Sindromul Rett

Sindromul Rett este o afecțiune genetică rară care afectează dezvoltarea creierului, ducând la o dizabilitate psihică și fizică severă.

Se estimează că afectează aproximativ 1 din 12.000 de fete născute în fiecare an și se observă numai rar la băieți.

semne si simptome

Unii copii cu sindrom Rett sunt afectați mai grav decât alții. De asemenea, vârsta la care apar primele simptome variază de la copil la copil.

Un copil poate să nu aibă toate simptomele sindromului Rett și simptomele lor s-ar putea schimba pe măsură ce îmbătrânesc.

Sindromul Rett este descris în 4 etape, deși simptomele se vor suprapune adesea între fiecare etapă. Acestea sunt principalele caracteristici ale fiecărei etape:

Etapa 1: semne precoce

La început, copilul va părea să se dezvolte și să crească normal timp de cel puțin 6 luni. Pot exista semne subtile ale sindromului Rett înainte ca copilul să fie recunoscut ca având o problemă (mai ales cu privire la retrospectivă).

Etapa 1 este uneori descrisă ca „stagnare”. Printre simptomele se numără:

 • tonus muscular scăzut ( hipotonie )
 • dificultăți în hrănire
 • mișcări neobișnuite, repetitive ale mâinii sau mișcări ale membrelor sacadate
 • întârziere cu dezvoltarea vorbirii
 • probleme de mobilitate, cum ar fi probleme de ședere, târâre și mers pe jos
 • lipsa de interes pentru jucării

Aceste simptome încep de obicei de la 6 la 18 luni și durează adesea câteva luni, deși pot persista un an sau mai mult.

Etapa 1 poate trece adesea neobservată, deoarece modificările apar treptat și pot fi subtile.

Etapa 2: regresie

În timpul etapei 2, cunoscută sub numele de „regresie” sau „stadiul distructiv rapid”, copilul începe să-și piardă o parte din abilitățile sale. Această etapă începe de obicei între vârsta de 1 și 4 ani și poate dura de la 2 luni la mai mult de 2 ani.

Copilul va începe treptat sau brusc să dezvolte probleme severe cu comunicarea și limbajul, memoria, mobilitatea, coordonarea și alte funcții ale creierului. Unele dintre caracteristicile și comportamentele sunt similare cu cele ale autismului .

Semnele în această etapă includ:

 • pierderea capacității de a folosi în mod intenționat mâinile – mișcările repetitive ale mâinilor sunt adesea dificil de controlat și includ ruperea, spălarea, lovirea sau lovirea
 • perioade de suferință, iritabilitate și țipete uneori fără un motiv evident
 • retragere socială – pierderea interesului față de oameni și evitarea contactului cu ochii
 • instabilitate și stânjeneală la mers
 • probleme cu somnul
 • încetinirea creșterii capului
 • dificultăți de mâncare, mestecat sau înghițire și uneori constipație care poate provoca dureri de burtă

Mai târziu, în timpul regresiei, copilul poate suferi perioade de respirație rapidă (hiperventilație) sau respirație lentă, inclusiv respirația . De asemenea, pot înghiți aerul care poate duce la balonare abdominală.

Etapa 3: platou

Etapa 3 a sindromului Rett poate începe încă de la 2 ani sau până la 10 ani. Adesea durează mulți ani, mulți copii rămânând în această etapă pentru cea mai mare parte a vieții.

În timpul etapei 3, unele dintre simptomele din stadiul 2 se pot îmbunătăți – de exemplu, pot exista îmbunătățiri ale comportamentului, cu mai puțină iritabilitate și plâns.

Copilul poate deveni mai interesat de oameni și de împrejurimile lor și poate fi îmbunătățit gradul de vigilență, durata atenției și comunicarea. De asemenea, mersul lor se poate îmbunătăți (sau pot învăța să meargă, dacă nu au putut înainte).

Alte simptome în acest stadiu includ:

 • convulsii, care pot deveni mai frecvente
 • tiparele de respirație neregulată se pot agrava – de exemplu, respirația superficială urmată de respirație rapidă, profundă sau de respirație

Câștigarea și menținerea în greutate poate fi, de asemenea, dificil de realizat.

