Cancer cervical

Cancerul de col uterin se dezvoltă în colul uterin al femeii (intrarea în pântec din vagin). Aceasta afectează mai ales femeile active sexual cu vârste cuprinse între 30 și 45 de ani.

Simptomele cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin nu are adesea simptome în stadii incipiente.

Dacă aveți simptome, cea mai frecventă este sângerarea vaginală anormală, care poate apărea în timpul sau după sex, între perioade , sau sângerare nouă după ce ați trecut prin menopauză .

Sângerarea anormală nu înseamnă că aveți cancer de col uterin, dar ar trebui să vedeți un medic cât mai curând posibil pentru a-l verifica.

Dacă un medic de familie consideră că s-ar putea să aveți cancer de col uterin, trebuie să vă adresați unui medic în termen de 2 săptămâni.

Screening pentru cancerul de col uterin

Cea mai bună modalitate de a vă proteja împotriva cancerului de col uterin este prin participarea la screeningul cervical (cunoscut anterior ca „test de frotiu”) atunci când este invitat.

Programul de screening cervical invită toate femeile de la 25 la 64 de ani să participe la screeningul cervical.

Femeilor cu vârste între 25 și 49 de ani li se oferă screening la fiecare 3 ani, iar celor cu vârste cuprinse între 50 și 64 de ani li se oferă screening la fiecare 5 ani.

În timpul screeningului cervical, un mic eșantion de celule este prelevat din colul uterin și verificat la microscop pentru anomalii.

În unele zone, eșantionul de depistare este verificat pentru prima dată de papilomavirus uman (HPV) , virusul care poate provoca celule anormale.

Rezultatul anormal al testului cervical nu înseamnă că aveți cu siguranță cancer.

Cele mai multe rezultate anormale se datorează semnelor de HPV, prezenței celulelor precanceroase tratabile, sau ambelor, mai degrabă decât cancerului în sine.

Ar trebui să vi se trimită o scrisoare care să confirme momentul în care va fi programată programarea. Contactați un medic de familie dacă credeți că puteți întârzia.

Aflați mai multe despre screeningul cervical

Ce provoacă cancerul de col uterin?

Aproape toate cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de HPV . HPV este un virus foarte frecvent care poate fi transmis prin orice tip de contact sexual cu un bărbat sau o femeie.

Există mai mult de 100 de tipuri de HPV, multe dintre ele inofensive. Dar unele tipuri pot provoca modificări anormale ale celulelor colului uterin, ceea ce poate duce la un cancer de col uterin.

Două tulpini, HPV 16 și HPV 18, sunt cunoscute a fi responsabile pentru majoritatea cazurilor de cancer de col uterin.

Nu au niciun simptom, așa că femeile nu își vor da seama că le au.

Dar aceste infecții sunt foarte frecvente și majoritatea femeilor care le au nu dezvoltă cancer de col uterin.

Utilizarea prezervativelor în timpul sexului oferă o oarecare protecție împotriva HPV, dar nu poate întotdeauna să prevină infecția, deoarece virusul este răspândit și prin contactul piele-piele din zona genitală mai largă.

Vaccinul HPV a fost de rutina oferit fetelor cu vârste cuprinse între 12 și 13 din 2008.

Tratarea cancerului de col uterin

În cazul în care cancerul de col uterin este diagnosticat intr-un stadiu incipient, este de obicei posibil să-l trateze folosind o intervenție chirurgicală.

În unele cazuri, este posibil să părăsească uter în loc, dar poate fi necesar să fie eliminate.

Procedura chirurgicală folosită pentru îndepărtarea uterului este denumită histerectomie .

Radioterapia este o altă opțiune pentru unele femei cu cancer de col uterin.

În unele cazuri, este utilizat alături de chirurgie sau chimioterapie, sau ambele.

Cazurile mai avansate de cancer de col uterin sunt de obicei tratate folosind o combinație de chimioterapie și radioterapie.

Unele dintre tratamente pot avea efecte secundare semnificative și de lungă durată, inclusiv menopauză precoce și infertilitate .

complicaţiile

Unele femei cu cancer de col uterin pot dezvolta complicații.

Acestea pot apărea ca rezultat direct al cancerului sau ca efect secundar al tratamentelor precum radioterapia, chimioterapia și chirurgia.

Complicațiile asociate cu cancerul de col uterin pot varia de la relativ minore, cum ar fi unele sângerări din vagin sau care trebuie să facă pipi frecvent, până la pericol de viață, cum ar fi sângerare severă sau insuficiență renală.

Aflați mai multe despre complicațiile cancerului de col uterin