Chistul lui Baker

Chistul unui Baker, numit și chist popliteal, este o umflătură umplută cu lichid care se dezvoltă în partea din spate a genunchiului.

Este cauzat atunci când țesutul din spatele articulației genunchiului este umflat și inflamat. Umflarea și inflamația pot provoca:

  • dureri la genunchi și la vițel
  • o acumulare de lichid în jurul genunchiului
  • blocare ocazională sau clic pe articulația genunchiului

Cu toate acestea, uneori chistul unui Baker nu poate provoca alte simptome decât umflături umplute cu lichid la partea din spate a genunchiului.

Chistul unui brutar poate uneori să izbucnească (ruperea), rezultând o scurgere de lichid în vițel. Aceasta poate provoca dureri ascuțite, umflături și roșeață la vițel.

Ce provoacă chistul unui Baker?

Deteriorarea genunchiului cauzată de o vătămare legată de sport sau o lovitură la genunchi poate duce la apariția chistului unui Baker.

Chistul unui Baker poate apărea uneori și dacă aveți o stare de sănătate, cum ar fi:

  • osteoartrita – cauzata de obicei de „uzura” legata de varsta a articulatiilor; afectează în special genunchii, șoldurile, mâinile și degetul mare
  • artrita inflamatorie – inclusiv artrita reumatoidă , care este un tip mai puțin obișnuit de artrită și este cauzată de sistemul imunitar care atacă articulațiile
  • guta – un tip de artrită care afectează de obicei degetul mare și este cauzată de acumularea produsului reziduu acid uric din sânge

Chisturile Baker sunt mai frecvente la femei decât la bărbați, probabil pentru că femeile au mai multe șanse să dezvolte artroză și artrită reumatoidă. De obicei se dezvoltă la persoane cu vârsta peste 40 de ani, deși pot afecta persoane de orice vârstă, inclusiv copii.

Când să vă vedeți medicul

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă aveți un chist care provoacă probleme și nu se clarifică de la sine. De obicei, vor putea diagnostica chistul unui Baker examinând partea din spate a genunchiului și întrebând despre simptomele tale.

Medicul dumneavoastră vă va întreba dacă aveți vreo afecțiune de sănătate asociată, cum ar fi artrita .

Se pot recomanda teste suplimentare pentru a exclude alte afecțiuni mai grave, cum ar fi o tumoare, un anevrism (bombă într-o secțiune a unui vas de sânge) sau tromboză venoasă profundă (DVT) (cheag de sânge într-una din venele profunde ale corpului) . Este posibil să aveți nevoie de o scanare cu ultrasunete sau de o rezonanță magnetică (IRM) .

Tratarea chistului unui brutar

Tratamentul nu va fi de obicei necesar dacă aveți un chist Baker care nu provoacă niciun simptom.

Analizele de durere precum paracetamolul și ibuprofenul pot fi utilizate pentru a reduce umflarea și pentru a ameliora orice durere. Bandajele sau un pachet de gheață pot fi de asemenea utile. O pungă de mazăre înghețată învelită într-un prosop de ceai funcționează bine ca un pachet de gheață.

Dacă aveți o afecțiune de bază care vă provoacă chistul, este important ca afecțiunea să fie gestionată corect. Chistul poate să dispară atunci când a fost tratată afecțiunea care o determină.

În unele cazuri, poate fi posibilă scurgerea chistului. De asemenea, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a repara orice deteriorare semnificativă în jurul articulației genunchiului.

Citiți mai multe despre tratarea chistului unui Baker .