Piercing de corp

Dacă decideți să vă străpungeți urechile sau o altă parte a corpului, asigurați-vă că mergeți la un magazin autorizat de piercing pentru corp.

Piercingul este o procedură destul de sigură, atât timp cât este efectuată de un medic autorizat și aveți grijă să evitați infecția.

Îngrijirea unui piercing nou

Pentru a reduce riscul ca piercingul dvs. să fie infectat, o igienă bună este importantă.

Spălați întotdeauna mâinile și uscați-le bine cu un prosop curat sau rola de bucătărie înainte de a atinge zona din jurul piercingului.

Evitați să vă îmbrăcați în zonă și nu întoarceți piercingul. Dacă o crustă se dezvoltă peste piercing, nu o îndepărtați – este modul corpului de a proteja piercingul.

Piercingul poate sângera atunci când l-ați terminat pentru prima dată și poate sângera pentru perioade scurte în următoarele zile. Poate fi, de asemenea, fragedă, mâncărime și înțepată timp de câteva săptămâni.

Curățarea piercingului

Mențineți piercingul curat, curățând ușor zona din jurul său cu o soluție salină (apă sărată) de două ori pe zi, de preferință după spălare sau scăldat.

Pentru a face acest lucru, scufundați zona într-un bol cu soluție salină (1/4 linguriță de sare de mare pentru fiecare ceașcă de apă caldă) timp de câteva minute. În mod alternativ, puteți uda o cârpă curată sau tifon în soluție și aplicați-o sub formă de compresă caldă.

Spălarea piercingului poate ajuta la înmuierea oricărei descărcări și vă permite să curățați punctele de intrare și ieșire cu un mugure de bumbac sau cu un tifon curat. Odată ce descărcarea este îndepărtată sau înmuiată, bijuteriile pot fi mutate ușor pentru a lucra puțin apă caldă prin piercing.

După ce ați terminat, uscați cu atenție zona cu o bucată proaspătă de rulou de bucătărie. Nu folosiți niciodată un prosop comun.

Aceste pliante publicate de Public Health England (PHE) au sfaturi mai specifice de îngrijire pentru diferite tipuri de piercing:

Cum să vă spun dacă piercingul dvs. este infectat

Semnele unui piercing infectat includ:

 • pielea roșie și umflată în jurul piercingului
 • durere sau tandrețe atunci când ating zona
 • descărcare galbenă sau verde provenită de la piercing
 • o temperatură ridicată (febră)

Când să primiți sfaturi medicale

Obțineți imediat sfaturi medicale dacă credeți că piercingul dvs. ar putea fi infectat. Întârzierea tratamentului poate duce la o infecție gravă.

Contactați medicul de familie, suna 111 sau dute la o unitate de leziuni minore sau de mers pe jos în centru .

Lăsați-vă bijuteriile (cu excepția cazului în care medicul vă spune să o scoateți).

Un piercing infectat poate fi de obicei tratat cu antibiotice . Crema cu antibiotice poate fi folosită pentru tratarea infecțiilor minore. Tabletele pot fi necesare pentru infecții mai grave.

Riscuri de piercing-uri

Infecţie

Infecția bacteriană este principalul risc asociat cu piercing-urile.

Se poate forma un abces (acumulare de puroi) în jurul locului de piercing care, dacă este lăsat netratat, poate fi nevoie să fie drenat chirurgical și poate lăsa o cicatrice.

În cazuri rare, o infecție poate duce la intoxicații sanguine ( sepsis ) sau sindrom de șoc toxic , care poate fi foarte grav. Intoxicațiile sanguine pot apărea, de asemenea, fără un abces.

În Marea Britanie, spațiile de perforare înregistrate folosesc ace și echipamente sterile, de unică folosință. Aceasta înseamnă că riscul de transmitere a virusurilor, cum ar fi hepatita și HIV , este aproape inexistent.

Alte riscuri generale

Alte riscuri cauzate de piercing-uri includ:

 • sângerare, în special în zone ale corpului, cu o mulțime de vase de sânge, cum ar fi limba
 • umflarea pielii din jurul piercingului
 • cicatricea – spuneți-vă piercerului dacă știți că pielea dvs. are tendința de a forma cicatrici keloide (un tip de cicatrice exagerată)

Riscuri specifice legate de locul unui piercing

Orice piercing care interferează cu funcțiile corporale prezintă un risc mai mare de a cauza probleme. De exemplu:

 • piercing-uri ale limbii – pot provoca impedimente de vorbire și dinți ciobați dacă bijuteria poartă smalțul dinților; există, de asemenea, un risc mai mare de sângerare și riscul ca căile respiratorii să se blocheze din cauza umflării limbii
 • piercing-urile genitale – uneori pot face sexul și urinarea dificile și dureroase, în special cu piercing-uri pe și în jurul penisului
 • piercing-urile cartilajului urechii (în vârful urechii) – sunt mai riscante decât piercing-urile lobului urechii; ele pot provoca infecții și pot duce la apariția unui abces; antibioticele nu sunt întotdeauna eficiente și poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a îndepărta cartilajul afectat
 • piercing-urile nasului – sunt mai riscante decât piercing-ul lobului urechii, deoarece suprafața interioară a nasului (care nu poate fi dezinfectată) deține bacterii care pot provoca infecții

Auto-piercing

Efectuarea piercing-ului este periculoasă și trebuie evitată. Fără echipamentul adecvat, există un risc mai mare de infecție și cicatrici.

Perforatoare autorizate

Atunci când alegeți un piercing, asigurați-vă că au un permis de perforare. Toate piercers profesionale trebuie să obțină o licență de la consiliul local, în scopul de a efectua piercing-uri.

Licența trebuie să fie afișată în mod clar și proeminent în spațiile lor și înseamnă că îndeplinesc standardele de securitate și igienă cerute.