Colita ulcerativa – Diagnostic

Pentru a diagnostica colita ulceroasă, medicul dumneavoastră de familie va întreba mai întâi despre simptomele dvs., starea generală de sănătate și istoricul medical.

De asemenea, te vor examina fizic, verificând semne precum paloare (cauzate de anemie ) și tandrețe în burtica ta (cauzată de inflamație).

Un eșantion de scaun poate fi verificat pentru semne de infecție, deoarece gastroenterita (infecția stomacului și a intestinului) poate avea uneori simptome similare colitei ulcerative.

Testele de sânge pot fi, de asemenea, efectuate pentru a verifica anemia și pentru a vedea dacă există o inflamație în orice parte a corpului tău.

Teste suplimentare

Dacă medicul dumneavoastră de familie suspectează că aveți o boală inflamatorie a intestinului (IBD) (termen folosit în principal pentru a descrie 2 boli: colită ulceroasă sau boala Crohn ), puteți fi trimis la spital pentru teste suplimentare.

Acestea ar putea include o radiografie sau o scanare CT pentru a exclude complicații grave și o examinare detaliată a rectului și colonului.

sigmoidoscopie

Un diagnostic de colită ulceroasă poate fi confirmat prin examinarea nivelului și întinderii inflamației intestinale.

Acest lucru se face inițial folosind un sigmoidoscop, un tub subțire, flexibil, care conține o cameră introdusă în rect (partea de jos).

O sigmoidoscopie poate fi, de asemenea, utilizată pentru a elimina o mostră mică de țesut din intestinul dvs., astfel încât să poată fi testat într-un laborator. Aceasta este cunoscută sub numele de biopsie .

Procedura poate fi inconfortabilă și vi se poate oferi un sedativ care să vă ajute să vă relaxați.

De obicei durează în jur de 15 minute și de multe ori poți merge acasă în aceeași zi.

În timpul acestei proceduri, sunt examinate doar rectul și partea inferioară a colonului.

Dacă se crede că colita ulceroasă v-a afectat mai mult colonul, va fi necesară o altă examinare. Aceasta este cunoscută sub numele de colonoscopie.

Colonoscopia

O colonoscopie folosește un tub flexibil care conține o cameră numită colonoscop, care permite examinarea întregului colon. Se poate lua și un eșantion de biopsie.

Înainte de a avea colonoscopie, colonul trebuie să fie complet gol, așa că va trebui să luați laxative puternice în prealabil.

O colonoscopie poate fi incomodă, dar vi se vor administra sedative și medicamente pentru durere care vă vor ajuta să vă relaxați și să faceți procedura cât mai nedureroasă.

Procedura durează aproximativ o jumătate de oră și vei putea pleca acasă în aceeași zi.