Scolioza – Tratament la copii

Dacă copilul dumneavoastră are scolioză, tratamentul recomandat va depinde de vârsta lor, de cât de severă este curba și dacă se înrăutățește.

Mulți copii nu vor avea nevoie de tratament și doar un număr mic ajung să fie operat.

Există o pagină separată despre tratamentele pentru scolioză la adulți .

Monitorizarea

Tratamentul nu este întotdeauna necesar copiilor foarte mici, deoarece coloana vertebrală se poate îndrepta pe măsură ce cresc.

Dar, dacă curba nu se corectează, există un risc mic, ar putea reduce spațiul pentru ca organele să crească, deci o monitorizare atentă de către un specialist este importantă.

Specialistul dumneavoastră poate recomanda examinări periodice și radiografii pentru a monitoriza curba și a decide dacă este necesar tratament.

Monitorizarea periodică poate fi, de asemenea, recomandată copiilor mai mari cu scolioză ușoară, întrucât s-ar putea să nu fie nevoie de tratament dacă nu se înrăutățește în timp.

Purtând o distribuție

La bebeluși și copii mici, se poate recomanda un tratament pentru a ajuta la îndreptarea coloanei vertebrale pe măsură ce crește.

Aceasta poate implica purtarea unui turnaj din ipsos montat în jurul spatelui.

Distribuția este purtată constant și nu poate fi îndepărtată, dar se schimbă la fiecare câteva luni pe măsură ce copilul tău crește.

Părinții deseori le este mai ușor pentru copilul lor să poarte o distribuție în timp ce sunt încă foarte mici, în loc să-i determine să poarte o bretelă din spate detașabilă în fiecare zi.

Puteți decide să treceți la un dispozitiv de protecție spate atunci când copilul dvs. este un pic mai mare.

Bretele din spate

Dacă curba coloanei vertebrale a copilului dvs. se înrăutățește, specialistul dumneavoastră vă poate recomanda să poarte bretele din spate în timp ce acestea cresc.

Acest lucru nu va corecta curba, dar ar putea ajuta la oprirea agravării acesteia. Există încă unele incertitudini cu privire la cât de bine funcționează bretele, deci nu sunt recomandate de toți specialiștii în scolioză.

Brâu:

  • va fi personalizat pentru a se potrivi corpului copilului
  • în mod normal vor fi realizate din plastic rigid, deși uneori sunt disponibile bretele flexibile
  • este conceput pentru a fi dificil de văzut sub îmbrăcăminte care se potriveste
  • de obicei trebuie să fie purtat timp de 23 de ore pe zi
  • nu ar trebui să interfereze cu majoritatea activităților cotidiene – în mod normal trebuie eliminat doar pentru băi, dușuri, înot și sporturi de contact

De obicei, copilul dvs. va trebui să poarte brățara atâta timp cât vor crește. Pentru majoritatea copiilor, acest lucru înseamnă că pot înceta să-l poarte atunci când au în jur de 16 sau 17 ani.

Scoliosis Association Marea Britanie are mai multe informații despre legătura .

Interventie chirurgicala

Chirurgia poate fi recomandată dacă scolioza copilului tău continuă să se agraveze, în ciuda altor încercări sau dacă au scolioză severă și au încetat să crească.

Tipul chirurgiei oferite va depinde de vârsta copilului dumneavoastră.

Chirurgie la copii

Copiii mai tineri – în general cei sub 10 ani – pot avea o operație de a insera tije speciale alături de coloana vertebrală. Acest lucru poate ajuta la oprirea curbei să se agraveze pe măsură ce coloana vertebrală crește.

După operație, copilul dvs. va trebui să se întoarcă la specialistul lor la fiecare câteva luni pentru a avea tijele întinse pentru a ține pasul cu creșterea lor.

În funcție de tipul tijelor utilizate, se va face fie:

  • în timpul unei proceduri minore în care tijele sunt extinse printr-o tăietură mică (incizie) în spate
  • folosind o telecomandă specială care activează magneții în interiorul tijelor – nu sunt necesare incizii pentru a prelungi aceste tije

Chiar dacă au o intervenție chirurgicală, este posibil ca copilul dvs. să poarte o bretelă pentru a le proteja spatele.

Atunci când încetează să crească, tijele pot fi îndepărtate și se poate efectua o ultimă operație pentru îndreptarea coloanei vertebrale.

Chirurgie la adolescenți și adulți tineri

Adolescenții și adulții tineri care au încetat să crească pot avea o operație numită fuziune a coloanei vertebrale pentru a corecta curba.

Aceasta este o operație majoră în care coloana vertebrală este îndreptată folosind tije metalice, șuruburi, cârlige sau fire, împreună cu bucăți de os prelevate din altă parte a corpului tău, adesea șoldul.

Acestea sunt de obicei lăsate în loc permanent.

Majoritatea oamenilor:

  • petrece aproximativ o săptămână în spital după operație
  • se poate întoarce la școală după câteva săptămâni
  • pot juca sport după câteva luni – deși este posibil să fie nevoie să evite sporturile de contact mai mult timp

Uneori, va trebui să poarte o bretelă spate după operație pentru a proteja spatele în timp ce se vindecă.

Riscurile intervenției chirurgicale

Ca orice operație, chirurgia coloanei vertebrale are un risc de complicații. Se va recomanda doar dacă medicul chirurg simte că beneficiile depășesc riscurile.

Unele dintre principalele riscuri includ:

Asigurați-vă că discutați despre posibilele complicații cu chirurgul.

Scoliosis Association Marea Britanie are mai multe detalii despre operații la tineri , pregătindu-ți copilul pentru operații și sfaturi înainte și după operație .

Exerciții și alte terapii

Exercitarea periodică este importantă pentru copiii cu scolioză. Poate ajuta la îmbunătățirea forței musculare și poate ajuta la reducerea oricăror dureri de spate.

Copiii cu scolioză pot face, de obicei, majoritatea tipurilor de exerciții fizice în siguranță. Aceștia trebuie să evite anumite activități doar dacă un specialist îi recomandă acest lucru.

Încă nu este clar dacă exercițiile specifice de spate sau fizioterapia pot ajuta la îmbunătățirea scoliozei – nu sunt recomandate de toți specialiștii.

În prezent, există puține dovezi fiabile care să sugereze că alte terapii, cum ar fi osteopatia și chiropractica , pot ajuta la corectarea coloanei vertebrale curbate sau la oprirea agravării acesteia.