Etapa 4: deteriorarea mișcării

Etapa 4 poate dura ani de zile sau chiar zeci de ani. Principalele simptome în acest stadiu sunt:

 • dezvoltarea unei curbe a coloanei vertebrale (coloană vertebrală aplecată spre partea stângă sau dreaptă), cunoscută sub numele de scolioză
 • slăbiciune musculară și spasticitate (rigiditate anormală, în special la nivelul picioarelor)
 • pierzând capacitatea de a merge

Comunicarea, abilitățile de limbaj și funcția creierului nu tind să se agraveze în timpul etapei 4. Mișcările repetitive ale mâinii pot scădea și privirea de obicei se îmbunătățește.

De obicei, convulsiile devin mai puțin o problemă în timpul adolescenței și la viața adultă timpurie, deși acestea vor fi adesea o problemă pe tot parcursul vieții.

Ce cauzează sindromul Rett?

Aproape toate cazurile de sindrom Rett sunt cauzate de o mutație (o modificare a ADN-ului) în gena MECP2, care se găsește pe cromozomul X (unul dintre cromozomii sexuali).

Gena MECP2 conține instrucțiuni pentru producerea unei anumite proteine (MeCP2), care este necesară pentru dezvoltarea creierului. Anomalia genică împiedică celulele nervoase din creier să funcționeze corect.

De obicei nu există antecedente familiale ale sindromului Rett, ceea ce înseamnă că nu este transmis de la o generație la alta. Aproape toate cazurile (peste 99%) sunt spontane, mutația apărând la întâmplare.

Diagnosticarea sindromului Rett

Sindromul Rett este de obicei diagnosticat pe baza simptomelor copilului dvs. și prin eliminarea altor tulburări mai frecvente.

Este posibil să nu se facă un diagnostic de sindrom Rett de mai mulți ani, deoarece sindromul este atât de rar, iar simptomele nu tind să apară până la un copil între 6 și 18 luni.

Un test genetic de sânge poate fi utilizat pentru a identifica dacă mutația genetică este responsabilă pentru sindromul Rett. Dacă se găsește o modificare în gena MECP2, aceasta poate ajuta la confirmarea diagnosticului, dar dacă nu se găsește, aceasta nu exclude neapărat sindromul.

Citiți mai multe despre testarea genetică .

Gestionarea sindromului Rett

Nu există leac pentru sindromul Rett, astfel că tratamentul se concentrează pe gestionarea simptomelor.

În calitate de părinte care îngrijește un copil cu sindrom, este probabil să ai nevoie de ajutor și sprijin din partea unei game largi de cadre medicale.

Copilul dvs. poate beneficia de unele dintre următoarele tratamente și ajutoare:

Călătoria terapeutică, înotul , hidroterapia și terapia muzicală au fost de asemenea raportate ca fiind benefice. Întrebați echipa de asistență medicală unde puteți accesa aceste terapii.

Citiți mai multe despre îngrijirea unui copil cu dizabilități și echipament de îngrijire, ajutoare și adaptări .

perspectivă

Deși unele persoane cu sindrom Rett pot păstra un grad de control al mâinilor, capacitate de mers și abilități de comunicare, majoritatea vor depinde de îngrijirea de 24 de ore de-a lungul vieții.

Multe persoane cu sindrom Rett ajung la vârsta adultă, iar cele care sunt mai puțin afectate pot trăi la bătrânețe. Cu toate acestea, unele persoane mor la o vârstă destul de fragedă ca urmare a unor complicații, cum ar fi anomalii de ritm cardiac, pneumonie și epilepsie .

Sfaturi pentru îngrijitori

Grija pentru un copil cu sindrom Rett este dificilă din punct de vedere psihic și fizic. Majoritatea îngrijitorilor vor avea nevoie de sprijin social și psihologic.

Ghidul dvs. pentru îngrijire și asistență oferă o mulțime de informații și sfaturi despre cum vă puteți lua timp pentru a vă îngriji, inclusiv:

De asemenea, vă poate fi util să contactați un grup de asistență, precum Rett UK , pentru informații și sfaturi despre îngrijirea unui copil cu sindrom.

Serviciul național de înregistrare a anomaliilor și a bolilor rare congenitale

Dacă copilul dumneavoastră are sindromul Rett, echipa dumneavoastră clinică va transmite informații despre ei către Serviciul Național de Anomalie Congenitală și Înregistrare a Bolilor Rare (NCARDRS) .

Acest lucru îi ajută pe oamenii de știință să caute modalități mai bune de a trata și preveni sindromul. Puteți renunța oricând la registru.