Pityriasis rosea

Pityriasis rosea este o afecțiune relativ obișnuită a pielii, care provoacă o erupție temporară a peticilor solzi roșii ridicați pe corp.

Poate afecta pe oricine, dar este mai frecvent la copiii mai mari și la adulții tineri (între 10 și 35 de ani).

Simptomele pityriasis rosea

A nu se simti bine

Unii oameni se simt răi de câteva zile înainte de a apariția erupției, cu simptome precum dureri de cap , febră și dureri articulare.

Patch-ul herald

Poza cu patch-ul herald.

Credit:

BIBLIOTECA DR. HCROBINSON / ȘTIINȚĂ


Un singur petic oval roz sau roșu de piele solzoasă, numit „peticul herald”, apare de obicei cu cel puțin 2 zile înainte de apariția unei erupții cutanate mai răspândite.

Are dimensiuni de la 2cm la 10cm. Poate apărea pe burtă, piept, spate sau gât, și mai rar pe față sau scalp, sau în apropierea organelor genitale.

Erupții răspândite

Imagine cu erupții răspândite.

Credit:

BIBLIOTECA ISM / ȘTIINȚE


Până la 2 săptămâni mai târziu, apare o erupție cutanată mai răspândită, care poate continua să se răspândească în următoarele 2 până la 6 săptămâni.

Este confecționat din plasturi scalzi mai mici, care de obicei au dimensiuni de până la 1,5 cm. Majoritatea oamenilor primesc multe plasturi pe piept, spate, burtă, gât, brațe superioare și coapse superioare. Fața este de obicei neafectată.

Erupția nu este dureroasă, dar poate fi mâncărime.

La persoanele cu piele deschisă, petele sunt de obicei de un roșu-roz. La persoanele cu piele întunecată, peticele pot fi uneori gri, maro închis sau negru.

Atât peticul herald, cât și erupția cutanată durează de obicei 2 până la 12 săptămâni, deși pot dura până la 5 luni.

După erupția cutanată, este posibil să aveți anumite zone ale pielii mai întunecate sau mai deschise. Acestea ar trebui să revină la normal în câteva luni și nu vor lăsa cicatrici permanente.

Când să vezi un medic

Vedeți un medic de familie dacă aveți o erupție neexplicată. De obicei, vor putea să confirme dacă este vorba despre pityriasis rosea sau o altă afecțiune a pielii, cum ar fi eczema , psoriazisul sau viermele .

În cazul în care nu sunt siguri, te pot adresa unui specialist în piele (dermatolog).

Tratarea pityriasis rosea

Pityriasis rosea de obicei se curăță fără tratament în 12 săptămâni. Tratamentul nu este necesar decât dacă simțiți disconfort și mâncărime.

Tratamentele posibile pentru pityriasis rosea includ:

  • emolienți – creme care hidratează și calmează pielea; unii emolienți pot fi folosiți ca săpun și sunt deseori recomandați, deoarece săpunul normal poate irita erupția; puteți cumpăra acestea la tejghea de la majoritatea farmaciștilor
  • creme sau unguente de steroizi – precum hidrocortizon și cremă de betametazonă; sunt prescrise de un medic și pot reduce umflarea și pot calma mâncărimea
  • antihistaminice – dacă aveți probleme cu somnul din cauza mâncărimii, un medic ar putea prescrie un antihistaminic care vă va face să vă simțiți somnolent, cum ar fi hidroxizina sau clorfenamina
  • Terapia cu lumină UVB – în cazul în care alte tratamente nu funcționează, puteți fi solicitat pentru terapia cu lumină UVB

Ce provoacă pityriasis rosea?

Nu se știe ce cauzează pityriasis rosea. O teorie este că erupția poate fi cauzată de o infecție virală.

Pityriasis rosea nu este contagios și nu poate fi răspândit către alte persoane prin contact fizic.

Pityriasis versicolor

Pityriasis versicolor este o altă afecțiune comună a pielii care poate fi confundată cu pityriasis rosea, deoarece erupția ar putea arata similar.

Există însă diferențe importante între cele două. Pityriasis versicolor este cauzat de o infecție cu drojdie și poate fi tratat cu medicamente antifungice , inclusiv creme antifungice și șampoane antifungice.