Colita ulcerativa – Trăind cu

Există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a ajuta la menținerea simptomelor colitei ulcerative sub control și pentru a reduce riscul de complicații.

Sfaturi dietetice

Deși nu se crede că o dietă specifică nu poate juca un rol în determinarea colitei ulcerative, unele modificări ale dietei dvs. pot ajuta la controlul stării.

De exemplu, s-ar putea să vă fie util să:

Păstrați un jurnal alimentar

Păstrarea unui jurnal alimentar care documentează ceea ce mănânci poate fi de asemenea util.

S-ar putea să descoperiți că puteți tolera unele alimente, în timp ce altele agravează simptomele.

Păstrând o evidență a ceea ce și când mănânci, ar trebui să poți identifica alimentele cu probleme și să le elimini din dieta ta.

Dar nu ar trebui să eliminați grupuri alimentare întregi (cum ar fi produsele lactate) din dieta dvs. fără să discutați cu echipa dvs. de îngrijire, deoarece este posibil să nu obțineți suficient de multe vitamine și minerale .

Dacă doriți să încercați un aliment nou, cel mai bine este să încercați doar 1 tip pe zi, deoarece este mai ușor să localizați alimentele care cauzează probleme.

Dieta cu reziduuri reduse

Mâncarea temporară a unei diete cu reziduuri reduse sau cu conținut scăzut de fibre poate ajuta uneori la îmbunătățirea simptomelor colitei ulceroase în timpul unui flare.

Aceste diete sunt concepute pentru a reduce cantitatea și frecvența scaunelor pe care le treceți.

Exemple de alimente care pot fi consumate ca parte a unei diete cu reziduuri reduse includ:

  • pâine albă
  • rafinate (non-cereale) cereale pentru micul dejun, cum ar fi fulgii de porumb
  • orez alb, paste rafinate (cu conținut scăzut de fibre) și tăiței
  • legume fierte (dar nu și coaja, semințele sau tulpinile)
  • carne slabă și pește
  • ouă

Dacă aveți în vedere să încercați o dietă cu conținut scăzut de reziduuri, asigurați-vă că discutați mai întâi cu echipa dvs.

Eliberare de stres

Deși stresul nu provoacă colită ulceroasă, gestionarea cu succes a nivelului de stres poate reduce frecvența simptomelor.

Următoarele sfaturi pot ajuta:

Pentru mai multe informații și sfaturi, consultați:

Impact emoțional

Trăirea cu o afecțiune pe termen lung, la fel de imprevizibilă și potențial debilă ca colita ulcerativă poate avea un impact emoțional semnificativ.

În unele cazuri, anxietatea și stresul cauzate de colita ulceroasă pot duce la depresie .

Semnele de depresie includ să te simți foarte jos, fără speranță și să nu mai iei plăcere în activitățile de care obișnuiai să te bucuri.

Dacă credeți că ați putea fi deprimat, contactați medicul de familie pentru sfaturi.

De asemenea, vă poate fi util să discutați cu alte persoane afectate de colită ulceroasă, fie față în față, fie prin internet.

Crohn’s and Colitis UK este o resursă bună, cu detalii despre grupurile de asistență locale și o gamă largă de informații utile despre colita ulceroasă și problemele conexe.

Fertilitate

Șansele unei femei cu colită ulceroasă să rămână însărcinate nu sunt de obicei afectate de afecțiune.

Dar infertilitatea poate fi o complicație a operației efectuate pentru a crea o pungă ileo-anală.

Acest risc este mult mai mic dacă aveți o intervenție chirurgicală pentru a devia intestinul subțire printr-o deschidere în abdomen (o ileostomie ).

graviditate

Majoritatea femeilor cu colită ulceroasă care decid să aibă copii vor avea o sarcină normală și un copil sănătos.

Dar dacă ești gravidă sau plănuiești o sarcină, ar trebui să discute asta cu echipa ta de îngrijire.

Dacă rămâneți însărcinată în timpul unui flare-up sau aveți un flare-up în timpul sarcinii, există riscul să puteți naște devreme (naștere prematură) sau să aveți un copil cu greutate scăzută la naștere.

Din acest motiv, medicii recomandă de obicei să încerce să obțină sub control colita ulcerativă înainte de a rămâne însărcinată.

Majoritatea medicamentelor pentru colită ulceroasă pot fi luate în timpul sarcinii, inclusiv corticosteroizi, majoritatea 5-ASA și unele tipuri de medicamente imunosupresoare.

Există însă anumite medicamente, cum ar fi unele tipuri de imunosupresoare, care ar putea fi evitate, deoarece acestea sunt asociate cu un risc crescut de defecte la naștere.

În unele cazuri, medicii dvs. vă pot sfătui să luați un medicament care nu este recomandat în mod normal în timpul sarcinii.

Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă consideră că riscurile de apariție a unui flacăr depășesc riscurile asociate medicamentului.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!