Fistula anală

Un fistul anal este un tunel mic care se dezvoltă între capătul intestinului și pielea din apropierea anusului (unde scaun părăsește corpul).

De obicei, acestea sunt rezultatul unei infecții în apropierea anusului care provoacă o colecție de puroi (abces) în țesutul din apropiere.

Când puroiul se scurge, poate lăsa în urmă un mic canal.

Fistulele anale pot provoca simptome neplăcute, cum ar fi disconfortul și iritația pielii, și de obicei nu se vor îmbunătăți de la sine.

Chirurgia este recomandată în majoritatea cazurilor.

Simptomele unei fistule anale

Simptomele unei fistule anale pot include:

Capătul fistulei poate fi vizibil ca o gaură în pielea din apropierea anusului tău, deși acest lucru îți poate fi dificil să te vezi.

Când să primiți sfaturi medicale

Consultați un medic de familie dacă aveți simptome persistente ale unei fistule anale. Vă vor întreba despre simptomele dvs. și dacă aveți vreo afecțiune a intestinului.

De asemenea, pot solicita să vă examineze anusul și să introduceți ușor un deget în interiorul acestuia (examinare rectală) pentru a verifica dacă există semne ale unei fistule.

Dacă medicul de familie consideră că s-ar putea să ai o fistulă, ei te pot adresa unui specialist numit chirurg colorectal pentru teste suplimentare pentru a confirma diagnosticul și a determina cel mai potrivit tratament.

Acestea pot include:

Cauzele fistulelor anale

Majoritatea fistulelor anale se dezvoltă după un abces anal. Puteți obține unul dacă abcesul nu se vindecă corect după ce puroiul s-a scurs.

Cauze mai puțin frecvente ale fistulelor anale includ:

Tratamente pentru o fistulă anală

Fistulele anale necesită, de obicei, o intervenție chirurgicală, deoarece rareori se vindecă dacă sunt lăsate netratate.

Principalele opțiuni includ:

  • o fistulotomie – o procedură care presupune tăierea deschisă a întregii lungimi a fistulei, astfel încât să se vindece într-o cicatrice plată
  • proceduri de seton – unde o bucată de fir chirurgical numită seton este plasată în fistulă și lăsată acolo timp de câteva săptămâni pentru a o ajuta să se vindece înainte de a se efectua o altă procedură pentru tratarea acesteia

Toate procedurile au beneficii și riscuri diferite. Puteți discuta acest lucru cu chirurgul.

Multe persoane nu au nevoie să stea în spital peste noapte după operație, deși unii ar putea avea nevoie să stea în spital câteva zile.

Aflați mai multe despre tratarea unei fistule anale