Eczema varicoasă

Eczema varicoasă, cunoscută și sub denumirea de eczemă venoasă, gravitațională sau stațională, este o afecțiune a pielii pe termen lung, care afectează picioarele inferioare. Este frecvent la persoanele cu varice.

Eczema varicoasă tinde să fie o problemă pe termen lung. Cu toate acestea, tratamente sunt disponibile pentru a ajuta la menținerea acestuia sub control.

Simptomele eczemei varicoase

Imagine cu eczeme varicoase

Credit:

DR P. MARAZZI / BIBLIOTECA DE FOTOGRAFIE ȘTIINȚĂ


Ca toate tipurile de eczeme, pielea afectată devine:

 • mâncărime și umflături
 • uscat și plin
 • solzoasă sau crustă

Pe pielea mai deschisă la culoare arată roșu sau maro. Pe pielea mai închisă tinde să pară maro închis, violet sau gri și poate fi mai dificil de văzut.

Pot exista perioade în care aceste simptome se îmbunătățesc și perioade când sunt mai severe.

Picioarele tale pot deveni umflate, mai ales la sfârșitul zilei sau după perioade lungi de picioare. Varicele ( vene umflate și mărite) sunt adesea vizibile pe picioare.

Unele persoane au și alte simptome, cum ar fi:

 • decolorarea pielii
 • piele fragedă și strâmtă care poate fi întărită în cele din urmă (lipodermatoscleroză)
 • mici, cicatrici albe (atrofie blanche)
 • durere
 • eczema care afectează alte părți ale corpului

Dacă eczema varicoasă nu este tratată, se pot dezvolta ulcere la nivelul picioarelor . Acestea sunt răni de lungă durată care se formează acolo unde pielea s-a deteriorat.

Când să primiți sfaturi medicale

Consultați un medic de familie dacă aveți simptome de eczemă varicoasă. Medicul dumneavoastră va putea adesea să facă un diagnostic doar uitându-vă la pielea ta.

Un medic de familie vă va pune, de asemenea, întrebări pentru a determina dacă aveți o problemă cu fluxul de sânge în venele picioarelor, deoarece aceasta este cauza principală a eczemei varicoase.

Pentru a vă ajuta să faceți un diagnostic, un medic de familie poate dori să știe dacă ați avut vreodată afecțiuni de sănătate, cum ar fi:

Un Medic de familie poate verifica, de asemenea, pulsul în picioare și poate face un test de indici de brahie a gleznei (ABPI) pentru a vedea dacă ciorapii de compresie sunt potriviți pentru tine.

Testul ABPI presupune compararea valorilor tensiunii arteriale luate de la glezne și brațele superioare. O diferență semnificativă a citirilor sugerează o problemă cu fluxul de sânge în arterele tale – caz în care, ciorapii de compresie nu pot fi siguri de utilizat.

Recomandare la un specialist

Puteți face referire la un specialist din spital pentru teste suplimentare. Ați putea vedea un medic sau un chirurg specializat în afecțiuni care afectează vasele de sânge (specialist vascular) sau un medic specializat în afecțiuni ale pielii (dermatolog) dacă:

 • aveți varice și modificări ale pielii dvs., cum ar fi eczema varicoasă, lipodermatoscleroza (pielea tare, strânsă) sau istoricul ulcerelor picioarelor
 • ai un flux de sânge foarte slab în picioare
 • simptomele tale nu se ameliorează, în ciuda tratamentului
 • este posibil să aveți dermatită de contact

Cauzele eczemei varicoase

Eczema varicoasă este cauzată de obicei de presiunea crescută la nivelul venelor picioarelor.

Atunci când valvele mici din vene încetează să funcționeze corect, este dificil ca sângele să fie împins în sus împotriva gravitației și se poate scurge înapoi.

Aceasta crește presiunea în vene, ceea ce poate provoca scurgerea de lichid în țesutul înconjurător. Se crede că eczema varicoasă se poate dezvolta ca urmare a reacției sistemului imunitar la acest fluid.

Eczema varicoasă este mai frecventă la persoanele cu varice, deoarece acestea sunt, de asemenea, adesea un semn că venele picioarelor nu funcționează corect.

Unii oameni dezvoltă afecțiunea fără un motiv evident, deși există unii factori care cresc șansa să se întâmple, inclusiv:

 • sex – eczema varicoasă este mai frecventă la femei
 • obezitatea – acest lucru poate crește presiunea în venele picioarelor
 • sarcina – acest lucru poate crește, de asemenea, presiunea în venele picioarelor
 • neputând să vă mișcați o perioadă lungă de timp – acest lucru poate afecta circulația sângelui în venele picioarelor
 • care au avut anterior DVT (tromboză venoasă profundă) – cheaguri de sânge care se dezvoltă în vene, care pot deteriora valvele în vene
 • creșterea vârstei – oamenii, în general, le este mai greu să se deplaseze pe măsură ce îmbătrânesc, ceea ce le poate afecta circulația

Tratarea eczemelor varicoase

Pentru majoritatea oamenilor, tratamentul implică o combinație de:

Dacă aceste tratamente nu ajută, un medic de familie poate să vă adreseze la un specialist în piele (dermatolog) în cazul în care există o altă cauză pentru simptomele dvs., sau dacă sunt în cauză, puteți avea și dermatită de contact .

Dacă aveți varice, puteți fi trimis la un medic sau chirurg specializat în afecțiuni care afectează vasele de sânge (specialist vascular), care vă poate vorbi despre opțiunile de tratament pentru varice .

Aflați mai multe despre tratarea eczemelor varicoase .

Alte tipuri de eczeme

Eczema este numele unui grup de afecțiuni ale pielii care provoacă pielea uscată și iritată. Alte tipuri de eczeme includ:

 • eczema atopică (numită și dermatită atopică) – cel mai frecvent tip de eczemă
 • dermatita de contact – un tip de eczemă care se întâmplă atunci când intrați în contact cu o anumită substanță
 • eczema discoidă – un tip de eczemă pe termen lung care apare sub formă de pete circulare sau ovale pe piele