Sindromul QT lung

Sindromul QT lung este o problemă moștenită a ritmului cardiac în care mușchiul cardiac durează mai mult decât normal pentru a se reîncărca între bătăi. La unele persoane, acest lucru poate provoca leșin sau potriviri (crize).

Sindromul QT lung este neobișnuit, afectând aproximativ 1 din 2000 de persoane.

Simptomele sindromului QT lung

Unele persoane cu sindrom QT lung nu prezintă niciun simptom. Aceștia pot conștientiza starea lor numai după ce au electrocardiogramă (ECG) dintr-un alt motiv.

Cei care au simptome au de obicei experiență:

 • opriri sau leșin , deoarece inima a încetat să mai pompeze sângele în mod corespunzător, iar creierul este înfometat temporar de oxigen – ritmul inimii revine la normal într-un minut sau două și persoana își recâștigă conștiința
 • convulsii , care se întâmplă uneori în locul unei opriri când creierul este înfometat de oxigen
 • palpitații cardiace , când inima bate în mod rapid sau imprevizibil

Aceste simptome pot începe neașteptat și pot fi declanșate de:

 • stres
 • un zgomot brusc – cum ar fi o alarmă
 • exercițiu intens – în special înot
 • o ritm cardiac lent în timpul somnului

Riscul de deces

Inima, de obicei, revine la ritmul său normal după ce a bătut anormal.

Dar dacă continuă să bată anormal și nu este tratat la timp cu un defibrilator, inima nu va pompa și persoana va muri. Aceasta se numește stop cardiac, iar inima se întoarce rar la normal dacă nu este corectată electric cu șoc.

Apelează la 112 pentru a solicita o ambulanță dacă cineva cu sindrom QT lung se prăbușește brusc și nu își recâștigă conștiința. Dacă sunteți capabili, efectuați resuscitarea cardiopulmonară (CPR) până la sosirea ajutorului medical.

Sindromul QT lung este o cauză principală a decesului subit cardiac la persoanele tinere, altfel sănătoase. Poate fi, de asemenea, o cauză care stă la baza sindromului de moarte subită a sugarului (SIDS) .

Cauzele sindromului QT lung

Sindromul QT lung este de obicei cauzat de o genă defectă moștenită de la un părinte.

Gena anormală afectează proteinele care alcătuiesc canalele ionice care reglementează energia electrică din inimă. Canalele ionice s-ar putea să nu funcționeze bine sau s-ar putea să nu existe suficiente, ceea ce perturbă activitatea electrică a inimii.

Anumite medicamente pot declanșa, de asemenea, sindromul QT lung, inclusiv unele tipuri de:

Dar sindromul QT indus de droguri tinde să afecteze doar persoanele care au deja tendința de a dezvolta afecțiunea.

Riscul cardiac la tineri a publicat o listă de medicamente pe care persoanele cu sindrom QT lung ar trebui să le evite .

Fundația SUDS (Death Syndromes Death Arrhythmia) a elaborat, de asemenea, un ghid despre sindromul QT lung indus de droguri dobândit (PDF, 158kb) .

Diagnosticarea sindromului QT lung

Dacă medicul dumneavoastră de familie consideră că aveți sindromul QT lung, dacă aveți întreruperi în timpul exercițiului fizic sau dacă aveți antecedente familiale de moarte subită neașteptate și inexplicabile, acestea vă pot recomanda să aveți ECG și să vă trimită la un specialist cardiac (cardiolog).

Un ECG înregistrează ritmul inimii și activitatea electrică. Dacă aveți sindrom QT lung, urmele secțiunii QT (care prezintă o parte a bătăilor inimii) vor fi mai lungi decât în mod normal. Uneori va fi nevoie de un ECG de exercițiu pentru a confirma diagnosticul.

Testele genetice pot fi necesare pentru a identifica gena defectă care cauzează sindromul QT lung. De asemenea, poate ajuta la identificarea altor membri ai familiei, care poate au moștenit gena defectă și au nevoie de evaluare clinică.

Tratarea sindromului QT lung

Majoritatea persoanelor cu sindrom QT lung moștenit vor avea nevoie de tratament cu medicamente. Beta-blocante , cum ar fi propranololul sau nadololul, pot fi prescrise pentru a ajuta la controlul batailor inimii neregulate si a incetini ritmul cardiac.

Dacă simptomele dvs. sunt frecvente sau severe și aveți un risc ridicat de a avea o aritmie care poate pune viața în pericol, poate fi necesar să aveți un stimulator cardiac sau un defibrilator cardioverter implantabil (ICD) .

În unele cazuri de sindrom QT lung, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a controla fluxul de substanțe chimice în inimă. Aceasta este cunoscută sub numele de simpatectomie.

Dacă medicamentele cauzează sindromul QT îndelungat, medicamentul dvs. va fi revizuit și poate fi prescrisă o alternativă.

Trăind cu sindromul QT lung

Cu un tratament corect, ar trebui să fie posibil să ducă o viață relativ normală. Cu toate acestea, poate fi necesar să faceți unele ajustări ale stilului de viață pentru a vă reduce riscul de apariție a blocajelor.

De exemplu, este posibil să nu fiți capabil să faceți eforturi sau să jucați sporturi competitive și poate fi necesar să încercați să evitați zgomotele uimitoare, cum ar fi ceasurile cu alarmă. Evitarea situațiilor stresante poate fi, de asemenea, recomandată.

Rehidratarea corespunzătoare după o supărare a stomacului este, de asemenea, esențială, de obicei, cu suplimente care conțin sare și zahăr.

Medicul dumneavoastră vă poate prescrie suplimente de potasiu sau vă poate sugera creșterea cantității de alimente bogate în potasiu în dieta dvs. Surse bune de potasiu includ:

 • banane
 • legume
 • impulsuri
 • nuci si seminte
 • lapte
 • peşte
 • crustacee
 • vită
 • pui
 • Curcan
 • pâine

Spuneți întotdeauna personalului medical că aveți sindromul QT lung. Orice medicament nou, indiferent de rețetă sau de la ghișeu, va trebui verificat cu atenție pentru a vedea dacă este potrivit pentru dumneavoastră.

Fundația British Heart a produs o broșură numită Viața cu ritmuri cardiace anormale moștenite , care are mai multe informații și sfaturi despre viața cu sindromul QT lung și alte afecțiuni cardiace moștenite.