Cancer anal

Cancerul anal este un tip rar de cancer care afectează anusul (capătul intestinului).

Aproximativ 1.300 de persoane sunt diagnosticate cu cancer de anus în fiecare an în Marea Britanie.

Simptomele cancerului anal

Simptomele cancerului anal sunt adesea similare cu afecțiunile mai frecvente și mai puțin grave care afectează anusul, cum ar fi grămezi (hemoroizi) și mici lacrimi sau plăgi numite fisuri anale .

Simptomele cancerului anal pot include:

Unele persoane cu cancer anal nu prezintă simptome.

Consultați un medic de familie dacă dezvoltați oricare dintre aceste simptome. În timp ce este puțin probabil să fie cauzate de cancerul anal, cel mai bine este să le verificați.

Diagnosticarea cancerului anal

Un medic de obicei va întreba despre simptomele dvs. și va efectua unele examene.

Este posibil să vă simtă burtica și să efectueze o examinare rectală . Aceasta implică medicul dvs. introducerea unui deget mănușat în fund, astfel încât să poată simți anomalii.

Te vor trimite la spital dacă consideră că sunt necesare teste suplimentare. Ar trebui să primești o programare în termen de 2 săptămâni dacă ai șanse să ai cancer.

Dacă sunteți trimis la spital, pot fi efectuate o serie de teste diferite pentru a verifica cancerul anal și a exclude alte afecțiuni.

Unele dintre testele pe care le-ați putea include includ:

 • sigmoidoscopie – în cazul în care se introduce un tub subtire, flexibil, cu un aparat de fotografiat mic și lumină în partea de jos pentru a verifica pentru orice anomalii
 • proctoscopie – în cazul în care interiorul rectului este examinat folosind un instrument ca tub cu tub (proctoscop) cu o lumină la capăt
 • biopsie – unde un eșantion de țesut mic este îndepărtat din anus în timpul unei sigmoidoscopie sau proctoscopie, astfel încât să poată fi examinat într-un laborator la microscop

Dacă aceste teste sugerează că aveți cancer anal, este posibil să aveți câteva scanări pentru a verifica dacă cancerul s-a răspândit.

Odată ce acestea vor fi finalizate, medicii dvs. vor putea „stadializa” cancerul. Aceasta înseamnă să-i oferim un scor pentru a descrie cât de mare este și cât de răspândită.

Puteți citi mai multe despre etapele cancerului anal pe site-ul Cancer Research UK.

Cum este tratat cancerul anal

Dacă sunteți diagnosticat cu cancer anal, vei fi îngrijit de către o echipă de specialiști diferite care lucrează împreună pentru a oferi cel mai bun tratament și îngrijire.

Principalele tratamente utilizate pentru cancerul anal sunt:

Dacă cancerul s-a răspândit și nu poate fi vindecat, se poate considera că chimioterapia contribuie la ameliorarea simptomelor. Aceasta este cunoscută sub numele de îngrijire paliativă .

chimioradiant

Chemoradierea este un tratament care combină chimioterapia (medicamente care omoară cancerul) și radioterapia (unde radiația este folosită pentru a ucide celulele canceroase).

În prezent este cel mai eficient tratament pentru cancerul anal. De obicei, nu trebuie să stai în spital atunci când faci chimioradiere.

În multe cazuri, o parte a chimioterapiei este livrată printr-un tub mic numit cateter central (PICC) introdus periferic în braț, care poate rămâne pe loc până la terminarea tratamentului.

Tubul înseamnă că nu trebuie să stai în spital în timpul fiecărui ciclu de chimioterapie. Dar vei fi atașat de o mică pompă de plastic, pe care o iei acasă cu tine.

Câteva spitale oferă acum chimioterapie cu tablete pentru cancerul anal, ceea ce evită nevoia de pompă și PICC.

Aflați mai multe despre cum se realizează chimioterapia

Radioterapia este administrată de obicei în ședințe scurte pe parcursul mai multor săptămâni.

Aflați mai multe despre cum se realizează radioterapia

Atât chimioterapia, cât și radioterapia provoacă adesea efecte secundare semnificative, inclusiv:

 • oboseală
 • pielea durată în jurul anusului
 • pielea dureroasă în jurul penisului și scrotul la bărbați, sau vulva la femei
 • căderea păruluipierderea limitată a părului din cap, dar pierderea totală din zona pubiană
 • simtindu-se bolnav
 • diaree

Aceste reacții adverse sunt de obicei temporare, dar există și riscul unor probleme pe termen lung, cum ar fi infertilitatea .

