Eczema discontinuă

Eczema discoidă, cunoscută și sub denumirea de dermatită nummulară sau discoidă, este o afecțiune a pielii (cronică) pe termen lung care determină pielea să devină mâncărime, umflată și crăpată în plasturi circulare sau ovale.

Fără tratament, eczema discoidă poate dura săptămâni, luni sau chiar ani. De asemenea, poate continua să revină – deseori în aceeași zonă care a fost afectată anterior.

Simptomele eczemelor discoide

Eczema discurentă determină eczeme circulare sau ovale distinctive. Poate afecta orice parte a corpului, deși nu afectează de obicei fața sau scalpul.

Imagine cu eczeme discoide

Credit:

Phanie / Alamy fotografie de stoc


Primul semn de eczemă discoidă este de obicei un grup de mici pete sau umflături pe piele. Acestea se alătură rapid apoi pentru a forma patch-uri mai mari, care pot varia de la câțiva milimetri la câțiva centimetri în dimensiune.

Pe pielea mai deschisă, aceste patch-uri vor fi roz sau roșii. Pe pielea mai închisă, aceste petice pot fi de un maro închis sau pot fi mai palide decât pielea din jurul lor.

Inițial, aceste patch-uri sunt adesea umflate, balonate (acoperite cu mici buzunare pline de lichid) și lichid exfoliant. De asemenea, tind să fie foarte mâncărimi, în special noaptea.

De-a lungul timpului, peticile pot deveni uscate, cruste, crăpate și pline. Uneori, centrul patch-ului se șterge, lăsând un inel de piele decolorat care poate fi confundat cu vierme .

Este posibil să aveți doar 1 plasture de eczeme discoide, dar majoritatea oamenilor primesc mai multe plasturi. Pielea dintre plasturi este adesea uscată.

Petele de eczeme discoide pot fi uneori infectate. Semnele unei infecții pot include:

 • peticele scurgând mult lichid
 • deasupra petelor se dezvoltă o crustă galbenă
 • pielea din jurul petelor devenind fierbinte, umflată și fragedă sau dureroasă
 • simtindu-se bolnav
 • simțindu-se fierbinte sau înfiorător
 • a nu se simti bine

Când să solicitați sfaturi medicale

Consultați un farmacist sau medic de familie dacă credeți că este posibil să aveți eczeme discoide. Ele pot recomanda un tratament adecvat.

De asemenea, ar trebui să solicitați sfaturi medicale dacă credeți că pielea dvs. poate fi infectată. Este posibil să fie nevoie să utilizați o cremă cu antibiotice sau, în cazuri grave, să luați antibiotice sub formă de tabletă sau capsulă.

Un medic ar trebui să poată face un diagnostic doar examinând zonele afectate ale pielii. În unele cazuri, ei pot, de asemenea, să pună întrebări sau să aranjeze unele teste pentru a exclude alte condiții.

Un Medic de familie vă poate consulta la un medic specializat în afecțiuni ale pielii (dermatolog) dacă nu sunt siguri de diagnosticare sau dacă aveți nevoie de un test de plasture .

Cauzele eczemelor discoide

Cauza eczemei discoide nu este cunoscută, deși se poate întâmpla ca urmare a faptului că are pielea deosebit de uscată.

Când pielea ta este foarte uscată, nu poate oferi o barieră eficientă împotriva substanțelor care vin în contact cu ea. Aceasta ar putea permite unei substanțe inofensive anterior, cum ar fi săpunul, să vă irite pielea.

Este important să analizați cu atenție toate substanțele chimice din produsele cosmetice și articole de toaletă care ar fi putut intra în contact cu pielea dvs. Dermatita de contact , un tip de eczemă cauzată de intrarea în contact cu un anumit iritant, poate avea un rol în eczema discoidă.

Unele persoane cu eczeme discoide au, de asemenea, un istoric de eczeme atopice , care se întâmplă adesea la persoanele predispuse la astm și febră de fân . Cu toate acestea, spre deosebire de eczema atopică, eczema discoidă nu pare a rula în familii.

Alte posibile declanșatoare

Un focar de eczemă discoidă poate fi uneori declanșat de o vătămare ușoară a pielii, cum ar fi o mușcătură de insectă sau o arsură .

Unele medicamente pot fi, de asemenea, asociate cu eczeme discoide, deoarece pot apărea petice de eczeme la persoanele care iau:

 • interferon și ribavirină – atunci când sunt utilizate împreună pentru a trata hepatita C
 • blocante ale factorului de necroză tumorală (TNF-alfa) – utilizate pentru tratarea unor tipuri de artrită
 • statine (medicament pentru reducerea colesterolului) – care poate provoca pielea uscată și erupții cutanate

Mediile uscate și climatul rece pot înrăutăți eczema discoidă, iar mediile însorite sau umede (umede) îți pot îmbunătăți simptomele.

Tratarea eczemelor discoide

Eczema discoidă este de obicei o problemă pe termen lung, dar medicamente sunt disponibile pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor și menținerea stării sub control.

Tratamentele includ:

 • emolienți – hidratante aplicate pe piele pentru a opri uscarea
 • corticosteroizi topici – unguente și creme care conțin un steroid care se aplică pe piele și pot ameliora simptomele severe
 • antihistaminice – medicamente care pot reduce mâncărimea

Există, de asemenea, lucruri pe care le puteți face pentru a ajuta, cum ar fi evitarea tuturor substanțelor chimice iritante din săpunuri, detergenți, băi cu bule și geluri de duș.

Medicament suplimentar poate fi prescris dacă eczema dvs. este infectată sau deosebit de severă.

Ocazional, zonele pielii afectate de eczema discoidă pot fi lăsate permanent decolorate după ce starea s-a limpezit.

Aflați mai multe despre tratarea eczemelor discoide .

Alte tipuri de eczeme

Eczema este numele unui grup de afecțiuni ale pielii care provoacă pielea uscată și iritată. Alte tipuri de eczeme includ:

 • eczema atopică (numită și dermatită atopică) – cel mai frecvent tip de eczemă, se desfășoară adesea în familii și este legată de alte afecțiuni precum astmul și febra fânului
 • dermatita de contact – un tip de eczemă care se întâmplă atunci când pielea intră în contact cu o anumită substanță
 • eczema varicoasă – un tip de eczemă care afectează de obicei picioarele inferioare și este cauzată de probleme cu fluxul de sânge prin vene