Fistula anală – Tratament

Chirurgia este de obicei necesară pentru a trata o fistulă anală, deoarece de obicei nu se vindecă singuri.

Există mai multe proceduri diferite. Cea mai bună opțiune pentru dvs. va depinde de poziția fistulei dvs. și dacă este un singur canal sau se ramifică în direcții diferite.

Uneori este posibil să fie nevoie să faceți o examinare inițială a zonei sub anestezic general (unde dormiți) pentru a ajuta la determinarea celui mai bun tratament.

Chirurgul vă va vorbi despre opțiunile disponibile și care dintre ele consideră că este cea mai potrivită pentru dvs.

Chirurgia pentru o fistulă anală este de obicei efectuată sub anestezic general. În multe cazuri, nu este necesar să stai la spital peste noapte după aceea.

Scopul chirurgiei este de a vindeca fistula evitând în același timp deteriorarea mușchilor sfincterului, inelul mușchilor care se deschid și închid anusul, ceea ce ar putea duce la pierderea controlului intestinal (incontinență intestinală) .

Principalele opțiuni sunt prezentate aici.

fistulotomy

Cel mai frecvent tip de intervenție chirurgicală pentru fistulele anale este fistulotomia. Aceasta implică tăierea pe toată lungimea fistulei pentru a o deschide, astfel încât să se vindece ca o cicatrice plată.

O fistulotomie este cel mai eficient tratament pentru multe fistule anale, deși este potrivit de obicei numai pentru fistulele care nu trec prin mare parte din mușchii sfincterului, deoarece riscul de incontinență este cel mai mic în aceste cazuri.

Dacă chirurgul trebuie să taie o mică parte din mușchiul sfincterului anal în timpul procedurii, vor face toate încercările de a reduce riscul de incontinență.

În cazurile în care riscul de incontinență este considerat prea mare, poate fi recomandată o altă procedură.

Tehnici de seton

Dacă fistula ta trece printr-o porțiune semnificativă a mușchiului sfincterului anal, chirurgul poate recomanda inițial introducerea unui seton.

Un seton este o bucată de fir chirurgical rămas în fistulă timp de câteva săptămâni pentru a-l menține deschis.

Acest lucru îi permite să se scurgă și îl ajută să se vindece, evitând în același timp nevoia de a tăia mușchii sfincterului.

Setonii deschiși permit scurgerea fistulelor, dar nu-i vindecați. Pentru a vindeca o fistulă, setoni mai strânși pot fi folosiți pentru a tăia lent fistula.

Acest lucru poate necesita mai multe proceduri pe care chirurgul le poate discuta cu tine.

Sau pot sugera efectuarea mai multor proceduri de fistulotomie, deschiderea cu atenție a unei mici secțiuni a fistulei de fiecare dată sau un tratament diferit.

Procedura de avansare a clapetei

Poate fi luată în considerare o procedură de avansare a clapetei dacă fistula ta trece prin mușchii sfincterului anal și având o fistulotomie prezintă un risc ridicat de a provoca incontinență.

Aceasta implică tăierea sau răzuirea fistulei și acoperirea orificiului unde a intrat în intestin cu o clapă de țesut prelevată din interiorul rectului, care este partea finală a intestinului.

Aceasta are o rată de succes mai mică decât fistulotomia, dar evită nevoia de a tăia mușchii sfincterului anal.

Procedura LIFT

Legarea procedurii fistulei intersfincterice (LIFT) este un tratament pentru fistulele care trec prin mușchii sfincterului anal, unde o fistulotomie ar fi prea riscantă.

În timpul tratamentului, se face o tăietură a pielii deasupra fistulei și mușchii sfincterului sunt îndepărtați. Fistula este apoi sigilată la ambele capete și tăiată deschis, astfel încât să rămână plat.

Această procedură a avut câteva rezultate promițătoare până acum, dar a existat doar de câțiva ani, așa că este nevoie de mai multe cercetări pentru a determina cât de bine funcționează pe termen scurt și lung.

Ablația endoscopică

În această procedură, în fistulă se pune un endoscop (un tub cu o cameră foto).

Un electrod este apoi trecut prin endoscop și utilizat pentru a sigila fistula.

Ablația endoscopică funcționează bine și nu există probleme serioase cu privire la siguranța acesteia.

Operatie cu laser

Tratarea cu fibre laser cu emisie radială implică utilizarea unui fascicul laser mic pentru a sigila fistula.

Există incertitudini în ceea ce privește cât de bine funcționează, dar nu există probleme majore de siguranță.

Adeziv fibrin

Tratamentul cu clei de fibrină este în prezent singura opțiune nechirurgicală pentru fistulele anale.

Acesta implică chirurgul injectând un clei în fistulă în timp ce sunteți sub un anestezic general. Adezivul ajută la sigilarea fistulei și o încurajează să se vindece.

În general, este mai puțin eficient decât fistulotomia pentru fistulele simple, iar rezultatele pot să nu fie de lungă durată, dar poate fi o opțiune utilă pentru fistulele care trec prin mușchii sfincterului anal, deoarece nu trebuie tăiați.

Ștecher bioprotetic

O altă opțiune este introducerea unui dop bioprostetic.

Acesta este un dop în formă de con realizat din țesut animal care este folosit pentru a bloca deschiderea internă a fistulei.

Această procedură funcționează bine pentru blocarea unei fistule anale și nu există îngrijorări serioase cu privire la siguranța acesteia.

Riscurile chirurgiei fistulei anale

Ca orice tip de tratament, tratamentul pentru fistulele anale prezintă o serie de riscuri.

Principalele riscuri sunt:

  • infecție – aceasta poate necesita un curs de antibiotice ; este posibil ca cazurile severe să fie tratate în spital
  • reapariția fistulei – fistula poate reapărea uneori în ciuda intervenției chirurgicale
  • incontinență intestinală – acesta este un risc potențial în cazul majorității tipurilor de tratament fistular anal, deși incontinența severă este rară și se vor depune toate eforturile pentru a preveni

Nivelul de risc va depinde de lucruri precum locul în care se află fistula dvs. și de procedura specifică pe care o aveți.

Vorbiți chirurgului despre riscurile potențiale ale procedurii pe care le recomandă.