Colita ulcerativa – Complicații

Dacă aveți colită ulceroasă, puteți dezvolta probleme suplimentare.

Osteoporoza

Persoanele cu colită ulceroasă prezintă un risc crescut de a dezvolta osteoporoză , atunci când oasele devin slabe și sunt mai susceptibile să se fractureze.

Aceasta nu este cauzată în mod direct de colita ulcerativă, dar se poate dezvolta ca efect secundar al utilizării prelungite a medicamentelor corticosteroizi .

Poate fi cauzată și de modificările dietetice pe care le poate lua cineva cu afecțiunea, cum ar fi evitarea produselor lactate, dacă consideră că ar putea declanșa simptomele sale.

Dacă vi se pare că riscați osteoporoză, sănătatea oaselor dvs. va fi monitorizată în mod regulat.

De asemenea, vi se poate recomanda să luați medicamente sau suplimente de vitamina D și calciu pentru a vă întări oasele.

Aflați mai multe despre tratarea osteoporozei

Creștere și dezvoltare slabă

Colita ulceroasă și unele dintre tratamentele pentru aceasta pot afecta creșterea și întârzie pubertatea.

Copiii și tinerii cu colită ulceroasă ar trebui să-și măsoare înălțimea și greutatea corporală măsurate în mod regulat de către cadrele medicale.

Acest lucru trebuie verificat în funcție de măsurători medii pentru vârsta lor.

Aceste verificări trebuie efectuate la fiecare 3-12 luni, în funcție de vârsta persoanei, de tratamentul pe care îl are și de severitatea simptomelor sale.

Dacă există probleme cu creșterea sau dezvoltarea copilului dvs., acestea pot fi trimise la un medic pediatru (specialist în tratarea copiilor și tinerilor).

Colangită scleroză primară

Colangita sclerozantă primară (PSC), unde canalele biliare se inflamează progresiv și se deteriorează în timp, este o complicație rară a colitei ulcerative.

Conductele biliare sunt tuburi mici utilizate pentru transportul bilei (sucul digestiv) din ficat și în sistemul digestiv.

PSC nu provoacă de obicei simptome până când nu este într-un stadiu avansat.

Simptomele pot include:

 • oboseală (oboseală extremă)
 • diaree
 • piele iritata
 • pierdere în greutate
 • frisoane
 • o temperatură ridicată (febră)
 • îngălbenirea pielii și albii ochilor (icter)

În prezent nu există un tratament specific pentru PSC, deși medicamentele pot fi utilizate pentru ameliorarea unora dintre simptome, cum ar fi mâncărimea pielii.

În cazuri mai severe, poate fi necesar un transplant de ficat .

Megacolon toxic

Megacolonul toxic este o complicație rară și gravă a colitei ulcerative severe, în cazul în care inflamația din colon determină prinderea gazului, ceea ce duce la creșterea și umflarea colonului.

Acest lucru este potențial foarte periculos, deoarece poate provoca ruperea (divizarea) colonului și cauza infecție în sânge (septicemie) .

Simptomele unui megacolon toxic includ:

 • dureri de burtă
 • o temperatură ridicată (febră)
 • un ritm cardiac rapid

Megacolonul toxic poate fi tratat cu lichide, antibiotice și steroizi administrate direct într-o venă (intravenos).

Dacă medicamentele nu îmbunătățesc rapid condițiile, poate fi necesară îndepărtarea chirurgicală a colonului (o colectomie).

Tratarea simptomelor colitei ulcerative înainte de a deveni severe poate ajuta la prevenirea megacolonului toxic.

Cancer intestinal

Persoanele care au colită ulceroasă au un risc crescut de a dezvolta cancer intestinal (cancer al colonului, rectului sau intestinului), mai ales dacă starea este severă sau implică cea mai mare parte a colonului.

Cu cât aveți colită ulceroasă, cu atât riscul este mai mare.

Persoanele cu colită ulceroasă nu știu adesea că au cancer la intestin, deoarece simptomele inițiale ale acestui tip de cancer sunt similare.

Acestea includ:

 • sânge în scaune
 • diaree
 • durere abdominală

De obicei, veți avea controale periodice pentru a căuta semne de cancer intestinal de la aproximativ 10 ani de la apariția simptomelor.

Verificările vor implica examinarea intestinului cu un colonoscop (un tub lung, flexibil care conține o cameră) care este introdus în rect – aceasta se numește colonoscopie .

Frecvența examenelor de colonoscopie va crește cu cât trăiești mai mult cu afecțiunea și va depinde, de asemenea, de factori precum cât de severă este colita ulceroasă și dacă aveți antecedente familiale de cancer de intestin.

Aceasta poate varia între o dată la 5 ani.

Pentru a reduce riscul de cancer de intestin, este important să:

 • mănâncă o dietă sănătoasă, echilibrată, inclusiv o mulțime de fructe și legume proaspete
 • faceți exerciții fizice regulate
 • menține o greutate sănătoasă
 • evita alcoolul si fumatul

Administrarea aminosalicilaților așa cum este prescris poate contribui, de asemenea, la reducerea riscului de cancer intestinal.

Aflați mai multe despre prevenirea cancerului de intestin