Rozacee

Rozaceea este o afecțiune cutanată comună, dar slab înțeleasă pe termen lung, care afectează în principal fața.

Poate fi controlat într-o oarecare măsură cu un tratament de lungă durată, dar uneori modificările aspectului fizic pot avea un impact psihologic semnificativ.

Simptome de rozacee

Simptomele încep adesea cu episoade de înroșire , unde pielea devine roșie pentru o perioadă scurtă, dar alte simptome se pot dezvolta pe măsură ce afecțiunea progresează, cum ar fi:

 • senzații de arsură și înțepături
 • roșeață permanentă
 • pete (papule și pustule)
 • vasele mici de sânge din piele devin vizibile

Rozaceea este o afecțiune recidivă, ceea ce înseamnă că există perioade în care simptomele sunt deosebit de rele, dar mai puțin severe la altele.

Citiți despre simptomele rozaceei .

Când să vă vedeți medicul

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă aveți simptome persistente care ar putea fi cauzate de rozacee. Diagnosticul precoce și tratamentul pot ajuta la oprirea stării de agravare.

Nu există un test specific pentru rozacee, dar medicul dumneavoastră de familie va putea adesea să diagnostice starea prin:

 • examinarea pielii tale
 • întrebând despre simptomele tale
 • întrebând despre posibilele declanșatoare pe care le puteți avea

În unele circumstanțe, medicul dumneavoastră poate aranja teste suplimentare pentru a exclude alte afecțiuni cu simptome similare, cum ar fi lupusul sau menopauza . De exemplu, acestea ar putea fi un test de sânge sau o biopsie a pielii, în cazul în care un mic resturi de piele este îndepărtat și examinat.

Cauzele rozaceei

Nu se cunoaște cauza exactă a rozaceei, deși au fost sugerate o serie de factori posibili, inclusiv anomalii ale vaselor de sânge ale feței și o reacție la acarienii microscopici care se găsesc frecvent pe față.

Deși nu se crede că sunt cauzele directe ale afecțiunii, au fost identificate mai multe declanșatoare care ar putea înrăutăți rozaceea.

Acestea includ:

 • expunerea la soare
 • stres
 • exercițiu intens
 • vreme caldă sau rece
 • bauturi calde
 • alcool și cofeină
 • anumite alimente, cum ar fi alimentele picante

Citiți despre cauzele rozaceei .

Tratarea rozaceei

În prezent nu există leac pentru rozacee, dar tratamentul poate ajuta la controlul simptomelor.

Tratamentul pe termen lung este de obicei necesar, deși pot exista perioade în care simptomele dvs. se îmbunătățesc și puteți opri tratamentul temporar.

Pentru majoritatea oamenilor, tratamentul implică o combinație de măsuri de auto-ajutor și medicamente, cum ar fi:

În unele cazuri, procedurile cum ar fi tratamentul cu laser și lumină intensă cu impulsuri (IPL) pot fi utile. Acestea implică fascicule de lumină care vizează vasele de sânge vizibile din piele pentru a le micsora și a le face mai puțin vizibile.

Citește despre:

Trăind cu rozacee

Orice afecțiune pe termen lung (cronică) poate avea un efect psihologic advers, dar rozaceea poate fi deosebit de supărătoare, deoarece îți afectează aspectul. Acest lucru poate schimba modul în care te simți față de tine și cum interacționezi cu ceilalți.

Multe persoane cu rozacee au raportat sentimente de stimă de sine scăzută, jenă și frustrare.

Este important să încercați să faceți cunoștință cu faptul că aveți o afecțiune cronică care, deși este incurabilă, este controlabilă.

Perseverența cu planul de tratament și evitarea declanșatorilor dvs. sunt cele mai bune metode de a vă controla simptomele.

Pe măsură ce simptomele fizice se îmbunătățesc, este posibil să începeți să vă simțiți mai bine psihologic și emoțional.

Dacă aveți rozacee, luați-vă mângâiere știind că nu sunteți singuri. Există milioane de oameni care trăiesc cu această condiție în Marea Britanie și în întreaga lume.

Puteți găsi asistență și informații de la organizații precum:

 • Societatea Națională a Rozaceei – o organizație de caritate americană, al cărei site web are informații utile și sfaturi pentru persoanele cu rozacee
 • Schimbarea fețelor – o caritate pentru persoanele cu disfuncții faciale, care poate fi contactată la 0300 012 0275 pentru consiliere și consiliere

Vorbeste cu medicul de familie daca te simti deprimat ca urmare a starii tale. Aceștia pot recomanda un tratament suplimentar, dacă este necesar.

Rozacee oculară

Rozaceea care vă afectează ochii (rozacee oculară) poate duce la o serie de probleme ale ochilor, unele dintre ele putând fi grave.

Simptomele rozaceei oculare pot include:

Rozaceea poate provoca uneori inflamarea și deteriorarea corneei, a stratului transparent din partea anterioară a globului ocular. Aceasta este cunoscută sub numele de keratită.

Această deteriorare poate face corneea vulnerabilă la ulcerații și infecții, care ar putea să vă amenințe vederea.

Printre simptomele problemelor grave cu corneele tale se numără:

 • durere oculară
 • sensibilitate la lumină (fotofobie)
 • deteriorarea vederii tale

Contactați imediat medicul dumneavoastră dacă credeți că puteți avea o problemă cu corneele. Dacă acest lucru nu este posibil, vizitați cel mai apropiat departament de accidente și urgențe (A&E) .

Dacă keratita nu este tratată prompt de către un oftalmolog, un medic specializat în tratarea afecțiunilor oculare, există riscul pierderii vederii permanente.