Chistul lui Bartholin – Tratament

Dacă aveți un lot în organele genitale, faceți-o verificată de medicul dumneavoastră.

Dacă se dovedește a fi un chist al lui Bartholin și nu vă deranjează, de multe ori este mai bine să-l lăsați în pace.

Dacă chistul este dureros, medicul dumneavoastră poate recomanda:

 • înmuierea chistului timp de 10 până la 15 minute în câțiva centimetri de apă caldă (este mai ușor în baie) – cel mai bine este să faceți acest lucru de mai multe ori pe zi, timp de 3 sau 4 zile, dacă este posibil
 • ținând o compresă caldă (o flanelă sau vată încălzită cu apă fierbinte) împotriva zonei
 • luând calmante, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul

Citiți întotdeauna instrucțiunile producătorului atunci când utilizați medicamente fără recepție.

Tratarea unui abces

Dacă chistul se infectează și se dezvoltă un abces (o colecție dureroasă de puroi), este posibil să vi se prescrie antibiotice pentru a elimina infecția.

Odată ce infecția a fost tratată, medicul dumneavoastră de familie poate totuși să recomande eliminarea chistului, în special dacă abcesul este mare.

Drenarea chisturilor și a abceselor

O serie de tehnici pot fi utilizate pentru a scurge chistul sau abcesul Bartholin și a reduce probabilitatea ca acesta să revină. Principalele proceduri sunt descrise mai jos.

Introducerea cateterului cu balon

Inserarea cateterului de balon, uneori cunoscută sub denumirea de plasarea cateterului sau fistulizarea, este o procedură utilizată pentru drenarea lichidului din abces sau chist.

Un pasaj permanent este creat pentru a scurge orice fluid care se acumulează în viitor. Aceasta este o procedură ambulatorie, ceea ce înseamnă că nu va trebui să stai peste noapte în spital.

De obicei se realizează sub anestezic local , unde rămâi conștient, dar zona este amorțită, astfel încât să nu poți simți nimic. Poate fi efectuat și sub anestezic general , unde ești inconștient și nu poți simți nimic.

Se face o tăietură în abces sau chist și se scurge lichidul. Un cateter de balon este apoi introdus în abcesul sau chistul gol. Un cateter cu balon este un tub subțire, din plastic, cu un balon mic și gonflabil pe un capăt.

Odată ajuns în abces sau chist, balonul este umplut cu o cantitate mică de apă sărată. Acest lucru crește dimensiunea balonului, astfel încât să umple abcesul sau chistul. Cusăturile pot fi utilizate pentru a închide parțial deschiderea și a ține cateterul cu balon pe loc.

Cateterul va rămâne pe loc în timp ce celulele noi cresc în jurul lui (epitelializare). Aceasta înseamnă că suprafața rănilor se vindecă, dar un pasaj de scurgere este lăsat pe loc.

Epitelializarea durează de obicei aproximativ 4 săptămâni, deși poate dura mai mult. După epitelizare, balonul va fi scurs și cateterul va fi îndepărtat.

Câteva studii mici au raportat că peste 80% dintre femei s-au vindecat bine, iar chisturile sau abcesele nu s-au întors după introducerea cateterului de balon.

Complicațiile posibile ale inserției cateterului de balon includ:

 • durere în timp ce cateterul este pe loc
 • durere sau disconfort în timpul sexului
 • umflarea buzelor în jurul deschiderii vaginului (labii)
 • infecţie
 • sângerare
 • cicatrici

Marsupialisation

Dacă un chist sau un abces continuă să se întoarcă, se poate utiliza o procedură chirurgicală cunoscută sub denumirea de marsupializare.

Chistul este mai întâi deschis cu o tăietură și lichidul este scurs. Marginile pielii sunt apoi cusute pentru a crea o mică „pungă de cangur”, care permite să se scurgă orice lichid suplimentar.

