Cancer tiroidian – Tratament

Tratamentul pentru cancerul tiroidian depinde de tipul de cancer tiroidian pe care îl aveți și de cât de mult s-a răspândit.

Principalele tratamente sunt:

 • o tiroidectomie – o intervenție chirurgicală pentru eliminarea unei părți sau a întregii tiroide
 • tratament cu iod radioactiv – înghițiți o substanță radioactivă care călătorește prin sângele dvs. și ucide celulele canceroase
 • radioterapie externă – o mașină este folosită pentru a direcționa fasciculele de radiații la celulele canceroase pentru a le omorî
 • chimioterapie și terapii țintite – medicamente utilizate pentru uciderea celulelor canceroase

De asemenea, veți avea nevoie de îngrijire continuă după tratament pentru a verifica și a preveni eventualele probleme suplimentare.

Planul dvs. de tratament

Vei fi îngrijit pe tot parcursul tratamentului dvs. de o echipă de cadre medicale. Echipa dvs. vă va recomanda ceea ce consideră că este cel mai bun tratament pentru dumneavoastră.

Aceasta va depinde de tipul de cancer tiroidian pe care îl aveți. De exemplu:

 • carcinomul papilar și carcinomul folicular pot fi de obicei tratate cu o intervenție chirurgicală urmată de un tratament cu iod radioactiv
 • carcinomul tiroidian medular este de obicei tratat cu o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta tiroida și adesea urmată de radioterapie
 • Carcinomul tiroidian anaplastic nu poate fi tratat de obicei cu o intervenție chirurgicală, dar radioterapia și chimioterapia pot ajuta la controlul simptomelor

Poate doriți să scrieți o listă de întrebări pentru a adresa echipei dumneavoastră de asistență medicală înainte de a merge la o întâlnire pentru a discuta opțiunile de tratament.

Interventie chirurgicala

Chirurgia este primul tratament pentru majoritatea tipurilor de cancer tiroidian. Poate implica eliminarea:

 • o parte a tiroidei
 • întreaga tiroidă
 • glande limfatice din apropiere

Operația se face sub un anestezic general (unde dormi). Majoritatea oamenilor sunt suficient de bine pentru a părăsi spitalul după câteva zile.

Va trebui să vă odihniți acasă câteva săptămâni după operație și să evitați orice activitate care vă poate pune o încordare pe gât, cum ar fi ridicarea grea. Veți avea o cicatrice mică pe gât, dar acest lucru ar trebui să devină mai puțin vizibil în timp.

Este o idee bună să vorbești cu chirurgul tău despre operația exactă pe care o recomandă și să afli ce implică.

Tratament radioactiv cu iod

Un tratament de iod radioactiv este adesea recomandat după operație.

Acest lucru va ajuta la distrugerea celulelor canceroase rămase și va reduce riscul de apariție a cancerului.

Pregătirea tratamentului

Pentru a face tratamentul mai eficient, vi se va recomanda să reduceți iodul în dieta dvs. timp de 1 până la 2 săptămâni înainte de tratament.

Este recomandat să:

 • evita toate fructele de mare
 • limitează cantitatea de produse lactate pe care le consumi
 • nu luați medicamente pentru tuse – acestea pot conține iod
 • mănâncă multă carne proaspătă, fructe și legume proaspete , paste și orez

Spuneți-vă echipei de îngrijire dacă credeți că puteți fi gravidă, întrucât tratamentul nu este sigur în timpul sarcinii.

Femeile ar trebui să evite să rămână însărcinate cel puțin 6 luni după tratament, iar bărbații ar trebui să evite tatăl unui copil cel puțin 4 luni.

Dacă alăptați, vă recomandăm să vă opriți pentru câteva săptămâni înainte de începerea tratamentului. Medicul dumneavoastră vă va putea oferi mai multe sfaturi.

Procedura

Tratamentul radioactiv cu iod implică înghițirea iodului radioactiv sub formă lichidă sau sub formă de capsulă. Iodul călătorește prin sângele tău și omoară celulele canceroase.

Va trebui să stai la spital câteva zile după aceea, deoarece iodul îți va face corpul ușor radioactiv. Ca măsură de precauție, va trebui să stați într-o singură cameră și nu veți putea avea vizitatori la început.

Veți putea avea vizitatori și plecați acasă odată ce nivelurile de radiații din corpul dvs. au scăzut. Echipa de îngrijire vă va sfătui dacă trebuie să luați măsuri de precauție după plecarea acasă.

