Electroencefalogramă (EEG)

O electroencefalogramă (EEG) este o înregistrare a activității creierului.

În timpul testului, senzori mici sunt atașați la nivelul scalpului pentru a ridica semnalele electrice produse atunci când celulele creierului se transmit mesaje între ele.

Aceste semnale sunt înregistrate de o mașină și sunt analizate ulterior de un medic pentru a vedea dacă sunt neobișnuite.

Procedura EEG este realizată, de obicei, de un specialist extrem de pregătit, numit neurofiziolog clinic, în timpul unei vizite scurte la spital.

Când se utilizează un EEG

Un EEG poate fi utilizat pentru a ajuta la diagnosticarea și monitorizarea unui număr de afecțiuni care afectează creierul.

Poate ajuta la identificarea cauzei anumitor simptome – cum ar fi convulsii (potriviri) sau probleme de memorie – sau să afle mai multe despre o afecțiune cu care ai fost deja diagnosticat.

Principala utilizare a unui EEG este detectarea și investigarea epilepsiei , o afecțiune care provoacă convulsii repetate. Un EEG vă va ajuta medicul să identifice tipul de epilepsie pe care îl aveți, ce ar putea să vă declanșeze convulsiile și modul în care vă puteți trata cel mai bine.

Mai rar, un EEG poate fi utilizat pentru a investiga alte probleme, cum ar fi demența , leziunile la nivelul capului , tumorile cerebrale , encefalita (inflamația creierului) și tulburările de somn, precum apneea obstructivă a somnului .

Pregătirea unui EEG

Scrisoarea dvs. de întâlnire va menționa orice trebuie să faceți pentru a vă pregăti pentru test.

Dacă nu vi se spune altfel, de obicei puteți mânca și bea în prealabil și puteți continua să luați toate medicamentele normale.

Pentru a ajuta senzorii să se lipească de scalpul dvs. mai ușor, trebuie să vă asigurați că părul dvs. este curat și uscat înainte de a ajunge la programarea dvs. și să evitați utilizarea de produse precum gel de păr și ceară.

S-ar putea să doriți să aduceți o perie de păr sau pieptene cu dvs., deoarece părul dvs. poate fi un pic dezordonat la finalizarea testului. Unii oameni aduc o pălărie pentru a-și acoperi părul până când îl pot spăla acasă după aceea.

Cum se realizează un EEG

Există mai multe moduri diferite de înregistrare EEG. Neurofiziologul clinic vă va explica procedura și vă poate răspunde la orice întrebare.

De asemenea, vi se va cere dacă acordați permisiunea (acordul) pentru diferitele părți ale testului.

Înainte de începerea testului, scalpul dvs. va fi curățat și aproximativ 20 de senzori mici numiți electrozi vor fi atașați folosind un lipici sau o pastă specială. Acestea sunt conectate prin cablu la o mașină de înregistrare EEG.

Un bărbat care are un EEG, cu electrozi atașați la cap

Credit:

Phanie / Alamy fotografie de stoc


Înregistrările EEG de rutină durează de obicei între 20 și 40 de minute, deși o programare tipică va dura aproximativ o oră, inclusiv un anumit timp de pregătire la început și ceva timp la sfârșit.

Alte tipuri de înregistrare EEG pot dura mai mult.

Tipuri de EEG

EEG de rutină

O înregistrare EEG de rutină durează aproximativ 20 până la 40 de minute.

În timpul testului, vi se va cere să vă odihniți în liniște și să deschideți sau să închideți ochii din când în când. În cele mai multe cazuri, vi se va cere să inspirați și să ieșiți profund (numite hiperventilare) timp de câteva minute.

La sfârșitul procedurii, o lumină intermitentă poate fi plasată în apropiere pentru a vedea dacă aceasta afectează activitatea creierului tău.

EEG de somn sau EEG lipsit de somn

Un somn EEG se face în timp ce ești adormit. Poate fi folosit dacă EEG de rutină nu oferă suficiente informații sau pentru a testa tulburările de somn.

În unele cazuri, vi se poate cere să rămâneți treaz cu o seară înainte de testare pentru a vă asigura că puteți dormi în timp ce este efectuat. Acesta este numit EEG lipsit de somn.

EEG ambulatoriu

Un EEG ambulatoriu este locul în care activitatea creierului este înregistrată pe parcursul zilei și al nopții pe o perioadă de una sau mai multe zile. Electrozii vor fi atașați la un mic înregistrator EEG portabil care poate fi tăiat pe îmbrăcăminte.

Puteți continua cu majoritatea activităților dvs. zilnice în timp ce înregistrarea este efectuată, deși va trebui să evitați udarea echipamentului.

Telemetrie video

Telemetria video, numită și EEG video, este un tip special de EEG în care sunteți filmat în timp ce este înregistrată o înregistrare EEG. Acest lucru vă poate ajuta să oferiți mai multe informații despre activitatea creierului.

Testul se realizează, de obicei, peste câteva zile, în timp ce stați într-o suită de spital construită special.

Semnalele EEG sunt transmise fără fir către un computer. Videoclipul este, de asemenea, înregistrat de computer și păstrat sub supraveghere periodică de către personal instruit.

Ce se întâmplă după un EEG

După terminarea testului, electrozii vor fi îndepărtați și scalpul dvs. va fi curățat. Parul tau va fi probabil un pic lipicios si dezordonat dupa aceea, asa ca poate vrei sa-l speli cand ajungi acasa.

De obicei, puteți merge acasă la scurt timp după terminarea testului și să vă întoarceți la activitățile dvs. normale. S-ar putea să te simți obosit după test, în special dacă ai avut un EEG lipsit de somn sau de somn, deci poți dori ca cineva să te ridice de la spital.

În mod normal, nu veți obține rezultatele dvs. în aceeași zi. Înregistrările vor trebui analizate mai întâi și vor fi trimise medicului care a solicitat testul. Pot discuta rezultatele cu voi câteva zile sau săptămâni mai târziu.

Există riscuri sau reacții adverse?

Procedura EEG este nedureroasă, confortabilă și, în general, foarte sigură. Nu este introdusă energie electrică în corpul dvs. în timpul efectuării. În afară de a avea părul dezordonat și, eventual, să vă simțiți un pic obosit, în mod normal nu veți avea efecte secundare.

Cu toate acestea, este posibil să simțiți capul ușor și să observați o furnicături în buze și degete timp de câteva minute în timpul hiperventilării părții testului. Unii oameni dezvoltă o erupție ușoară unde electrozii au fost atașați.

Dacă aveți epilepsie, există un risc foarte mic, puteți avea o convulsie în timp ce se efectuează testul, dar veți fi monitorizat îndeaproape și va fi de ajutor în cazul în care se va întâmpla acest lucru.