Pancreatită acută – tratament

Pancreatita acută este tratată în spital, unde vei fi monitorizat îndeaproape pentru semne de probleme grave și tratament tratat, cum ar fi lichide și oxigen.

Persoanele cu pancreatită acută ușoară încep, de obicei, să se îmbunătățească într-o săptămână și nu se confruntă cu probleme suplimentare sau probleme care se îmbunătățesc în 48 de ore.

Multe persoane sunt suficient de bune pentru a părăsi spitalul după câteva zile.

Cei cu pancreatită acută severă pot dezvolta complicații care necesită un tratament suplimentar și ar putea fi necesară internarea într-o unitate cu dependență înaltă sau o unitate de terapie intensivă (UCI) . Recuperarea poate dura mult mai mult de la pancreatita acută severă și există riscul ca acesta să fie fatal.

Citiți despre complicațiile pancreatitei acute pentru mai multe informații despre cazurile severe.

fluide

A avea pancreatită acută vă poate determina să vă deshidratați, astfel încât fluidele sunt administrate printr-un tub în venă (intravenos sau „IV”) pentru a preveni deshidratarea.

Oxigen

Pentru a vă asigura că corpul dvs. primește suficient oxigen, vi se poate administra oxigen prin tuburile din nas. Tuburile pot fi scoase după câteva zile, odată ce starea ta se îmbunătățește.

Dacă aveți pancreatită acută severă, echipamentul de ventilație poate fi folosit și pentru a vă ajuta cu respirația.

Analgezicele

Pancreatita acută cauzează adesea dureri de burtă severe, deci probabil vei avea nevoie de calmante. Unele dintre acestea te pot face să te simți foarte somnolent.

Dacă vizitați pe cineva care se află în spital cu pancreatită acută, nu vă alarmați și nu vă îngrijorați dacă par somnolente sau fără răspuns.

Este posibil să fie nevoie să luați antibiotice dacă aveți o infecție, precum și pancreatită – de exemplu, dacă aveți o infecție toracică sau urinară.

Suport nutrițional

Dacă aveți pancreatită acută ușoară, dar nu vă simțiți sau vă îmbolnăviți și nu aveți dureri de burtă, puteți mânca de obicei normal.

Dar dacă starea ta este mai severă, este posibil să fii sfătuit să nu mănânci alimente solide timp de câteva zile sau mai mult. Acest lucru se datorează faptului că încercarea de a digera mâncarea solidă ar putea pune prea multă încordare în pancreasul tău.

Dacă trebuie să evitați alimentele solide, vi se poate administra un amestec special de alimente lichide, cu nutrienții de care aveți nevoie, printr-un tub din burtă (hrănirea enterală).

Tratarea cauzei de bază

După ce afecțiunea este sub control, poate fi necesară tratarea cauzei .

Calculii biliari

Dacă o piatră biliară vă provoacă pancreatita, este posibil să aveți nevoie de o procedură numită colangiopancreatografie retrogradă endoscopică (ERCP) sau este posibil să fie necesară eliminarea vezicii biliare.

Dacă aveți nevoie de un ERCP, veți avea un tub lung și subțire care conține o cameră foto (un endoscop ) trecut prin gură în burtă. Aceasta este folosită pentru a ajuta la eliminarea calculilor biliari.

Operația de îndepărtare a vezicii biliare poate fi făcută în timp ce sunteți în spital sau planificat pentru câteva săptămâni.

Eliminarea vezicii biliare nu ar trebui să aibă un efect mare asupra sănătății dvs., dar vă poate face mai dificil să digerați anumite alimente, cum ar fi alimentele grase sau picante.

În mod ideal, vezica biliară trebuie îndepărtată în două săptămâni de la atacul de pancreatită, cu excepția cazului în care sunteți prea rău pentru operație.

Consumul de alcool

După recuperarea pancreatitei acute, ar trebui să evitați complet alcoolul dacă aceasta a fost cauza afecțiunii dumneavoastră.

Unele persoane cu pancreatită acută au o dependență de alcool și au nevoie de ajutor și sprijin pentru a înceta consumul. Dacă acest lucru este valabil pentru dvs., consultați un medic de asistență medicală pentru a obține ajutor.

Tratamentul pentru dependența de alcool include:

  • consiliere unu la unu
  • grupuri de auto-ajutor, precum Alcoolicii Anonimi
  • luând un medicament numit acamprosat care poate reduce poftele de alcool

Citiți mai multe despre tratarea abuzului de alcool .