Clisma de bariu

O clisma bariu este un test care ajută la evidențierea intestinului gros astfel încât să poată fi văzut în mod clar pe un X-ray .

În timpul testului, un lichid alb numit bariu este trecut în intestin prin partea inferioară.

O clisma cu bariu poate fi solicitat de către orice medic care crede că ar putea avea o problemă cu intestinului, inclusiv medicul.

Testul va fi de obicei efectuat la un departament de radiologie spital de către un radiolog sau un radiograf.

Când se folosesc clisme de bariu

În zilele noastre, enemele de bariu nu sunt efectuate foarte des, deoarece de obicei sunt preferate teste alternative, cum ar fi colonoscopia sau tomografie .

Dar o clismă de bariu poate fi uneori un mod util de a găsi cauza unor probleme precum sângele din scaunele tale sau o schimbare constantă a obiceiurilor intestinale.

Condițiile care pot fi detectate în timpul clismei bariu includ:

Pregătirea pentru o clismă de bariu

Pentru a asigura imagini de raze X luate în timpul unei clisma cu bariu sunt clare, intestinului trebuie să fie gol înainte de încercare.

Spitalul ar trebui să vă trimită instrucțiuni despre ce trebuie să faceți pentru a vă pregăti.

În mod normal, vi se va cere:

De obicei, este o idee bună să stai acasă cu o zi înainte de test, deoarece medicația laxativă te va face să mergi frecvent la toaletă.

Contactați spitalul imediat ce primiți scrisoarea de întâlnire dacă aveți diabet sau sunteți gravidă (sau credeți că puteți fi însărcinată).

Nimismele de bariu nu se fac în timpul sarcinii, deoarece razele X pot dăuna bebelușului.

Dacă aveți diabet, va trebui să urmați instrucțiuni speciale pentru a vă asigura că nivelul glicemiei dvs. este ținut sub control.

Având clisma de bariu

Când ajungeți la spital, vi se va cere să vă schimbați într-un halat de spital.

Puteți duce pe cineva cu tine la spital, dar de obicei nu sunt permise în camera cu raze X.

În timpul testului:

  • vi se va cere să vă întindeți de partea dvs. pe o masă cu raze X și o injecție a unui medicament numit Buscopan poate fi administrată în braț sau mână pentru a preveni mișcările involuntare ale intestinului
  • un tub mic, moale va fi inserat ușor câțiva centimetri în fund, în cazul în care acesta va rămâne pe tot parcursul testului
  • bariul este trecut prin tub și în intestinul dvs. – încercați să mențineți mușchii în fundul tău pentru a preveni revenirea, dar nu vă faceți griji dacă unele scurgeri
  • vi se poate cere să vă deplasați un pic pentru a ajuta bariul să se răspândească de-a lungul intestinului dvs., iar aerul poate fi pompat în intestinul dvs. pentru a-l extinde și a ajuta la împingerea bariului în jurul
  • mai multe radiografii vor fi luate cu tine în diferite poziții

Întregul proces durează de obicei în jur de 30 până la 45 de minute.

Ce se întâmplă după o clismă de bariu

Când testul este terminat, tubul va fi eliminat din partea de jos și puteți merge la toaleta pentru a goli intestinele.

Ar trebui să poți merge acasă la scurt timp după aceea, deși este o idee bună să iei lucrurile ușor câteva ore înainte de a te întoarce la activitățile tale normale.

Dacă ați avut o injecție cu Buscopan, vederea dvs. poate fi încețoșată timp de 30 până la 60 de minute, deci nu veți putea conduce în acest timp. Cel mai bine este să aranjezi ca cineva să te conducă acasă.

Cand ajungi acasa:

Imaginile cu raze X realizate în timpul testului vor fi analizate de un specialist. Un raport va fi trimis medicului care v-a trimis la test și puteți discuta rezultatele la următoarea programare.

Oare o clismă de bariu?

Având o clisma de bariu poate fi un pic jenant și neplăcut, dar nu ar trebui să fie dureros.

Probabil că vă veți simți inconfortabil atunci când aerul este pompat în intestinul dvs. în timpul testului, similar cu senzația de a fi prins de vânt.

Este posibil să aveți niște crampe de balonare, vânt sau stomac pentru o perioadă scurtă de timp după aceea.

Există riscuri sau reacții adverse?

O clisma cu bariu este, în general, o procedură foarte sigură, deși există câteva riscuri și efecte secundare care ar trebui să fie conștienți de.

Acestea includ:

Medicul dumneavoastră vă poate ajuta să cântăriți riscurile procedurii împotriva beneficiilor identificării oricărei probleme la nivelul intestinului.