Repararea herniei inghinale

O hernie apare atunci când o parte internă a corpului împinge printr-o slăbiciune a mușchiului sau a peretelui țesutului înconjurător.

Mușchii dvs. sunt de obicei puternici și suficient de strânși pentru a vă menține intestinele și organele la locul lor, dar o hernie se poate dezvolta dacă există pete slabe.

Ce este o hernie inghinală?

O hernie inghinală (pronunțată „inghinală”) este cel mai frecvent tip de hernie.

Poate apărea ca o umflătură sau o umflătură în inghinul tău, sau ca un scrot mărit (punga care conține testiculele). Umflarea poate fi dureroasă.

Bomba apare adesea când ridici ceva și dispare când te culci.

Pentru informații despre alte tipuri de hernie , consultați:

Ce provoacă o hernie inghinală?

O hernie inghinală apare de obicei atunci când țesutul gras sau o parte a intestinului tău, cum ar fi intestinul, îți trage în inghinalul din partea superioară a coapsei tale.

Se împinge printr-o pată slabă în peretele muscular din jur (peretele abdominal) într-o zonă numită canalul inghinal.

Herniile inghinale apar mai ales la bărbați. Majoritatea sunt considerate a rezulta din îmbătrânire, deși pot apărea la orice vârstă.

Acest lucru se datorează faptului că pe măsură ce îmbătrânești, mușchii din jurul abdomenului (burtica) pot deveni mai slabi.

Herniile inghinale pot apărea uneori brusc după ce faceți presiune asupra abdomenului, cum ar fi încordarea pe toaletă dacă aveți constipație sau transportați și împingeți sarcini grele.

Au fost, de asemenea, legate de a avea o tuse persistentă, grea.

Când este necesară intervenția chirurgicală?

Herniile inghinale pot fi reparate folosind o intervenție chirurgicală pentru a împinge bombardarea înapoi și a întări slăbiciunea peretelui abdominal.

Operația este de obicei recomandată dacă aveți o hernie care provoacă durere, simptome severe sau persistente sau dacă apar complicații grave.

Complicațiile care se pot dezvolta ca urmare a unei hernii inghinale includ:

  • obstrucție – în care o secțiune a intestinului se blochează în canalul inghinal, provocând greață, vărsături și dureri de stomac, precum și o forfecare dureroasă în inghinal
  • strangulare – unde o secțiune a intestinului rămâne prinsă și sursa de sânge este întreruptă; acest lucru necesită o intervenție chirurgicală de urgență în câteva ore pentru a elibera țesutul prins și a-și restabili aportul de sânge, astfel încât să nu moară

Chirurgia scapă de hernie pentru a preveni eventualele complicații grave, dar există șanse ca acesta să se întoarcă după operație.

Ce se întâmplă în timpul operației?

Există 2 moduri în care se poate repara hernia inghinală:

  • chirurgie deschisă – unde se face o tăietură care să permită chirurgului să împingă înapoi abdomenul
  • chirurgie laparoscopică (gaura cheii) – o tehnică mai puțin invazivă, dar mai dificilă, în care se fac mai multe tăieturi mai mici, care permit chirurgului să folosească diverse instrumente speciale pentru a repara hernia

Există avantaje și dezavantaje ale ambelor metode. Tipul de intervenție chirurgicală depinde de metoda care vi se potrivește și experienței chirurgului.

Ar trebui să poți merge acasă în aceeași zi sau a doua zi după operație. Este important să urmați instrucțiunile spitalului despre cum să vă îngrijiți.

Aceasta include consumul unei diete bune pentru a evita constipația, a îngriji rana și a nu vă încuraja prea curând.

Majoritatea oamenilor își fac o recuperare completă de la repararea herniei inghinale în termen de 6 săptămâni, deși multe persoane se pot întoarce la conducere, muncă și activități ușoare în termen de 2 săptămâni.

Citiți mai multe despre:

Există riscuri din operație?

O reparație a herniei inghinale este o operație de rutină cu foarte puține riscuri. Dar un număr mic de hernii pot reveni la un moment dat după operație.

Alte complicații potențiale ale unei reparații a herniei inghinale includ:

  • sânge sau lichide care se acumulează în spațiul lăsat de hernie (de obicei, acesta se îmbunătățește fără tratament)
  • umflarea dureroasă și vânătăi ale testiculelor sau a bazei penisului (la bărbați)
  • durere și amorțeală în zona inghinală cauzată de afectarea sau prinderea unui nerv în timpul intervenției chirurgicale
  • deteriorarea aportului de sânge la testicul
  • deteriorarea vaselor deferent (tubul care transportă sperma către testicule)

Complicatiile sunt mai probabile daca aveti peste 50 de ani, fumati sau aveti o alta boala, cum ar fi boli de inima sau probleme de respiratie.