Cancer nazofaringian

Cancerul nazofaringian este un tip rar de cancer care afectează partea gâtului care leagă spatele nasului cu spatele gurii (faringe).

În Marea Britanie, aproximativ 250 de persoane sunt diagnosticate cu cancer nazofaringian în fiecare an.

Cancerul nazofaringian nu trebuie confundat cu alte tipuri de cancer care afectează și gâtul, cum ar fi cancerul laringian și cancerul esofagian .

Diagrama care arată nazofaringele

Credit:

Gwen Shockey / BIBLIOTECA FOTO DE ȘTIINȚĂ


Simptomele cancerului nazofaringian

Adesea este dificil să recunoști cancerul nazofaringian, deoarece simptomele sunt similare cu alte afecțiuni, mai puțin grave.

De asemenea, multe persoane cu cancer nazofaringian nu au niciun simptom până când cancerul nu ajunge la un stadiu avansat.

Simptomele cancerului nazofaringian pot include:

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă prezentați simptome îngrijorătoare, în special dacă nu se îmbunătățesc după câteva săptămâni.

Este foarte puțin probabil ca acestea să fie cauzate de cancerul nazofaringian, dar cel mai bine este să le verificați.

Ce provoacă cancerul nazofaringian?

Nu se cunoaște cauza exactă a cancerului nazofaringian, dar o serie de factori vă pot crește riscul de a dezvolta afecțiunea.

Acestea includ:

Fiind expus virusului papiloma uman (HPV) poate crește riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer nazofaringian.

De aproximativ 3 ori mai mulți bărbați decât femeile sunt afectate de cancerul nazofaringian, iar vârsta medie la diagnostic este de aproximativ 50.

Diagnosticarea cancerului nazofaringian

Dacă vedeți medicul dumneavoastră de familie cu simptome care ar putea indica cancerul nazofaringian, ei vor întreba de obicei despre simptomele dvs. și vor efectua unele examene.

Aceasta poate implica examinarea gâtului folosind o oglindă mică și o lumină.

Medicul dumneavoastră de familie vă va referi la un medic de cancer la nivelul capului și gâtului (oncolog) dacă consideră că sunt necesare alte teste.

La spital, pot fi efectuate o serie de teste diferite pentru a verifica cancerul nazofaringian și a exclude alte afecțiuni.

Unele dintre testele pe care le-ați putea include includ:

  • o nasendoscopie – în care un telescop subțire (flexibil ) este introdus în nas și trecut pe gât pentru a căuta orice anomalii; se desfășoară în timp ce ești conștient, dar anestezicul local poate fi folosit pentru a amortiza nasul și gâtul
  • scanări imagisticescanări RMN sau tomografii pot fi utilizate pentru a căuta tumori și pentru a verifica dacă cancerul s-a răspândit
  • o panendoscopie – o examinare mai detaliată a nasului și gâtului efectuată sub anestezic general (unde sunteți inconștient) folosind o serie de telescoape mici, rigide conectate între ele
  • o biopsie – unde un eșantion de țesut mic este îndepărtat în timpul unei panendoscopii, astfel încât să poată fi examinat într-un laborator

După finalizarea acestor teste, medicii dvs. vor putea confirma dacă aveți cancer nazofaringian.

De asemenea, vor putea „stadializa” cancerul, ceea ce înseamnă că îi dă un scor pentru a descrie cât de mare este și cât de larg este răspândit.

Site-ul Cancer Research din Marea Britanie are mai multe informații despre stadiile cancerului nazofaringian .

Cum este tratat cancerul nazofaringian

Dacă sunteți diagnosticat cu cancer nazofaringian, veți fi îngrijit de o echipă de diferiți specialiști care lucrează împreună, numită echipă multidisciplinară (MDT).

Membrii MDT-ului dvs. vor discuta cu dvs. despre ce cred că cea mai bună opțiune de tratament este în cazul dumneavoastră.

Cele două tratamente principale pentru cancerul nazofaringian sunt:

  • radioterapie – unde radiația este folosită pentru a ucide celulele canceroase
  • chimioterapie – unde medicamentul este folosit pentru a ucide celulele canceroase

În cele mai multe cazuri, se va utiliza o combinație de radioterapie și chimioterapie.

Chirurgia nu este de obicei folosită pentru a trata cancerul nazofaringian, deoarece chirurgilor le este greu să acceseze zona afectată.

Dacă fumezi, este important să renunți. Fumatul îți crește riscul de revenire a cancerului și poate provoca mai multe efecte secundare în urma tratamentului.

Citiți despre renunțarea la fumat .

Radioterapie

Radioterapia este tratamentul cel mai frecvent utilizat pentru cancerul nazofaringian.

Poate fi folosit de unul singur pentru tratarea cancerului în stadiul incipient sau în combinație cu chimioterapia pentru cancerele mai avansate.

În cele mai multe cazuri, se utilizează radioterapie externă. Aceasta implică utilizarea unei mașini pentru a focaliza fasciculele de radiații cu energie mare spre zona care necesită tratament.

În cancerul nazofaringian, se utilizează o formă avansată de radioterapie externă numită radioterapie modulată cu intensitate (IMRT).

Ea implică vizarea unor fascicule de radiații de diferite puncte forte la o tumoare din mai multe unghiuri diferite.

Acest lucru ajută la maximizarea dozei livrate tumorii, reducând în același timp efectul asupra țesutului sănătos din jur.

Radioterapia stereotactică este un alt mod de a da radioterapie în exterior și poate fi utilizată pentru a viza o anumită zonă în care cancerul a revenit.

Radioterapia externă este adesea administrată în ședințe scurte, o dată pe zi, de luni până vineri, cu pauză la sfârșit de săptămână.

Aceasta se realizează de obicei până la 7 săptămâni. Nu va trebui să stați peste noapte la spital între aceste întâlniri.