Sindromul Sjögren – Diagnostic

Vedeți medicul dumneavoastră de familie dacă aveți simptome ale sindromului Sjögren .

Vor întreba despre simptomele dvs. și vă vor privi ochii și gura pentru a verifica dacă există probleme evidente.

Dar, deoarece există multe afecțiuni cu simptome similare cu sindromul Sjögren, poate fi foarte dificil pentru medicul dumneavoastră de diagnosticare.

Vă pot adresa la un specialist pentru verificări suplimentare, dacă este nevoie.

Analize de sange

Analizele de sânge pot fi făcute pentru a căuta anticorpi în sângele tău. Anticorpii sunt substanțe produse de sistemul imunitar (apărarea organismului împotriva bolilor și infecției) pentru a ataca germenii.

În sindromul Sjögren, sistemul imunitar produce anticorpi care atacă zonele sănătoase ale corpului. Acestea pot fi găsite în timpul unui test de sânge.

Dar nu toată lumea cu sindromul Sjögren are acești anticorpi, așa că este posibil să mai aveți afecțiunea, chiar dacă un test de sânge nu le găsește.

Verificarea stratului de lacrimi de pe ochi

Un medic de ochi (oftalmolog) poate efectua un test pentru a privi stratul de lacrimi care se formează în fața ochilor.

Acest lucru implică picături colorate inofensive care sunt plasate în ochi pentru a face stratul de lacrimi mai ușor de văzut pentru o perioadă scurtă de timp. Apoi, medicul vă privește ochii folosind un microscop special cu lumină.

Dacă stratul de lacrimi este foarte neplăcut, ar putea fi un semn al sindromului Sjögren.

Îndepărtarea unei bucăți de țesut de buze

La persoanele cu sindromul Sjögren, grupuri de celule albe din sânge, care sunt produse de sistemul imunitar, se pot forma în interiorul celulelor unde se produce scuipatul (saliva).

Pentru a verifica acest lucru, o bucată foarte mică de țesut din interiorul buzei poate fi îndepărtată și privită la microscop. Aceasta este cunoscută sub numele de biopsie a buzelor.

Anestezicul local este injectat în buză pentru a-l amortiza pentru procedură.

Alte teste

Ocazional, pot fi efectuate și alte teste. Acestea pot include:

  • un test de scuipat – scuipi cât mai multă salivă într-o cană pe o perioadă de cinci minute, iar cantitatea este apoi măsurată sau cântărită
  • măsurând câte lacrimi produci – fâșii mici de hârtie sunt puse în pleoapa inferioară timp de cinci minute pentru a vedea cât de multă hârtie este îmbibată cu lacrimi

A produce mai puțină salivă sau mai puține lacrimi decât în mod normal poate fi un semn al sindromului Sjögren.