Exoftalmos (ochi bombati)

Exoftalmul, cunoscut și sub denumirea de proptoză, este termenul medical pentru globurile oculare bombate sau proeminente. Poate afecta 1 sau ambii ochi și este cel mai adesea cauzat de boala ochilor tiroidieni.

Dacă aveți exoftalmos, există un risc mic ca nervul optic (care vă trimite semnale între ochi și creier) să se comprimeze, ceea ce vă poate afecta vederea permanent dacă nu este tratat rapid.

Poza exoftalmului

Credit:

DR P. MARAZZI / BIBLIOTECA DE FOTOGRAFIE ȘTIINȚĂ


Multe dintre simptomele bolii ochilor tiroidieni tind să se îmbunătățească în timp, deși acest lucru poate dura câțiva ani. Există o șansă ca ochii tăi să continue să proaspete dacă nu se face operația corectivă.

Unele persoane cu exoftalm au rămas cu probleme de vedere pe termen lung, cum ar fi vederea dublă . Cu toate acestea, pierderea permanentă a vederii este rară dacă starea este diagnosticată și tratată rapid.

Când să primiți sfaturi medicale

Consultați un medic de familie sau un optician dacă observați că unul sau ambii ochi ies în proeminență.

Este important să identificați cauza, deoarece tratamentul este adesea mai eficient dacă este început cât mai curând posibil.

Dacă este necesar, un medic de familie sau optician vă poate consulta la un specialist pentru ochi (oftalmolog) pentru evaluare ulterioară.

Diagnosticarea exoftalmului

Dacă sunteți referit la un specialist în ochi (oftalmolog), aceștia pot:

Poți fi trimis la un medic care se specializează în afecțiuni care afectează glandele și hormonii (endocrinolog) dacă nivelul hormonilor tiroidieni este anormal.

Cauzele exoftalmului

Una dintre principalele cauze ale exoftalmului din Marea Britanie este boala ochilor tiroidieni, cunoscută și sub numele de boala oftalmopatie Graves.

Boala oftalmopatie Graves afectează aproximativ 1 din 3 persoane cu o glanda tiroidă hiperactivă (hipertiroidism) cauzată de boala Graves. Este mai frecvent la femei și persoane care fumează.

Boala Graves este o afecțiune autoimună, care este în cazul în care sistemul imunitar atacă greșit țesutul sănătos.

În cazul bolilor de ochi tiroidiene, sistemul imunitar atacă mușchii și țesuturile grase din jurul și din spatele ochiului, făcându-i să se umfle.

Boala ochilor tiroidieni poate afecta și ocazional persoanele cu o glanda tiroidă nederactivă (hipotiroidism) și, în cazuri rare, persoanele cu funcție normală a tiroidei.

Alte cauze

Exoftalmul poate avea și alte cauze, dar acestea sunt în general mai puțin frecvente.

Alte cauze ale exoftalmosului pot include:

  • o vătămare a ochilor
  • sângerare în spatele ochilor
  • vase de sânge cu formă anormală din spatele ochilor
  • o infecție a țesutului din soclul ochiului
  • tumori canceroase, precum cele cauzate de neuroblastom și unele sarcoame de țesuturi moi

Rar, exoftalmosul poate afecta și nou-născuții.

Tratarea exoftalmelor

Dacă exoftalmosul este cauzat de boala ochilor tiroidieni, următoarele tratamente sunt adesea utile:

Alte tratamente utile includ utilizarea picăturilor de ochi pentru a reduce uscăciunea și iritarea ochilor și purtarea lentilelor speciale pentru a corecta dubla vedere. Încetarea fumatului poate ajuta și ea.

În alte cazuri, tratamentul va varia în funcție de cauză. De exemplu, radioterapia , chimioterapia și / sau chirurgia pot fi recomandate dacă exoftalmosul este cauzat de o tumoare.

Aflați mai multe despre tratarea exoftalmului .

Complicații ale exoftalmosului

În funcție de ceea ce îți provoacă ochii bombati, este posibil să ai și alte simptome asociate. De exemplu, dacă exoftalmosul este cauzat de o boală a ochilor tiroidieni, ochii tăi pot fi și:

  • inflamat, roșu și dureros
  • uscat și „gresit”
  • tearful
  • sensibil la lumină (fotofobie)

Este posibil să aveți și o viziune dublă .

Dacă aveți exoftalm sever, este posibil să nu puteți închide ochii în mod corespunzător. Acest lucru poate deteriora țesutul transparent care acoperă partea din față a ochilor (cornee), determinându-i să se usuce.

Dacă corneele tale devin foarte uscate, se poate dezvolta o infecție sau ulcere. Acestea v-ar putea deteriora viziunea dacă este lăsat netratat.