Prosopagnosia (orbirea feței)

Prosopagnosia, cunoscută și sub numele de orbirea feței, înseamnă că nu poți recunoaște fețele oamenilor.

Orbirea feței afectează adesea oamenii de la naștere și este de obicei o problemă pe care o persoană o are pentru cea mai mare parte sau toată viața. Poate avea un impact sever asupra vieții de zi cu zi.

Multe persoane cu prosopagnosie nu sunt în măsură să recunoască membrii familiei, partenerii sau prietenii.

Aceștia pot face față folosind strategii alternative de recunoaștere a oamenilor, cum ar fi amintirea modului în care merg sau coafura, vocea sau îmbrăcămintea.

Dar aceste tipuri de strategii nu funcționează întotdeauna – de exemplu, atunci când o persoană cu prosopagnosie întâlnește pe cineva într-o locație necunoscută.

Impactul prosopagnosiei

O persoană cu prosopagnozie poate evita interacțiunea socială și poate dezvolta tulburare de anxietate socială , o frică copleșitoare de situații sociale.

De asemenea, pot avea dificultăți în formarea relațiilor sau să aibă probleme cu cariera. Sentimentele de depresie sunt frecvente.

Unele persoane cu prosopagnozie nu pot recunoaște anumite expresii faciale, să judece vârsta sau sexul unei persoane sau să urmărească privirea unei persoane.

Alții ar putea să nu își recunoască chiar fața în oglindă sau în fotografii.

Prosopagnosia poate afecta capacitatea unei persoane de a recunoaște obiecte, cum ar fi locuri sau mașini.

De asemenea, multe persoane au dificultăți în navigare. Aceasta poate implica o incapacitate de a procesa unghiurile sau distanța sau probleme de amintire a locurilor și a reperelor.

Urmărirea complotului de filme sau programe de televiziune poate fi aproape imposibil pentru cineva cu prosopagnosie, deoarece se luptă să recunoască personajele.

Cineva cu prosopagnozie se poate îngrijora că apar nepoliticos sau nu sunt interesați atunci când nu recunosc o persoană.

Ce provoacă prosopagnosia?

Există 2 tipuri de prosopagnozie:

În trecut, se credea că majoritatea cazurilor de prosopagnozie apar după o leziune cerebrală (prosopagnozie dobândită).

Dar cercetările au descoperit că mult mai multe persoane au prosopagnozie fără a avea leziuni cerebrale (prosopagnosia de dezvoltare) decât se credea prima dată.

Prosopagnosia de dezvoltare

Câteva studii au indicat că 1 din 50 de persoane pot avea prosopagnozie de dezvoltare, ceea ce echivalează cu aproximativ 1,5 milioane de persoane în Marea Britanie.

Majoritatea persoanelor cu prosopagnozie de dezvoltare pur și simplu nu reușesc să dezvolte capacitatea de a recunoaște fețele.

Cineva născut cu afecțiunea poate să nu-și dea seama că au o problemă.

Prosopagnosia de dezvoltare poate avea o componentă genetică și să funcționeze în familii.

Multe persoane cu afecțiunea au raportat cel puțin 1 rudă de gradul I, cum ar fi un părinte sau o soră (frate sau soră), care are, de asemenea, probleme în recunoașterea fețelor.

Prosopagnosia dobândită

Prosopagnozia dobândită este rară. Când cineva dobândește prosopagnosia în urma unei leziuni cerebrale, va observa rapid că și-a pierdut capacitatea de a recunoaște oamenii pe care îi cunosc.

Dar, dacă prosopagnosia apare după afectarea creierului în copilăria timpurie, înainte ca copilul să-și dezvolte pe deplin capacitatea de a recunoaște fețele, este posibil să crească fără să-și dea seama că nu sunt capabili să recunoască fețele la fel de bine ca și alte persoane.

Prosopagnosia nu are legătură cu probleme de memorie , pierderea vederii sau cu dizabilități de învățare , dar uneori este asociată cu alte tulburări de dezvoltare, cum ar fi tulburarea spectrului de autism , sindromul Turner și sindromul Williams.

Diagnosticarea prosopagnoziei

Dacă aveți probleme în recunoașterea fețelor, medicul dumneavoastră de familie poate să vă trimită la un neuropsiholog clinic care lucrează în cadrul SNS sau în practica privată.

De asemenea, puteți face referire la un cercetător specializat în domeniu și care are sediul la o universitate din apropiere.

Veți avea o evaluare care implică o serie de teste care vă evaluează capacitatea de recunoaștere a feței, printre alte abilități.

De exemplu, vi se poate cere:

  • memorează și recunoaște mai târziu fețe pe care nu le-ai mai văzut niciodată
  • recunoaște fețe celebre
  • asemănări și diferențe între fețe prezentate una lângă cealaltă
  • judecați vârsta, sexul sau expresia emoțională dintr-un set de fețe

Dacă locuiești la distanță de călătorie a Universității Bournemouth, Centrul pentru tulburări de prelucrare a feței poate fi în măsură să-ți ofere o sesiune de testare formală și posibilitatea de a participa la programul lor de cercetare.

Tratarea prosopagnosiei

Nu există un tratament specific pentru prosopagnosie, dar cercetătorii continuă să investigheze care sunt cauzele afecțiunii și se dezvoltă programe de pregătire care să ajute la îmbunătățirea recunoașterii faciale.

Se crede că strategiile compensatorii care ajută la recunoașterea persoanelor, sau tehnici care încearcă să restabilească mecanisme normale de procesare a feței, pot funcționa pentru unele persoane cu prosopagnozie de dezvoltare sau dobândită.

Vârsta unei persoane în care creierul i-a fost deteriorat (în cazul prosopagnoziei dobândite), tipul și severitatea leziunii cerebrale și momentul tratamentului sunt considerate factori importanți în cât de eficient va fi un program de reabilitare.

Multe persoane cu prosopagnosie dezvoltă strategii compensatorii care să-i ajute să recunoască oamenii, cum ar fi recunoașterea vocii, îmbrăcămintei sau a modului în care se plimbă.

Dar strategiile compensatorii bazate pe indicii contextuale nu funcționează întotdeauna și se pot descompune atunci când o persoană cu prosopagnosie întâlnește pe cineva pe care îl cunosc într-o locație neașteptată sau care și-a schimbat aspectul.

Aflați mai multe despre prosopagnosia pe site-ul Headway

Caritate are o fișă cu câteva informații utile despre viața cu starea, inclusiv strategii sociale, observaționale, de memorie și de navigare, plus sfaturi pentru vizionarea TV și filme.

Copilul meu are prosopagnozie?

Poate fi dificil să recunoști prosopagnosia la copii, dar următoarele sunt semne potențiale:

  • copilul dvs. nu reușește să recunoască frecvent persoane cunoscute atunci când le întâlnește pe neașteptate
  • sunt deosebit de aglomerate în locuri publice
  • ei te așteaptă să te trezești când îi strângi de la școală sau te apropii de străini care cred că ești tu
  • sunt retrași social la școală și au dificultăți în a-și face prieteni (acest lucru poate fi în contrast cu comportamentul mai încrezător acasă, când recunoașterea nu este o problemă)
  • ei consideră că este dificil să urmeze parcelele de filme sau emisiuni TV

Centrul pentru tulburări de procesare a feței, cu sediul la Universitatea Bournemouth, are mai multe informații despre prosopagnozie la copii .