Pityriasis versicolor

Pityriasis versicolor, uneori numit Tinea versicolor, este o infecție fungică comună care determină micile petele de piele să devină solzoase și decolorate.

Simptomele pityriasis versicolor

Plasele de piele pot fi mai închise sau mai deschise decât culoarea normală a pielii dvs. sau pot fi roșii, maro sau roz. Acestea tind să se dezvolte treptat și se pot alătura pentru a forma patch-uri mai mari în timp.

Pielea întunecată, cu petice mai deschise la culoare, cauzate de pityriasis versicolor.

Credit:

DR P. MARAZZI / BIBLIOTECA DE FOTOGRAFIE ȘTIINȚĂ


Zonele afectate cel mai adesea de pityriasis versicolor includ spatele, pieptul, brațele superioare, gâtul și burtica.

Deși poate părea neplăcut și peticele sunt uneori mâncărime, pietriazis versicolor este inofensiv.

S-ar putea să doriți să vedeți un Medic de familie, deoarece, de obicei, se îmbunătățește doar cu tratamentul. În mod normal, pot diagnostica pityriasis versicolor examinând pielea ta.

De ce se întâmplă

Pityriasis versicolor este cauzat de un tip de drojdie numită Malassezia. Această drojdie se găsește pe pielea a mai mult de 90% dintre adulți, unde trăiește în mod normal, fără să creeze probleme.

Pityriasis versicolor se poate dezvolta însă dacă această drojdie începe să se înmulțească mai mult decât de obicei. Nu este clar exact de ce se întâmplă acest lucru la unii oameni și nu la alții.

Câțiva factori vă pot crește riscul de a dezvolta pitaliză versicolor, inclusiv:

Pityriasis versicolor nu are legătură cu igiena precară. Starea nu poate fi răspândită de la o persoană la alta, deoarece majoritatea oamenilor au deja drojdia Malassezia pe piele.

Cum este tratată pityriasis versicolor

Pityriasis versicolor poate fi tratat cu medicamente antifungice . Acestea sunt disponibile sub formă de șampoane, creme și tablete.

Șampoane antifungice

Șampoanele antifungice (cum ar fi ketoconazolul sau șamponul cu sulfură de seleniu) sunt adesea primul tratament recomandat pentru pityriasis versicolor.

Acestea sunt disponibile pentru a cumpăra de la farmacie de la farmacii sau un medic de familie le poate prescrie.

În cele mai multe cazuri, aceste șampoane trebuie făcute într-o coajă și lăsate pe zonele afectate ale pielii timp de 5 până la 10 minute înainte de a fi clătite. Aceasta de obicei trebuie repetată în fiecare zi timp de 5 până la 7 zile.

Puteți observa o uscăciune sau iritare a pielii atunci când utilizați aceste șampoane, în special sulfura de seleniu.

Poate fi util să diluați șamponul cu apă înainte de al aplica. Unii oameni consideră neplăcut și mirosul de șampon cu sulfură de seleniu.

Creme antifungice

Dacă sunt afectate doar zone mici ale pielii, un medic poate prescrie o cremă antifungică.

Aceste creme de obicei trebuie aplicate pe zona afectată a pielii o dată sau de două ori pe zi, timp de câteva săptămâni.

Unii oameni simt o senzație de arsură atunci când folosesc aceste creme antifungice, dar acest lucru nu este frecvent.

Tablete antifungice

Dacă o zonă mare de piele este afectată sau alte tratamente nu v-au ajutat, vi se pot prescrie comprimate antifungice.

Acestea, de obicei, trebuie luate o dată pe zi, timp de 1 până la 4 săptămâni.

Efectele secundare ale acestor comprimate sunt mai puțin frecvente, deși unele persoane se confruntă cu probleme precum erupții cutanate, senzație de rău și dureri de burtă (abdominale) în timp ce le iau.

perspectivă

În general, șampoanele, cremele și tabletele antifungice sunt eficiente pentru a ucide drojdia care provoacă pityriasis versicolor.

Dar poate dura câteva săptămâni sau luni pentru ca pielea ta să revină la culoarea normală. În cazuri mai persistente, tratamentul poate fi repetat.

Recidivele

Este obișnuit ca pityriasis versicolor să revină după tratament, în special în timpul verii sau în timpul vacanței în țările calde și umede.

Dar puteți reduce această probabilitate folosind șampoane antifungice menționate mai sus.

De exemplu, utilizarea șamponului o dată pe zi, timp de câteva zile înainte de a pleca în vacanță, poate ajuta la prevenirea recurenței pityriasis versicolor.

Deoarece aceste șampoane sunt disponibile pentru a fi cumpărate din farmacii, nu trebuie să apelați la un medic de bază pentru rețetă dacă rămâneți fără.

Dacă dezvoltați pityriasis versicolor din nou după tratament, puteți încerca să-l tratați singuri cu șampon antifungic sau puteți consulta un medic pentru medicamente și alte tratamente.

Dacă aveți episoade frecvente și severe de pitaliză versicolor, un medic ar putea lua în considerare prescrierea de comprimate antifungice pentru a lua de câteva ori pe lună pentru a preveni reapariția stării.

De asemenea, vă pot referi la un specialist în piele numit dermatolog.

Pityriasis versicolor sau vitiligo?

Pityriasis versicolor poate fi uneori confundat cu vitiligo, deoarece ambele provoacă decolorarea pielii în plasturi.

Există însă modalități de a spune diferența:

  • vitiligo se dezvoltă adesea pe ambele părți ale corpului în același timp, în timp ce pityriasis versicolor nu poate
  • pielea afectată de vitiligo are, de obicei, o textură normală, în timp ce zonele afectate de pityriasis versicolor sunt de obicei ușor scalloase sau decubite
  • vitiligo este mai frecvent în jurul gurii, ochilor, degetelor, încheieturilor, axilelor și inghinalului, în timp ce pityriasis versicolor tinde să se dezvolte pe spate, piept, brațele superioare, gât și burtă

Aflați mai multe despre vitiligo