Efecte secundare

Efectele secundare ale tratamentului cu iod radioactiv sunt mai puțin frecvente, dar pot include:

 • dureri de gât sau umflături
 • simtindu-se bolnav
 • o gură uscată
 • un gust neplăcut în gură

Tratamentul nu afectează fertilitatea la femei. Fertilitatea poate fi redusă la bărbați după tratament, dar ar trebui să se îmbunătățească în timp.

Terapii vizate

Medicamentele mai noi, cunoscute sub numele de terapii vizate, sunt utilizate mai pe larg pentru a trata mai multe tipuri de cancer tiroidian.

Acestea vizează în mod specific celulele canceroase, în loc să dăuneze celulelor sănătoase în același timp, așa cum face chimioterapia.

Acestea pot fi recomandate dacă cancerul tiroidian s-a răspândit în alte părți ale corpului (cancer tiroidian metastatic) și nu a răspuns la tratamentul cu iod radioactiv.

Cele trei medicamente principale utilizate ca terapii vizate pe pentru tratarea cancerului tiroidian sunt:

 • cabozantinib
 • lenvatinib
 • sorafenib

Aflați mai multe despre Macmillan Cancer Support despre cabozantinib , lenvatinib și sorafenib .

Radioterapie externă

Dacă tratamentul cu iod radioactiv nu este potrivit sau este ineficient, radioterapia externă poate fi utilizată după intervenția chirurgicală pentru a reduce riscul de cancer tiroidian.

Poate fi, de asemenea, utilizat pentru a controla simptomele carcinoamelor tiroidiene avansate sau anaplastice dacă nu pot fi îndepărtate complet prin intervenție chirurgicală.

Radioterapia externă implică, de obicei, tratament o dată pe zi, de luni până vineri, cu o pauză în weekend, timp de 4 până la 6 săptămâni.

Efectele secundare ale radioterapiei pot include:

 • a simți și a fi bolnav
 • oboseală
 • durere la înghițire
 • o gură uscată

Aceste reacții adverse ar trebui să treacă în câteva săptămâni de la terminarea tratamentului.

Aflați mai multe despre efectele secundare ale radioterapiei .

chimioterapia

Chimioterapia este rar folosită pentru a trata cancerul tiroidian, dar este uneori folosită pentru a trata carcinoamele tiroidiene anaplastice care s-au răspândit în alte părți ale corpului.

Implică luarea de medicamente puternice care ucid celulele canceroase. Nu vindecă cancerul tiroidian, dar poate ajuta la controlul simptomelor.

Aflați mai multe despre chimioterapie .

Dupa tratament

După terminarea tratamentului, poate fi necesar să continuați să luați medicament pentru a reduce riscul apariției unor probleme suplimentare.

De asemenea, vi se va recomanda să faceți controale periodice pentru a căuta semne ale revenirii cancerului.

Medicamente și suplimente

Dacă se elimină o parte sau toate din glanda tiroidă, aceasta nu va mai produce hormoni tiroidieni.

Acest lucru înseamnă că va trebui să luați comprimate cu hormoni de înlocuire pentru tot restul vieții pentru a preveni simptomele unei tiroide nederactive , cum ar fi oboseala, creșterea în greutate și pielea uscată.

Ocazional, glandele paratiroide pot fi afectate în timpul operației. Aceste glande sunt situate aproape de glanda tiroidă și ajută la reglarea nivelului de calciu din sângele tău.

Dacă glandele paratiroide sunt afectate, nivelul dvs. de calciu poate scădea temporar. Dacă se întâmplă acest lucru, poate fi necesar să luați suplimente de calciu până când glandele încep să funcționeze din nou normal.

Testele de urmărire

Cancerul tiroidian poate reveni după tratament, așa că vi se va cere să participați periodic la controale pentru a căuta semne.

Este posibil să aveți nevoie de teste la fiecare câteva luni, dar acestea vor fi necesare mai rar în timp.

Testele pe care le-ați putea include includ:

 • un test de sânge – pentru a detecta substanțele eliberate de celulele tiroidiene canceroase
 • o scanare cu ultrasunete – pentru a verifica semnele de cancer la nivelul gâtului
 • o scanare radioizotopă – un tip de scanare care evidențiază celulele tiroidiene canceroase

Tratamentul va trebui repetat, de obicei, dacă cancerul vă va reveni.