele lacrimogene cu dopuri minuscule pentru a opri scurgerea lacrimilor – acest lucru vă poate ajuta să vă păstrați ochii acoperiți cu un strat de lacrimi, astfel încât să nu se simtă la fel de uscați

Tratamente pentru o gură uscată

Lucruri pe care le poți face

Dacă aveți gura uscată, vă poate ajuta:

 • exersați o igienă orală bună – inclusiv periajul dinților cu pasta de dinți cu fluor de două ori pe zi
 • evitați mâncarea și băuturile zaharoase și evitați gustarea între mese
 • folosiți apa de gură antibacteriană
 • bea multa apa
 • mesteca regulat guma de mestecat fără zahăr sau suge cuburi de gheață
 • folosiți balsam de buze dacă buzele dvs. sunt uscate și crăpate
 • evita alcoolul – citiți sfaturi despre reducerea alcoolului
 • nu mai fumați dacă fumați
 • efectuează un control stomatologic cel puțin la fiecare șase luni
 • evitați medicamentele care pot provoca o gură uscată – verificați prospectul care vine cu un medicament pentru a vedea dacă gura uscată este listată ca efect secundar

Înlocuiește saliva

Există, de asemenea, produse pe care le puteți cumpăra de la farmacii care ajută la menținerea gurii umede – cunoscute sub numele de înlocuitori de salivă.

Există mai multe tipuri diferite, inclusiv spray-uri, pastile (dulciuri medicate) și geluri. Este posibil să fie nevoie să încercați câteva tipuri pentru a găsi unul care să funcționeze pentru dvs.

Dar aceste produse nu ajută la prevenirea infecțiilor bucale în același mod în care o face saliva, așa că este încă important să practici o igienă orală bună.

medicamente

Pilocarpina medicament poate fi utilizată pentru a trata gura și ochii uscați. Vine sub formă de tablete care ajută organismul să producă mai multă salivă și lacrimi.

Dar nu este potrivit pentru toată lumea și poate provoca unele reacții adverse, cum ar fi transpirația, durerile de cap și nevoia de a face pipi mai des decât în mod normal.

Dacă medicul dumneavoastră vă recomandă pilocarpină, discutați-le despre beneficiile și riscurile pe care le presupune.

Tratamente pentru alte simptome comune

Piele uscata

Dacă aveți pielea uscată, poate ajuta la utilizarea unei creme hidratante (emoliente) în fiecare zi.

Este, de asemenea, o idee bună pentru a evita săpunurile puternice, parfumate. Utilizați în schimb înlocuitori de săpun emolient.

Citiți mai multe despre emolienți și înlocuitori de săpun .

Uscăciune vaginală

Tratamentele pentru uscăciunea vaginală includ:

 • lubrifianți – lichide sau geluri pe care le aplicați vaginului dvs. chiar înainte de a face sex pentru o ușurare imediată de uscăciune
 • crema hidratanta – creme pe care le aplici in interiorul vaginului pentru a-l mentine umed cateva zile
 • tratamente cu hormoni – cum ar fi medicamentele cu estrogen pe care le introduceți în vagin sau terapia de substituție hormonală (HRT)

Citiți mai multe despre tratamentele pentru uscăciunea vaginală .

Durere musculară sau articulară sau rigiditate

Dacă aveți dureri sau rigiditate la nivelul articulațiilor sau mușchilor, vă poate ajuta:

Un medicament numit hidroxicloroquina este uneori recomandat de specialiștii sindromului Sjögren ca tratament pentru durerea articulară sau rigiditate, dacă alte metode nu au ajutat.

Dar nu este potrivit pentru toată lumea și poate dura câteva luni la muncă. De asemenea, poate provoca reacții adverse, cum ar fi dureri de burtă și senzație de rău.