Mezoteliom

Mezoteliomul este un tip de cancer care se dezvoltă în căptușeala care acoperă suprafața exterioară a unora dintre organele corpului. De obicei este legat de expunerea la azbest.

Mezoteliom afectează în principal mucoasa plămânilor (mezoteliom pleural), deși poate afecta și mucoasa Abdomen (mezoteliom peritoneal), inimă sau testicule.

Peste 2.600 de persoane sunt diagnosticate cu această afecțiune în fiecare an în Marea Britanie. Majoritatea cazurilor sunt diagnosticate la persoane cu vârste cuprinse între 60 și 80 de ani, iar bărbații sunt afectați mai frecvent decât femeile.

Din păcate, rareori este posibilă vindecarea mezoteliomului, deși tratamentul poate ajuta la controlul simptomelor.

Simptomele mezoteliomului

Simptomele mezoteliomului se dezvoltă treptat în timp. De obicei, nu apar decât după câteva decenii de la expunerea la azbest.

Simptomele mezoteliomului în mucoasa plămânilor includ:

Simptomele mezoteliomului în mucoasa burtei includ:

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă aveți simptome persistente sau îngrijorătoare. Povestiți-le despre orice expunere la azbest ați putea avea în trecut.

Ce provoacă mezoteliom?

Mezoteliomul este aproape întotdeauna cauzat de expunerea la azbest, un grup de minerale formate din fibre microscopice care erau folosite pe scară largă în construcții.

Aceste fibre minuscule pot ajunge cu ușurință în plămâni, unde se blochează, dăunând plămânilor în timp.

De obicei, durează un timp pentru ca acest lucru să provoace probleme evidente, mezoteliomul dezvoltându-se de obicei la mai mult de 20 de ani de la expunerea la azbest.

Utilizarea azbestului a fost complet interzisă în 1112, astfel încât riscul de expunere este mult mai mic în zilele noastre. Însă materialele care conțin azbest se găsesc în multe clădiri mai vechi.

Citiți mai multe despre azbest și persoanele cu risc de expunere și evitarea expunerii la azbest .

Cum este diagnosticat mezoteliomul

Dacă medicul dumneavoastră de familie suspectează mesoteliom, vă vor trimite la un specialist din spital pentru unele teste.

Este posibil să fie nevoie de mai multe teste diferite, inclusiv:

  • o radiografie a pieptului sau a burtei
  • o scanare CT – un număr de imagini cu raze X sunt luate pentru a crea o imagine detaliată a interiorului corpului
  • drenarea fluidelor – dacă există o acumulare de lichid în jurul plămânilor sau în burtă, o probă poate fi eliminată folosind un ac introdus prin piele, astfel încât fluidul să poată fi analizat
  • o toracoscopie sau laparoscopie – interiorul pieptului sau burtei este examinat cu o cameră lungă și subțire care este introdusă printr-o tăietură mică (incizie) sub sedare sau anestezic ; o probă de țesut (biopsie) poate fi îndepărtată, astfel încât să poată fi analizată

Aceste teste pot ajuta la diagnosticarea mezoteliomului și arătați cât de mult este răspândit.

Tratamente pentru mezoteliom

Cel mai bun tratament pentru mezoteliom depinde de mai mulți factori, inclusiv de cât de mult s-a răspândit cancerul și de sănătatea dvs. generală.

Întrucât mezoteliomul este adesea diagnosticat într-un stadiu avansat, tratamentul este de obicei concentrat pe controlul simptomelor și prelungirea vieții cât mai mult timp posibil.

Aceasta este cunoscută sub numele de îngrijire paliativă sau de susținere .

Tratamentele posibile includ:

  • chimioterapie – acesta este principalul tratament pentru mezoteliom și implică utilizarea medicamentului pentru a ajuta la micșorarea cancerului
  • radioterapie – aceasta presupune utilizarea radiațiilor cu energie mare pentru a ucide celulele canceroase; poate fi folosit pentru a încetini cancerul și a-l ține sub control
  • chirurgie – o operație de îndepărtare a zonei canceroase se poate face dacă mezoteliomul este detectat într-un stadiu foarte timpuriu, deși nu este clar dacă operația este utilă

Probabil, de asemenea, veți avea tratament pentru simptomele individuale pentru a vă ajuta să vă simțiți cât mai confortabil.

De exemplu, scurgerea periodică a lichidului din piept vă poate ajuta respirația și calmante puternice vă pot ajuta să vă alinați durerea.

Uneori se realizează o procedură pentru a opri lichidul să revină, făcând exteriorul plămânilor să se lipească de interiorul pieptului (pleurodeză) sau un tub este introdus în piept pentru a scurge lichidul în mod regulat acasă.

Medicii dumneavoastră ar trebui să discute aceste tratamente cu dumneavoastră.

Perspective pentru mezoteliom

Din păcate, perspectivele pentru mezoteliom tind să fie slabe. Acest lucru se datorează faptului că nu provoacă de obicei simptome evidente până târziu și poate progresa destul de rapid odată ce ajunge în acest stadiu.

Per total:

  • aproximativ jumătate (50%) dintre persoanele cu mezoteliom vor trăi cel puțin un an după diagnostic
  • aproximativ 1 din 10 persoane (10%) cu mezoteliom vor trăi cel puțin 5 ani după diagnostic

În prezent, în Marea Britanie există aproximativ 2.500 de decese cauzate de mezoteliom în fiecare an. Se estimează că acest număr va scădea în viitor, deoarece azbestul a fost interzis în 1112.

Mai multe informații și asistență

Dacă doriți să aflați mai multe despre mezoteliom, următoarele organizații vă pot oferi informații suplimentare, sfaturi și asistență:

Dacă dumneavoastră (sau o rudă) ați fost expus la azbest în Marea Britanie, puteți avea dreptul la o plată ca parte a unui sistem de asistență guvernamentală:

O schemă similară este de asemenea disponibilă pentru persoanele care au fost expuse la azbest în timp ce serveau în forțele armate: