Sarcomul Ewing

Sarcomul Ewing este un tip rar de cancer care afectează oasele sau țesutul din jurul oaselor.

Aceasta afectează mai ales copiii și tinerii, cu cele mai multe cazuri diagnosticate la persoane cu vârste între 10 și 20 de ani. Este mai frecvent la bărbați decât la femei.

Simptomele sarcomului Ewing

Principalele zone afectate de sarcomul Ewing sunt:

  • picioare (cel mai adesea în jurul genunchiului)
  • pelvis
  • arme
  • coaste
  • coloană vertebrală

Printre simptomele se numără:

Oasele afectate pot fi, de asemenea, mai slabe și mai susceptibile să se rupă. Unele persoane sunt diagnosticate după ce au avut o fractură.

Teste pentru sarcomul Ewing

Sarcomul Ewing poate fi dificil de diagnosticat, deoarece este destul de rar, iar simptomele pot fi similare cu multe alte afecțiuni.

Mai multe teste pot fi necesare pentru a diagnostica cancerul și pentru a vedea unde se află în corp.

Aceste teste pot include:

Tratamente pentru sarcomul Ewing

Tratamentul pentru sarcomul Ewing implică adesea o combinație de:

Majoritatea oamenilor au chimioterapie pentru a micsora cancerul, urmată de o intervenție chirurgicală pentru a elimina cât mai mult din ea și apoi chimioterapie pentru a ucide orice celule canceroase rămase.

Radioterapia este adesea folosită înainte și după operație sau poate fi utilizată în loc de operație dacă cancerul nu poate fi îndepărtat în siguranță.

Echipa dumneavoastră de îngrijire vă va recomanda un plan de tratament pe care îl consideră cel mai bun. Vorbește-le despre motivul pentru care au sugerat-o și întreabă-te despre beneficiile și riscurile posibile.

Ca sarcomul Ewing este rar si necesita un tratament complicat, ar trebui să fie tratate de către o echipă specializată în stare. Dacă vă afectează oasele, chirurgia trebuie efectuată la un centru specializat în cancerul osos.

Interventie chirurgicala

Există trei tipuri principale de intervenții chirurgicale pentru sarcomul Ewing:

  • îndepărtarea osului sau țesutului afectat – aceasta se numește rezecție
  • îndepărtarea bucății de os care conține cancer și înlocuirea lui cu o bucată de metal sau o bucată de os prelevată dintr-o altă parte a corpului – aceasta se numește o intervenție chirurgicală care afectează membrele
  • îndepărtarea totală sau parțială a unui braț sau a unui picior – aceasta se numește amputație

Cea mai bună opțiune depinde de locul în care este cancerul în organism și de cât de mare este.

Întrebați-vă echipa de îngrijire ce tip de intervenție chirurgicală recomandă și ce îngrijiri ar putea fi necesare ulterior – de exemplu, dacă veți avea nevoie de un membru protetic și de sprijin pentru a vă ajuta să redobândiți membrul afectat.

Outlook pentru sarcomul Ewing

Sarcomul Ewing se poate răspândi în alte părți ale corpului destul de repede. Cu cât este diagnosticat mai devreme, cu atât este mai mare șansa ca tratamentul să aibă succes.

Poate fi vindecat în unele cazuri, dar acest lucru s-ar putea să nu fie posibil dacă cancerul s-a răspândit.

Cancerul poate veni, de asemenea, înapoi după tratament, astfel încât controalele periodice vor fi oferite pentru a cauta semne de acest lucru.

În general, mai mult de jumătate din persoanele cu sarcom Ewing trăiesc cel puțin cinci ani după ce au fost diagnosticați, dar acest lucru poate varia destul de mult.

Vorbeste cu echipa ta de ingrijire daca doresti sa stii sansele ca tratamentul sa aiba succes pentru tine sau copilul tau.

Mai multe informații și asistență

Fiind vorba despre tine sau despre copilul tău, cancerul poate fi foarte supărător și copleșitor.

Precum și sprijinul din echipa de îngrijire, ați putea găsi că este util pentru a obține informații și sfaturi de la organizații de caritate și grupuri de suport.

Două dintre principalele organizații pentru persoanele cu sarcom Ewing sunt:

Alte surse bune de informații și suport includ:

Poate exista un studiu clinic potrivit pentru copilul dumneavoastră sau pentru copilul dumneavoastră. Puteți solicita mai multe informații medicului dumneavoastră și puteți afla despre studiile pentru sarcomul Ewing la Euro Ewing Consortium și pagina Cancer Research din Marea Britanie .