Eczema varicoasă – Tratament

Tratamentul pentru eczema varicoasă are ca scop îmbunătățirea stării pielii tale, tratarea simptomelor și contribuirea la îmbunătățirea fluxului sanguin (circulația).

Pentru multe persoane, acest lucru implică un tratament de lungă durată cu o combinație de:

Lipodermatoscleroza (pielea întărită, strânsă) este tratată în mod similar cu eczema varicoasă.

Dacă aveți, de asemenea, un ulcer venos la picioare , aflați mai multe despre tratamentele pentru ulcerațiile venoase ale picioarelor .

Dacă aveți, de asemenea, vene varicoase , un medic de familie poate să vă adreseze unui chirurg vascular, care poate planifica orice tratament necesar. Aflați mai multe despre tratamentele pentru varice .

Sfaturi de auto-ajutor

Următorii pași pot ajuta la reducerea simptomelor eczemei varicoase și la prevenirea unor probleme suplimentare:

 • încercați să evitați rănirea pielii dvs. – leziunile la nivelul pielii dvs. pot duce la apariția unui ulcer
 • ridică-ți picioarele când te odihnești – de exemplu, sprijinindu-ți picioarele pe niște perne (în mod ideal, astfel încât acestea să fie peste nivelul inimii tale), deoarece acest lucru poate ajuta la reducerea umflăturii
 • mențineți-vă activ fizic – acest lucru vă va îmbunătăți circulația și vă va ajuta să mențineți o greutate sănătoasă

Lichidul se poate acumula în picioarele inferioare dacă stai sau stai prea mult timp, de aceea este important să te menții în mișcare. Mersul îți va face mușchii să funcționeze și te va ajuta să împingă sângele prin vene și înapoi la inimă.

De asemenea, Societatea Națională de Eczeme recomandă, de asemenea, să vă flexați regulat picioarele și să vă ridicați în sus pe degetele de la picioare sau să vă aplecați în genunchi.

emolienți

Emolienții sunt tratamente hidratante aplicate direct pe piele pentru a reduce pierderile de apă și pentru a-l acoperi cu un strat protector. Adesea sunt folosite pentru a ajuta la gestionarea afecțiunilor pielii uscate sau solve, cum ar fi eczema.

Alegerea emolientului

Există mai mulți emolienți disponibili. Unele pot fi cumpărate fără rețetă, dar dacă aveți eczeme varicoase, poate fi util să solicitați unui medic de medicină să vă recomande un produs adecvat.

Este posibil să fie nevoie să încercați mai mulți emolienți diferiți pentru a găsi unul care să funcționeze pentru dvs. De asemenea, vi se poate prescrie un amestec de emolienți, de exemplu:

 • unguent pentru pielea foarte uscată
 • o cremă sau loțiune pentru pielea mai puțin uscată
 • un emolient de folosit în loc de săpun

Diferența dintre loțiuni, creme și unguente este cantitatea de ulei pe care o conțin. Unguentele conțin cel mai mult ulei, deci pot fi grase, dar sunt cele mai eficiente pentru păstrarea umidității în piele. Loțiunile conțin cea mai mică cantitate de ulei, deci nu sunt grase, dar pot fi mai puțin eficiente. Cremele sunt undeva între ele.

Cum se utilizează emolienți

Dacă aveți eczemă varicoasă, ar trebui să utilizați un emolient de cel puțin 2 ori pe zi, chiar dacă nu aveți simptome.

Pentru a aplica emolientul:

 • folosiți o cantitate mare – ar trebui să vă propuneți să acoperiți toată pielea de pe piciorul inferior, nu doar zonele afectate în mod evident
 • nu-l frecați – în schimb, neteziți-l pe piele în aceeași direcție în care crește părul
 • se aplică la fiecare 2 până la 3 ore pe pielea foarte uscată
 • după o baie sau duș, uscați ușor pielea, apoi aplicați imediat emolientul în timp ce pielea este încă umedă
 • nu împărtășiți emolienți cu alte persoane

Este foarte important să folosiți emolienți în timpul unei sclipiri de eczemă varicoasă, deoarece aceasta este atunci când pielea are nevoie de cea mai mare umiditate. Aplicați emolienți frecvent și în cantități generoase în timpul unui flacăr.

Efecte secundare

Este neobișnuit ca emolienții să provoace reacții adverse, dar ocazional pot provoca erupții cutanate. Emolienții grași pot provoca uneori foliculită (inflamația foliculilor părului).

Dacă aveți efecte secundare de la un emolient, adresați-vă unui medic de familie, care vă poate prescrie un produs alternativ.

Emolienții adăugați la apa de baie vă pot face baie foarte alunecoasă, așa că aveți grijă să intrați și să ieșiți din baie.

Corticosteroizi topici

Dacă pielea ta este inflamată dintr-o sclipire a eczemelor varicoase, un medic poate prescrie un corticosteroid topic (aplicat direct pe pielea ta) pentru a reduce rapid inflamația.

Se pot prescrie diferite corticosteroizi topici, în funcție de severitatea eczemei varicoase.

Dacă aveți sclipiri de lipodermatoscleroză, este posibil să aveți nevoie de un corticosteroid topic foarte puternic.