Dacă vă preocupă potențialele reacții adverse ale tratamentului, discutați acest lucru cu echipa dvs. de îngrijire înainte de începerea tratamentului.

Alte efecte secundare posibile pe termen lung pot include:

Spuneți medicului dumneavoastră dacă prezentați oricare dintre aceste simptome, astfel încât acestea să poată fi cercetate și tratate.

Interventie chirurgicala

Chirurgia este o opțiune de tratament mai puțin frecventă pentru cancerul anal. De obicei, se ia în considerare doar dacă tumora este mică și poate fi îndepărtată cu ușurință sau dacă chimioradierea nu a funcționat.

Dacă tumora este foarte mică, poate fi tăiată în timpul unei proceduri numite excizie locală.

Aceasta este o procedură relativ simplă efectuată sub anestezic general și necesită, de obicei, doar o ședere în câteva zile la spital.

Dacă chimioradierea nu a avut succes sau cancerul a revenit după tratament, poate fi recomandată o operație mai complexă numită rezecție abdominoperineală.

Ca și în cazul unei excizii locale, această operație se efectuează sub anestezic general.

O rezecție abdominoperineală implică eliminarea anusului, rectului, a unei părți a colonului, a unor țesuturi musculare înconjurătoare și, uneori, a unor ganglioni limfatici din jur (glande mici care fac parte din sistemul imunitar) pentru a reduce riscul de revenire a cancerului.

De obicei, va trebui să stați un pic mai mult în spital după acest tip de operație.

În timpul operației, se va forma, de asemenea, o colostomie permanentă pentru a vă permite să treceți scaun.

Acesta este locul în care o secțiune a intestinului gros este deviată printr-o deschidere făcută în burtica dvs. numită stomă. Stoma este atașată de o pungă care vă va colecta scaun după operație.

Înainte și după operație, veți vedea o asistentă de specialitate care vă poate oferi sprijin și sfaturi pentru a vă ajuta să vă adaptați la viață cu o colostomie.

Adaptarea la viață cu o colostomie poate fi dificilă, dar majoritatea oamenilor se obișnuiesc cu ea în timp.

Aflați mai multe despre viața cu o colostomie

Urmare

După cursul de capete de tratament, va trebui să aibă regulate follow-up numiri pentru a monitoriza de recuperare și de a verifica pentru orice semne de cancer de intoarcere.

Pentru început, aceste întâlniri vor fi la fiecare câteva săptămâni sau luni, dar vor deveni treptat mai puțin frecvente în timp.

Ce provoacă cancerul anal?

Nu se cunoaște cauza exactă a cancerului anal, deși o serie de factori vă pot crește riscul de a dezvolta afecțiunea.

Acestea includ:

 • infecție cu virusul papilomavirus uman (HPV) – un grup comun și de obicei inofensiv de viruși răspândiți prin contact sexual, care poate afecta membranele umede care vă acoperă corpul
 • să faci sex anal sau o mulțime de parteneri sexuali – posibil deoarece acest lucru îți crește riscul de a dezvolta HPV
 • avand antecedente de cancer de col uterin , vaginal sau vulval
 • fumat
 • având un sistem imunitar slăbit – de exemplu, dacă aveți HIV

Riscul de a dezvolta cancer anal crește odată cu înaintarea în vârstă, cu jumătate din toate cazurile diagnosticate la persoanele de 65 de ani sau mai mult.

Afecțiunea este, de asemenea, mai frecventă la femei decât la bărbați.

perspectivă

Perspectiva pentru cancerul anal depinde de cât de avansată este starea când este diagnosticat. Cu cât este diagnosticat mai devreme, cu atât perspectivele sunt mai bune.

În comparație cu multe alte tipuri de cancer, perspectivele pentru cancerul anal sunt în general mai bune, deoarece tratamentul este adesea foarte eficient.

Citiți mai multe despre statisticile de supraviețuire a cancerului anal pe site-ul Cancer Research UK.

Informații suplimentare despre cancerul anal