Când procedura este finalizată, zona tratată poate fi împachetată cu tifon special pentru a înmuia lichidul din rană și a opri sângerarea. Acest lucru va fi înlăturat de obicei înainte de a pleca acasă.

Marsupializarea durează aproximativ 10 până la 15 minute și este de obicei efectuată ca o procedură de zi, astfel încât nu va trebui să stați în spital peste noapte. De obicei, este efectuat sub anestezic general, deși anestezicul local poate fi utilizat în schimb.

Deși complicațiile după marsupializare sunt rare, acestea pot include:

 • infecţie
 • abcesul revenind
 • sângerare
 • durere – s-ar putea să vi se administreze calmante pentru primele 24 de ore după procedură

După marsupializare, vi se va recomanda să luați lucrurile ușor câteva zile. Ar trebui să evitați să faceți sex până când rana s-a vindecat complet, care durează de obicei aproximativ 2 săptămâni.

Îndepărtarea glandei Bartholin

Poate fi recomandată intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea glandei Bartholin afectate dacă alte tratamente nu au fost eficiente și dacă ați repetat chisturile sau abcesele lui Bartholin.

Această operație este de obicei efectuată sub anestezic general și durează aproximativ o oră. Este posibil să fie nevoie să stați la spital timp de 2 sau 3 zile după aceea.

Riscurile acestui tip de intervenții chirurgicale includ sângerare, vânătăi și infecția plăgii. Dacă rana se infectează, aceasta poate fi de obicei tratată cu antibiotice prescrise de medicul dumneavoastră de familie.

Proceduri alternative

Există o serie de moduri alternative de tratare a chistului Bartholin, dar sunt mai puțin utilizate sau nu sunt disponibile pe scară largă. Acestea sunt descrise mai jos.

Ablația glandelor de nitrat de argint

Nitratul de argint este un amestec de substanțe chimice uneori utilizate în medicamente pentru a arde (cauteriza) vasele de sânge pentru a opri sângerarea. În ablația glandelor de nitrat de argint se folosește un băț solid și solid de azotat de argint.

Se face o tăietură în pielea care înconjoară vaginul și peretele chistului sau al abcesului. Chistul sau abcesul este apoi scurs și bățul de nitrat de argint este introdus în spațiul gol rămas după scurgerea lichidului.

Nitratul de argint face ca cavitatea chistului să se formeze într-o mică și solidă. După 2 sau 3 zile, nitratul de argint și resturile de chist sunt îndepărtate sau pot cădea singure.

Este posibil ca nitratul de argint să ardă o parte din pielea vulvei dvs. atunci când este utilizat pentru prima dată. Un studiu mic a raportat acest lucru apare la aproximativ 1 din 5 femei care primesc acest tratament.

Laser cu dioxid de carbon

Un laser cu dioxid de carbon poate fi utilizat pentru a crea o deschidere în pielea vulvei tale, astfel încât chistul să poată fi drenat.

Chistul poate fi apoi îndepărtat, distrus cu ajutorul laserului sau lăsat în loc cu o gaură mică pentru a permite scurgerii lichidului din acesta.

Aspirația acului

În timpul aspirației acului, un ac și o seringă sunt folosite pentru a scurge chistul. Uneori este combinat cu o procedură numită scleroterapie alcoolică, unde cavitatea este umplută cu un lichid de alcool de 70% după ce a fost drenată. Acesta este lăsat în cavitatea chistului timp de 5 minute și apoi scurs.

Sfaturi după operație

Pentru a vă ajuta vindecarea rănilor și reducerea riscului de infecție după o intervenție chirurgicală, vi se poate recomanda să evitați:

 • făcând sex și folosind tampoane până la 4 săptămâni
 • folosind aditivi de băi parfumați până la 4 săptămâni
 • conducerea sau efectuarea sarcinilor care necesită o atenție atentă timp de 24 până la 48 de ore după ce a avut un anestezic general