Repararea herniei ombilicale

O hernie apare atunci când o parte internă a corpului împinge printr-o slăbiciune a mușchiului sau a peretelui țesutului înconjurător.

Mușchii dvs. sunt de obicei puternici și suficient de strânși pentru a vă menține organele și intestinele la locul lor, dar o hernie se poate dezvolta dacă există pete slabe.

Ce este o hernie ombilicală?

Herniile ombilicale sunt foarte frecvente la sugari și copii mici, în special la copiii născuți prematur.

O hernie ombilicală apare ca o forfecă nedureroasă în sau în apropierea buricului (buton).

Poate crește atunci când râde, tușește, plânge sau merge la toaletă și se poate micsora când te relaxezi sau te culci.

Poza unui bebeluș cu o hernie ombilicală

Credit:

RUTH JENKINSON / BIBLIOTECA FOTO DE ȘTIINȚĂ


În multe cazuri, hernia ombilicală se întoarce din nou și mușchii se recalifică înainte de prima zi de naștere a copilului.

Herniile ombilicale se pot dezvolta și la adulți. Fără tratament, hernia se va agrava probabil în timp.

Pentru informații despre alte tipuri de hernie , consultați:

Ce provoacă o hernie ombilicală?

În timpul sarcinii, cordonul ombilical trece printr-o deschidere în abdomenul copilului (burtă). Această deschidere ar trebui să se închidă la scurt timp după naștere, dar în unele cazuri, mușchii nu se închid complet.

Aceasta lasă o pată slabă în peretele muscular din jur (peretele abdominal). O hernie ombilicală se poate dezvolta atunci când țesutul gras sau o parte a intestinului se plimbă într-o zonă din apropierea buricului.

La adulți, factorii care pot contribui la dezvoltarea unei hernii ombilicale includ:

Când este necesară intervenția chirurgicală?

Dacă este necesar, herniile ombilicale pot fi tratate cu o intervenție chirurgicală pentru a împinge bombeta înapoi în loc și pentru a consolida slăbiciunea peretelui abdominal.

Această operație poate fi recomandată copilului dvs. dacă hernia este mare sau nu a dispărut până la împlinirea vârstei de 3 sau 4 ani.

De obicei, vi se va recomanda să așteptați ca copilul dvs. să atingă această vârstă, deoarece operația nu este esențială decât dacă există complicații. Riscul ca copilul dumneavoastră să dezvolte complicații este foarte mic.

Chirurgia este recomandată pentru majoritatea adulților cu o hernie ombilicală, deoarece este puțin probabil ca hernia să se îmbunătățească de la sine atunci când ești mai în vârstă, iar riscul de complicații este mai mare.

Complicațiile care se pot dezvolta ca urmare a unei hernii ombilicale includ:

  • obstrucție – unde o secțiune a intestinului se blochează în afara abdomenului, provocând greață, vărsături și durere
  • strangulare – unde o secțiune a intestinului rămâne prinsă și sursa de sânge este întreruptă; acest lucru necesită o intervenție chirurgicală de urgență în câteva ore pentru a elibera țesutul prins și a-și restabili aportul de sânge, astfel încât să nu moară

Chirurgia va scăpa de hernie și va preveni eventualele complicații grave, deși există șansa ca aceasta să revină după operație.

Repararea unei hernii ombilicale

O reparație a herniei ombilicale este o procedură relativ simplă, care în mod normal durează aproximativ 20-30 de minute. Anestezicul general este utilizat de obicei, astfel încât nu există durere în timp ce operația este efectuată.

La copii, locul slab din peretele abdominal este de obicei închis cu cusături. Dacă hernia este mare sau la adulți, poate fi utilizată o plasă specială pentru întărirea zonei.

Tu sau copilul dvs. ar trebui să puteți merge acasă în aceeași zi cu operația. S-ar putea să vă simțiți un pic dureros și inconfortabil în timp ce vă recuperați.

Va trebui să limitați activitățile strânse pentru câteva săptămâni după operație, iar de 1 sau 2 săptămâni în afara școlii sau a muncii este deseori recomandat. Majoritatea oamenilor pot reveni la toate activitățile lor normale într-o lună de la operație.

Citiți mai multe despre:

Există riscuri în urma operației?

Complicațiile de la o reparație a herniei ombilicale sunt neobișnuite, dar pot include:

  • infecția plăgii – poate să apară roșu, să aibă o descărcare galbenă și să fie dureroasă sau umflată
  • sângerare
  • ruperea plăgii
  • hernia se poate întoarce
  • butonul poate să arate diferit

Aceste complicații apar la mai puțin de 1 din 10 persoane (mai puțin de 10%).