Cum se utilizează corticosteroizi topici

Când utilizați corticosteroizi, aplicați produsul numai pe zonele afectate. Un medic vă poate sfătui în ce măsură să aplicați și cât de des. Puteți verifica, de asemenea, sfaturile din prospectul cu informații despre pacient care vine cu medicamentul dumneavoastră.

Majoritatea oamenilor trebuie să aplice un corticosteroid topic o dată pe zi. Când aplici medicamentul, trebuie:

 • aplicați emolientul mai întâi și așteptați aproximativ 30 de minute (până când emolientul s-a îmbibat pe piele) înainte de a aplica corticosteroidul local
 • aplicați-o doar pe zona afectată
 • utilizați corticosteroizii topici, așa cum este prescris de un medic, de obicei timp de 7 până la 14 zile și continuați să aplicați tratamentul timp de 48 de ore după ce s-a șters

Dacă eczema varicoasă este moderată până la severă, poate fi necesar să aplicați corticosteroizi topici atât între flare, cât și în timpul acestora.

Dacă trebuie să utilizați corticosteroizi topici pe termen lung, ar trebui să le aplicați mai rar. Un Medic de familie vă va sfătui cu privire la cât de des ar trebui să le aplicați.

De asemenea, ar trebui să vorbiți cu un medic de familie dacă ați utilizat un corticosteroid topic și simptomele dvs. nu s-au îmbunătățit.

Efecte secundare

Corticosteroizii topici pot provoca o arsură ușoară și de scurtă durată atunci când le aplicați, în special dacă folosiți o cremă.

În general, utilizarea unui corticosteroid topic puternic pentru perioade îndelungate vă va crește riscul de a avea reacții adverse mai grave, cum ar fi subțierea pielii. Un medic vă poate sfătui cu privire la rezistența medicamentului pe care îl solicitați și când trebuie să îl utilizați.

Ciorapi de compresie

Ciorapii cu compresie medicală sunt special concepute pentru a strânge constant picioarele pentru a vă ajuta să vă îmbunătățiți circulația. Sunt cele mai strânse la gleznă și devin treptat mai slabe pe măsură ce merg mai departe în picior. Acest lucru încurajează sângele să curgă în sus spre inima ta.

Ciorapii de compresie medicală sunt folosiți pentru a trata eczema varicoasă și lipodermatoscleroza prin îmbunătățirea fluxului de sânge prin venele picioarelor și reducerea presiunii în vene.

Alegerea ciorapilor cu compresie

Ciorapii de compresie sunt disponibili într-o varietate de dimensiuni și presiuni diferite. De asemenea, sunt disponibile în:

 • culori diferite
 • lungimi diferite – unii ajung până la genunchi, iar alții acoperă și coapsa
 • diferite stiluri de picior – unele acoperă întregul picior și altele se opresc înainte de degetele de la picioare

Suporturile pentru ciorapi sau dresuri care comprimă ușor picioarele pot fi cumpărate din farmacii. Ciorapii de compresie care comprimă mai mult picioarele sunt disponibile pe bază de rețetă și necesită mai întâi măsurarea de către o asistentă medicală.

În unele cazuri, dacă vi se pare dificil să vă îmbrăcați ciorapii, este posibil să vă recomandați să folosiți un bandaj tubular.

Purtați ciorapi de compresie

De obicei, va trebui să vă puneți ciorapi de compresie de îndată ce vă ridicați dimineața și să le scoateți când vă culcați.

Purtarea ciorapilor cu compresie poate fi incomodă, în special în perioada caldă, dar este important să le purtați corect pentru a obține cele mai multe avantaje.

Trageți-le până la capăt, astfel încât nivelul corect de compresie să fie aplicat pe fiecare parte a piciorului. Nu lăsați ciorapii să se rostogolească sau s-ar putea să-și scape în piele într-o bandă strânsă în jurul piciorului.

Vorbiți cu un medic de familie dacă ciorapii sunt inconfortabili, nu par să se potrivească sau aveți dificultăți în a le pune. Este posibil să obțineți ciorapi la comandă care să vă potrivească exact.

Aveți grijă când puneți ciorapi de compresie și scoateți-le, deoarece acest lucru poate deteriora pielea fragilă. Dacă aveți un ulcer pentru picioare, în mod ideal, trebuie să vă vindecați înainte de a începe să purtați ciorapi de compresie.

Grija pentru ciorapi de compresie

De obicei, ciorapii cu compresie trebuie înlocuiți la fiecare 3 până la 6 luni. Vorbiți cu un medic de familie dacă ciorapiile dvs. se deteriorează, deoarece acestea nu mai pot fi eficiente.

Vi se vor prescrie 2 ciorapi (sau 2 seturi de ciorapi dacă purtați 1 pe fiecare picior), astfel încât să se poată purta 1 ciorap în timp ce cealaltă este spălată și uscată. Ciorapii de compresie trebuie spălați manual în apă caldă și uscați departe de căldura directă.

Terapii complementare

Unele persoane încearcă terapii complementare, cum ar fi suplimente alimentare sau remedii pe bază de plante pentru a trata eczema varicoasă, dar deseori există o lipsă de dovezi care să demonstreze că sunt eficiente în tratarea afecțiunii.

Dacă te gândești să folosești o terapie complementară, vorbește mai întâi cu un medic pentru a te asigura că terapia este sigură pentru tine. Ar trebui să continuați cu orice alte tratamente prescrise de un medic.