Azbestoză

Asbestosis este o afecțiune pulmonară gravă pe termen lung cauzată de expunerea prelungită la azbest.

Azbestul este un material albicios care a fost folosit în clădiri pentru izolare, pardoseală și acoperișuri, dar acum nu mai este folosit.

Deși azbestul poate fi periculos, acesta nu prezintă un risc pentru sănătate dacă este lăsat netulburat. Dar dacă materialul care conține azbest este deteriorat, acesta poate elibera un praf fin care conține fibre de azbest.

Atunci când praful este respirat, fibrele de azbest intră în plămâni și le pot deteriora treptat în timp.

Dar ai avea nevoie de o expunere prelungită la fibrele de azbest, de obicei peste mulți ani, înainte de a dezvolta azbestosis.

Am risc?

Este posibil să fi fost expus la azbest dacă ai lucrat într-o industrie precum construcții sau construcții, în special în anii ’70 -’90.

Acum că azbestul nu mai este utilizat, printre cei mai expuși riscului de a fi expuși la azbest se numără persoane ale căror locuri de muncă le riscă să deterioreze orice azbest care rămâne în clădirile vechi, precum electricieni și lucrătorii de demolare.

Pentru mai multe informații despre cine ar putea fi în pericol, citiți Executivul pentru sănătate și siguranță (HSE): am risc?

Simptomele asbestoziei

Respirația în fibre de azbest de-a lungul mai multor ani provoacă în cele din urmă cicatrizarea plămânilor.

Simptomele acestui lucru pot include:

Când să vă vedeți medicul

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă aveți simptomele de mai sus și credeți că este posibil să fi fost expus la azbest.

Medicul dumneavoastră va asculta plămânii dvs. și vă va întreba despre istoricul muncii.

Acestea vă pot consulta la un specialist în boli pulmonare pentru mai multe teste dacă se suspectează azbestosis.

Testele pot include:

Tratament pentru azbest

Nu există niciun remediu pentru azbestie odată ce s-a dezvoltat, deoarece nu este posibil să se repare deteriorarea plămânilor.

Există însă unele tratamente care vă pot ajuta, cum ar fi:

  • reabilitare pulmonară – un program de sesiuni de exerciții, discuții și sfaturi pentru a vă ajuta să vă gestionați simptomele
  • oxigenoterapie – respirația în aer bogat în oxigen de la o mașină sau rezervor pentru a ajuta la îmbunătățirea respirației dacă nivelul de oxigen din sânge este scăzut

De asemenea, este important să vă:

  • opriți fumatul dacă fumați – simptomele pot fi mai grave la cei care fumează, iar fumatul crește riscul de cancer pulmonar
  • consultați medicul dumneavoastră de familie pentru vaccinarea antigripală și vaccinarea pneumococică – plămânii dvs. vor fi mai vulnerabili la infecții precum gripa și pneumonia

Complicații ale azbestoziei

Persoanele cu azbestozie au, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta alte afecțiuni grave, cum ar fi:

Am dreptul la o despăgubire?

Dacă vi s-a pus un diagnostic de azbest, puteți solicita compensații prin:

  • beneficii de invaliditate pentru accidente industriale
  • o cerere civilă de compensare a angajatorilor anteriori
  • o cerere de compensare guvernamentală în temeiul Legii din 1979 privind Pneumoconioza etc. (Compensarea lucrătorilor)

Citiți mai multe despre beneficiile de invaliditate pentru accidente industriale pe site-ul GOV.UK. Puteți obține, de asemenea, sfaturi despre beneficii și compensații pe site-ul British Lung Foundation.

Sprijin pentru persoanele care trăiesc cu azbestosis

Asbestoza poate avea un impact mare asupra vieții tale, dar asistența este disponibilă pentru a te ajuta să trăiești cât mai independent și să ai cea mai bună calitate posibilă a vieții.

S-ar putea să vă ajute să vorbiți cu alții care au aceeași condiție sau să se conecteze cu o caritate.

Puteți găsi utile următoarele link-uri: