Sindromul antifosfolipidic (APS) – Cauze

Sindromul antifosfolipidic (APS) este cauzat de sistemul imunitar al organismului care produce anticorpi anormali numiți anticorpi antifosfolipidici.

Aceasta crește riscul de apariție a cheagurilor de sânge în vasele de sânge, ceea ce poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi:

Nu este clar de ce sunt produși acești anticorpi anormali sau de ce multe persoane au anticorpi antifosfolipide, dar nu dezvoltă cheaguri de sânge.

Se consideră că o combinație de factori genetici și de mediu este responsabilă.

Anticorpi antifosfolipidici

Anticorpii sunt proteine produse de sistemul imunitar care ajută la combaterea infecției și a bolilor.

Acestea fac parte din sistemul de apărare al organismului și sunt produse pentru a ajuta la protejarea împotriva „invadatorilor străini”, cum ar fi bacteriile și virusurile.

Anticorpii semnalează sistemul imunitar pentru a elibera substanțe chimice pentru a ucide aceste bacterii și viruși și pentru a preveni răspândirea infecțiilor.

În APS, sistemul imunitar produce anticorpi anormali care, în loc să atace bacteriile și virușii, atacă greșit proteine care se găsesc la exteriorul celulelor din sânge și vasele de sânge.

Nu se știe cum acest lucru face ca sângele să se coaguleze mai ușor.

Însă majoritatea experților consideră că menținerea sângelui tău la consistența corectă (nu prea curgătoare și nici prea lipicioasă) este un act de echilibrare delicat, care se bazează pe diferite tipuri de proteine și grăsimi care lucrează împreună.

Acest echilibru poate fi perturbat de anticorpii anormali la persoanele cu APS.

Factorii genetici

Cercetările asupra geneticii din jurul APS sunt încă într-un stadiu incipient, dar se pare că genele pe care le moștenești de la părinții tăi pot juca un rol în dezvoltarea anticorpilor antifosfolipidici anormali.

APS nu este transmis direct de la părinți la copii în același mod ca și alte afecțiuni, cum ar fi hemofilia și anemia celulelor secera .

Dar, având un membru al familiei cu anticorpi antifosfolipide, crește șansa ca sistemul dumneavoastră imunitar să le producă.

Studiile au arătat că unele persoane cu APS au o genă defectă care joacă un rol în alte afecțiuni autoimune, cum ar fi lupusul .

Acest lucru poate explica de ce unele persoane dezvoltă APS alături de o altă afecțiune a sistemului imunitar.

Factori de mediu

Se crede că poate fi nevoie de unul sau mai mulți declanșatori ai mediului pentru declanșarea APS la unele persoane.

Factorii de mediu care pot fi responsabili includ:

O altă teorie este că multe persoane cu anticorpi antifosfolipidici anormali continuă să dezvolte APS doar dacă au un risc mai mare de a dezvolta cheaguri de sânge.

De exemplu, dacă:

Dar acest lucru nu explică de ce unii copii și adulți care nu au niciunul dintre acești factori de risc încă dezvoltă APS.