Fisura anala

O fisură anală este o durere sau ulcer deschis (ulcer) care se dezvoltă în mucoasa intestinului gros, în apropierea anusului.

Simptome de fisură anală

Cele mai frecvente simptome ale fisurilor anale sunt:

  • o durere ascuțită atunci când faci, adesea urmată de o durere arzătoare profundă, care poate dura câteva ore
  • sângerare atunci când faci scaun – majoritatea oamenilor observă o cantitate mică de sânge roșu aprins, fie în scaun, fie pe hârtia igienică

Când să vezi un medic

Vedeți un medic de familie dacă credeți că aveți o fisură anală.

Nu lăsa jenarea să te oprească în căutarea ajutorului. Fisurile anale sunt o problemă comună cu care se obișnuiesc medicii.

Majoritatea fisurilor anale devin mai bune fără tratament, dar un medic de familie va dori să excludă alte afecțiuni cu simptome similare, cum ar fi grămezi (hemoroizi) .

De asemenea, vă pot spune despre măsuri și tratamente de auto-ajutor care vă pot ameliora simptomele și reduce riscul de apariție a fisurilor.

Diagnosticarea fisurilor anale

Un medic de familie vă va întreba despre simptomele dvs. și tipul de durere pe care ați avut-o. De asemenea, pot întreba despre obiceiurile de toaletă.

De obicei, vor putea vedea fisura despărțindu-se ușor fesele.

Un examen rectal digital , în cazul în care un Medic de familie introduce un deget lubrifiat, mănușat în fundul tău pentru a simți anomalii, nu este de obicei utilizat pentru a diagnostica fisuri anale, deoarece este probabil să fie dureros.

Medic de familie-ul vă poate face referire pentru evaluare de specialitate dacă consideră că ceva grav ar putea cauza fisura voastră.

Aceasta poate include o examinare mai amănunțită a fundului dumneavoastră efectuată folosind anestezic pentru a minimiza durerea.

Ocazional, poate fi efectuată o măsurare a presiunii sfincterului anal pentru fisurile care nu au răspuns la simple tratamente.

Sfincterul anal este inelul mușchilor care se deschid și închid anusul.

Ce provoacă fisuri anale?

Fisurile anale sunt cel mai frecvent cauzate de deteriorarea mucoasei anusului sau canalului anal, ultima parte a intestinului gros.

Cele mai multe cazuri apar la persoanele care au constipație , când un scaun deosebit de dur sau mare rupe mucoasa canalului anal.

Alte cauze posibile ale fisurilor anale includ:

În multe cazuri, nu poate fi identificată nicio cauză clară.

Tratamentul pentru fisura anală de la un medic primar

Un medic poate prescrie medicamente care să vă ajute să vă amelioreze simptomele și să accelereze procesul de vindecare.

Aceasta poate include laxative pentru a vă ajuta să faceți mai ușor ușor și unguent calmant pe care îl puneți direct pe anus.

Chirurgia poate fi recomandată în cazurile persistente de fisură anală în care măsurile de autoajutorare și medicamentul nu au ajutat.

Chirurgia este adesea foarte eficientă în tratarea fisurilor anale, dar prezintă un risc mic de complicații, cum ar fi pierderea temporară sau permanentă a controlului intestinal (incontinență intestinală) .

Fisurile anale se vindecă de obicei în câteva săptămâni, fără a fi nevoie de tratament.

Dar pot reveni cu ușurință dacă sunt cauzate de constipație care rămâne netratată.

La unele persoane, simptomele de la fisurile anale durează 6 sau mai mult (fisuri anale cronice).

Cum să ușurezi simptomele fisurii anale

Adoptarea unor măsuri simple de auto-ajutor poate ușura mersul la toaletă.

Acest lucru va permite vindecarea fisurilor existente, precum și reducerea șanselor de a dezvolta noi fisuri în viitor.

Măsurile de auto-ajutor pentru evitarea constipației includ:

  • multă fibră din alimentația ta, cum ar fi fructe și legume și pâine integrală, paste și orez – adulții ar trebui să urmărească să mănânce cel puțin 30 g de fibre pe zi
  • stând bine hidratat prin consumul multor lichide
  • fără a ignora îndemnul la scaun – acest lucru poate face ca scaun-ul tău să se usuce și să devină mai greu de trecut
  • exerciții fizice în mod regulat – ar trebui să urmărești să faci cel puțin 150 de minute de activitate fizică în fiecare săptămână

Puteți ajuta la calmarea durerii, luând calmante simple, cum ar fi paracetamol sau ibuprofen , sau prin înmuierea fundului într-o baie caldă de mai multe ori pe zi, în special după o mișcare intestinală.

Cine este afectat

Fisurile anale sunt destul de frecvente, aproximativ 1 din 10 persoane afectate la un moment dat în viață.

Acestea afectează ambele sexe în mod egal și oamenii de toate vârstele le pot obține.

Dar copiii și adulții tineri cu vârsta cuprinsă între 10 și 30 de ani au mai multe șanse să apară fisuri anale.