Raze X

O radiografie este o procedură rapidă și nedureroasă frecvent utilizată pentru a produce imagini din interiorul corpului.

Este un mod foarte eficient de a privi oasele și poate fi folosit pentru a ajuta la detectarea unei serii de afecțiuni.

Razele X sunt de obicei efectuate în secțiile de radiografie din spital de specialiști instruiți numiți radiografi, deși pot fi realizate și de alți profesioniști din domeniul sănătății, cum ar fi medicii stomatologi.

Cum funcționează razele X

Razele X sunt un tip de radiații care pot trece prin corp. Nu pot fi văzuți cu ochiul liber și nu îi puteți simți.

Pe măsură ce trec prin corp, energia de la razele X este absorbită în ritmuri diferite de diferite părți ale corpului. Un detector din partea cealaltă a corpului ridică razele X după ce au trecut și le transformă într-o imagine.

Părțile dense ale corpului tău, pe care razele X le găsesc mai dificile să le treacă, cum ar fi osul, apar ca niște zone albe clare pe imagine. Părțile mai moi prin care razele X pot trece mai ușor, cum ar fi inima și plămânii, apar ca zone mai întunecate.

Când se utilizează raze X

Razele X pot fi utilizate pentru a examina majoritatea zonelor corpului. Sunt folosite în principal pentru a privi oasele și articulațiile, deși uneori sunt folosite pentru a detecta probleme care afectează țesutul moale, cum ar fi organele interne.

Problemele care pot fi detectate în timpul unei radiografii includ:

Razele X pot fi de asemenea utilizate pentru a ghida medicii sau chirurgii în timpul anumitor proceduri. De exemplu, în timpul unei angioplastii coronariene – o procedură pentru lărgirea arterelor îngustate în apropierea inimii – razele X pot fi utilizate pentru a ajuta un cateter (un tub lung, subțire, flexibil) de-a lungul uneia dintre arterele tale.

Pregătirea pentru o radiografie

De obicei nu trebuie să faceți ceva special pentru a vă pregăti pentru o radiografie. Puteți mânca și bea în mod normal în prealabil și puteți continua să luați medicamentele obișnuite.

Cu toate acestea, poate fi necesar să încetați să luați anumite medicamente și să evitați să mâncați și să beți câteva ore dacă aveți o radiografie care utilizează un agent de contrast (consultați radiografiile de contrast de mai jos).

Pentru toate radiografiile, trebuie să anunțați spitalul dacă sunteți gravidă. Razele X nu sunt de obicei recomandate femeilor însărcinate decât dacă este o situație de urgență (pentru mai multe informații, consultați Pot avea o radiografie dacă sunt însărcinată? ).

Este o idee bună să purtați haine confortabile libere, deoarece veți putea să le purtați în timpul radiografiei. Încercați să evitați purtarea de bijuterii și haine care conțin metal (cum ar fi fermoare), deoarece acestea vor trebui eliminate.

Având o radiografie

În timpul unei radiografii, vi se va solicita, de obicei, să vă întindeți pe o masă sau să stați pe o suprafață plană, astfel încât partea din corpul dumneavoastră examinat să fie poziționată în locul potrivit.

Mașina cu raze X, care arată ca un tub care conține un bec mare, va fi orientată cu atenție spre partea corpului examinată de radiograf. Vor opera mașina din spatele ecranului sau din camera următoare.

Radiografia X va dura o fracție de secundă. Nu veți simți nimic în timp ce se desfășoară.

În timp ce radiografia este luată, va trebui să vă mențineți în continuare, astfel încât imaginea produsă să nu fie estompată. Mai multe raze X pot fi luate din diferite unghiuri pentru a oferi cât mai multe informații posibile

Procedura va dura de obicei doar câteva minute.

Razele X contrastante

În unele cazuri, o substanță numită agent de contrast poate fi administrată înainte de efectuarea unei radiografii. Acest lucru poate ajuta la afișarea țesuturilor moi mai clar pe radiografie.

Tipurile de raze X care implică un agent de contrast includ:

Aceste tipuri de raze X pot avea nevoie în prealabil de o pregătire specială și, de obicei, vor dura mai mult timp pentru a fi realizate. Scrisoarea dvs. de întâlnire va menționa orice trebuie să faceți pentru a vă pregăti.

Ce se întâmplă după o radiografie

Nu veți experimenta niciun efect după o radiografie standard și veți putea merge acasă la scurt timp după aceea. Puteți reveni imediat la activitățile dvs. normale.

Este posibil să aveți unele efecte secundare temporare ale agentului de contrast dacă a fost utilizat în timpul radiografiei.

De exemplu, bariul poate transforma scaun-ul tău o culoare albicioasă timp de câteva zile și o injecție administrată pentru a-ți relaxa stomacul înainte de radiografie poate face ca vederea ta să fie estompată câteva ore. Unii oameni dezvoltă o erupție cutanată sau se simt rău după ce au făcut o injecție de iod.

Imaginile cu raze X trebuie adesea să fie examinate de un medic numit radiolog înainte de a vi se spune rezultatele. Aceștia pot discuta constatările lor cu tine în aceeași zi sau pot trimite un raport medicului tău sau medicului care a solicitat radiografia, care pot discuta rezultatele cu tine câteva zile mai târziu.

Razele X sunt sigure?

Oamenii sunt adesea preocupați de expunerea la radiații în timpul unei radiografii. Cu toate acestea, partea din corpul tău examinat va fi expusă la un nivel scăzut de radiații doar pentru o fracțiune de secundă.

În general, cantitatea de radiații la care sunteți expus în timpul unei radiografii este echivalentă cu între câteva zile și câțiva ani de expunere la radiații naturale din mediu.

A fi expus la razele X are un risc de a provoca cancer mulți ani sau zeci de ani mai târziu, dar se consideră că acest risc este foarte mic.

De exemplu, o radiografie a pieptului, a membrelor sau a dinților dvs. este echivalentă cu o valoare de câteva zile de radiații de fundal și are mai puțin de 1 din 1.000.000 de șanse de a provoca cancer. Pentru mai multe informații, consultați GOV.UK: informații despre doza pacientului .

Avantajele și riscurile de a avea o radiografie vor fi cântărite înainte de a fi recomandate. Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu radiograful despre riscurile potențiale dinainte, dacă aveți probleme.