Chistul lui Bartholin

Chistul unui Bartholin, numit și chistul canalului Bartholin, este un mic sac plin de lichide chiar în interiorul deschiderii vaginului unei femei.

Simptomele unui chist al lui Bartholin

S-ar putea să simți o pușcătură moale, nedureroasă. Acest lucru nu provoacă de obicei probleme.

Dar, dacă chistul crește foarte mare, poate deveni vizibil și inconfortabil. Puteți simți durere în pielea care înconjoară vaginul (vulva) atunci când mergeți, vă așezați sau faceți sex.

Chistul poate afecta uneori perechea exterioară de buze care înconjoară vaginul (labia majora). O parte poate părea umflată sau mai mare decât de obicei.

Dacă chistul se infectează, poate provoca o colecție dureroasă de puroi (abces) în 1 din glandele Bartholin.

Semne ale unui abces includ zona afectată devine roșie, umflată, tandru și cald. De asemenea, poate provoca o temperatură ridicată de 38C sau mai mare.

Când să vezi un medic

Chisturile mici ale lui Bartholin sunt uneori găsite doar în timpul unui test de screening cervical de rutină sau al unei examinări efectuate dintr-un alt motiv.

Consultați întotdeauna un medic de familie dacă dezvoltați o forfotă în zona din jurul vaginului, astfel încât să poată confirma un diagnostic și să excludă afecțiuni mai grave.

Dacă cred că chistul sau 1 glandelor tale de Bartholin pot fi infectate, pot utiliza un tampon pentru a elimina o probă de descărcare pentru analiză pentru a identifica bacteriile responsabile.

În unele cazuri, medicul dumneavoastră de familie poate recomanda să aveți o biopsie . Un mic eșantion de țesut chist va fi îndepărtat și examinat la microscop pentru a verifica semnele unui tip rar de cancer vulval numit cancer al glandei Bartholin.

Ce provoacă chisturile lui Bartholin?

Glandele Bartholin sunt o pereche de glande de dimensiuni de mazăre, care se găsesc chiar în spatele și în fiecare parte a buzelor care înconjoară intrarea în vagin.

Glandele nu sunt de obicei observabile, deoarece acestea sunt rareori mai mari de 1 cm (0,4 inci) peste.

Glandele Bartholin secretă lichid care acționează ca un lubrifiant în timpul sexului. Lichidul călătorește pe tuburi minuscule numite conducte în vagin.

Dacă conductele se blochează, se pot umple cu lichid și se pot extinde pentru a forma un chist.

De multe ori nu se știe de ce canalele se blochează, dar unele cazuri sunt legate de infecții bacteriene cu transmitere sexuală (ITS), cum ar fi gonoreea sau clamidia , sau alte infecții bacteriene, cum ar fi Escherichia coli (E. coli).

Cum sunt tratate chisturile lui Bartholin

Dacă nu aveți simptome vizibile, este puțin probabil să aveți nevoie de tratament.

Dacă chistul este dureros, un medic poate recomanda unele măsuri simple de îngrijire de sine, cum ar fi înmuierea chistului în apă caldă de mai multe ori pe zi, timp de 3 sau 4 zile și luarea de calmante pe care le puteți cumpăra de la o farmacie sau magazin.

Dacă acestea nu funcționează, sunt disponibile mai multe tratamente pentru a trata durerea și orice infecție. Dacă este necesar, chistul poate fi scurs. Majoritatea acestor tratamente implică o intervenție chirurgicală minoră.

Chistul unui Bartholin se poate întoarce uneori după tratament.

Cine este afectat

chist Un Bartholin afecteaza de obicei femeile active sexual cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani.

Chisturile Bartholin nu afectează de obicei copiii, deoarece glandele Bartholin nu încep să funcționeze până la pubertate .

Chisturile sunt, de asemenea, mai puțin frecvente după menopauză, deoarece acest lucru determină de obicei să se micșoreze glandele Bartholin.

Prevenirea chisturilor lui Bartholin

Nu este clar exact de ce se dezvoltă chisturile lui Bartholin, așa că de obicei nu este posibil să le prevenim.

Dar, deoarece se crede că unii sunt legați de ITS, practicarea sexului sigur (folosirea prezervativului de fiecare dată când faceți sex) vă poate ajuta să reduceți șansele de a vă dezvolta.

Obțineți mai multe sfaturi despre STI